COLLEGE GAAT IN OVERLEG MET BUURT

Marktkooplieden willen ook naar Breukelsplein

HENK VAN WEERT

Uit een enquête onder de kooplieden die wekelijks op vrijdag met hun waren in Boxtel op de Markt staan, blijkt dat ook zij kiezen voor het Breukelsplein als tijdelijke locatie. De weekmarkt moet in het voorjaar van 2018 voor een periode van enkele maanden naar een andere plek vanwege de herinrichting van de Markt. Het college gaat nu in overleg met de omwonenden van het Breukelsplein, zo meldt wethouder Eric van den Broek.

Al jaren is de Hendrik Verheeslaan de plek waren de marktkooplui hun waren aanprijzen als de Markt niet beschikbaar is. Dat is bijvoorbeeld het geval op de vrijdag vóór de kermis. Zoals de plannen er nu uitzien, moet de ambulante handel vanaf carnaval volgend jaar gedurende langere tijd elders een staanplaats vinden. Dat heeft alles te maken met de werkzaamheden om de Markt een compleet nieuwe uitstraling te geven. Het merendeel van de parkeerplaatsen verdwijnt en het plein moet aantrekkelijker worden als verblijfsgebied.

BETER ALTERNATIEF

Gesteund door winkeliers en horeca-ondernemers pleitte centrummanager Berry Dankers er vorig jaar voor om de weekmarkt níet naar Boxtel-Oost te verplaatsen, maar in het centrum te houden. Dankers opperde om daarvoor het Breukelsplein te aan te wijzen. ,,Er is een enquête gehouden onder de marktkooplieden en daaruit blijkt dat ook zij een tijdelijke weekmarkt op het Breukelsplein een beter alternatief vinden dan de Hendrik Verheeslaan. Met de buurtbewoners van het Breukelsplein gaan we nu onderzoeken of deze tijdelijke verhuizing ook definitief haalbaar is", meldde wethouder Van den Broek gisteren.

VERZELFSTANDIGING

Los van de tijdelijke verplaatsing besloot het college van B. en W. vorige week om een haalbaarheidsonderzoek te doen naar de verzelfstandiging van de weekmarkt. Nu zorgt de gemeente nog voor de opbouw en verhuur van de marktkramen en de gemeentelijke marktmeester leidt alles in goede banen. Positieve ervaringen elders, onder meer in Valkenswaard, leiden ertoe dat ook Boxtel de weekmarkt wil verzelfstandigen. De marktcommissie, bestaande uit een afgevaardigden van de ambulante handel, de Markthoreca, de Ondernemingsvereniging Centrum Boxtel en Centrummanagement Boxtel, heeft ingestemd met het onderzoek naar de haalbaarheid. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de stichting De Markt van Morgen; burgemeester en wethouders trekken er 4.000 euro voor uit.