Afbeelding
Foto:

CENTRUMPLANNEN IN DIGITAAL MAGAZINE

'Omwonenden zijn enthousiast over parkeren in binnentuin'

Bewoners van de Rechterstraat en de Dr. Van Helvoortstraat hebben volgens centrumwethouder Eric van den Broek positief gereageerd op herinrichting van de binnentuin bij het Boxtelse gemeentehuis. Op de plek waar nu nog een openbare fietsenstalling is, komen parkeerplaatsen voor auto's. Dat is nodig omdat bij de herinrichting van de Markt volgend jaar het merendeel van de autovakken verdwijnt.

Vorige week heeft de wethouder een gesprek gevoerd met de omwonenden van de binnentuin bij het gemeentehuis. ,,De mensen waren enthousiast maar vroegen wel aandacht voor de sociale veiligheid. Ook is verzocht nog eens goed te kijken naar de uitgang." Auto's rijden straks vanaf de Dr. Van Helvoortstraat het parkeerterrein op en verlaten het via de plek waar nu nog de openbare fietsenstalling is, aan de Rechterstraat dus. Nu al is de kruising bij Fellenoord niet al te overzichtelijk en de buurt vreest dat dit in de nieuwe situatie nog erger wordt. Wethouder Van den Broek zegt de aanbevelingen ter harte te nemen. ,,Uit het gesprek met de buurt bleek dat we verder kunnen met de uitwerking van de plannen voor het parkeerterrein."

DIGITAAL MAGAZINE

Gisteren gaf de wethouder een korte toelichting over de stand van zaken met betrekking tot de diverse centrumprojecten die op stapel staan. Hij deed dat aan de hand van een nieuw digitaal magazine, dat is te raadplegen via meewerkend.boxtel.nl/nieuwsbrief-1-centrum-boxtel. ,,Dit magazine is bedoeld om het publiek te informeren over wat er allemaal staat te gebeuren", aldus Van den Broek. Het gaat daarbij onder meer ook over een nieuwe plek voor de platanen en de fontein die nu nog op de Markt staan. Het plan was om de waterpiramide en een aantal bomen te verplaatsen naar het pleintje in de Croonpassage maar de ondernemers en de bewoners van de appartementen zijn daar niet onverdeeld gelukkig mee.

Inmiddels is gestart met de opknapbeurt van de oude boomgaard achter het monumentale Hofje. Eerder werden al enkele lindebomen verplaatst en vorige week werden enkele zieke fruitbomen gerooid. Ook worden afrikaantjes geplant ten behoeve van bodemverbetering; de plantjes zorgen ervoor dat aaltjes in de grond verdwijnen. ,,In mei worden nieuwe paden aangelegd en bankjes geplaatst. We hebben daarover overleg gevoerd met de Seniorenraad. In juni verwachten we de vernieuwde boomgaard te kunnen heropenen."

Aan de oever van de aanpalende gemeentevijver wordt een kunstwerk geplaatst dat is ontworpen door de onlangs overleden kunstenaar Ad van Iersel. De bronzen eenden in het midden van de waterpartij blijven, Om de waterkwaliteit in de vijver te verbeteren wil de gemeente er mosselen uitzetten. Daarvoor is volgens de wethouder eerst nog een ontheffing nodig op de Wet natuurbescherming.