WONINGEN REIGERSKANT KOMEN IN ZICHT

Woonwijk Esch maakt verkeerskwestie urgent

CARRY DIRKX

De Reigerskant, een nieuw te bouwen wijk in Esch met 65 tot 75 woningen, komt steeds dichterbij. Volgende week keurt de gemeenteraad van Haaren hoogstwaarschijnlijk het bestemmingsplan goed. In 2018 zouden de eerste woningen er dan kunnen staan. Omwonenden maken zich echter met name zorgen om de verkeerssituatie in Esch. Ze vrezen dat die met de komst van De Reigerskant verder gaat verslechteren. De gemeente gaat een verkeersregisseur inzetten om dat te voorkomen.

Vorige week werden tijdens het zogenoemde Raadsplein in de gemeente Haaren omwonenden van de nieuwe wijk gehoord: bewoners van de Dorpsstraat, de Runsdijk en Het Nieuwland. Grenzend aan deze straten verrijst straks de nieuwe woonwijk Reigerskant. In totaal werden door omwonenden zestien zienswijzen ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan. Op sommige punten is het bestemmingsplan daardoor aangepast. De ingediende bezwaren hebben voornamelijk te maken met woongenot: verdwijnen van het vrije uitzicht, minder privacy. Maar óók de parkeer- en verkeerstoename is een heet hangijzer. Wethouder Johan van de Brand: ,,Natuurlijk vinden de bewoners het jammer dat het open gebied, dat nu aan hun huizen en tuinen grenst, verdwijnt. Maar de teneur van de Raadspleinavond was ook dat nieuwbouw goed is voor het dorp. Ik verwacht niet dat mensen de nieuwbouwplannen willen tegenhouden. Wel waren er veel zorgen over het verkeer. Daar hebben we vooral over gepraat."

EI VAN COLUMBUS

De zorgen om het verkeer en de vele gevaarlijke verkeerssituaties in Esch bestaan al jaren. ,,Er komen te veel auto's, die vaak te hard rijden over te smalle straten", vat verkeerswethouder Eric van den Dungen het samen. Met name de Dorpsstraat is gevaarlijk. Verschillende oplossingen, bedacht in samenspraak met bewoners, brachten geen verlichting. Zo waren er drempels, die echter zorgden voor geluidsoverlast en trillingen.

Nu staan er bloembakken die het verkeer moeten remmen. Die maken de straat echter weer gevaarlijk voor fietsers, die de Dorpsstraat dan ook zoveel mogelijk mijden. ,,Een oplossing is lastig", zegt Van den Dungen. ,,Als het makkelijk was, was het namelijk al opgelost. Een rondweg om Esch gaat niet, want daar ligt beschermde natuur. Andere oplossingen zijn onmogelijk, of te duur, zoals de straten verbreden. Verkeer door de Postelstraat leiden kan ook niet, want daar staat de basisschool", vervolgt hij. Er is geen 'ei van Columbus', zegt hij. Wel wordt er vanuit de gemeente binnenkort een verkeersregisseur voor Esch aangesteld. ,,Die gaat praten met inwoners en kijken wat te doen. Zoals delen van straten verbeteren of aanpassen, of fietsstroken aanleggen. Maar een rol van de verkeersregisseur zal ook zijn: uitleggen dat oplossingen niet altijd voor handen zijn. We kunnen bijvoorbeeld niet zorgen voor brede straten in Esch."

VEILIGE ROUTE

Met de komst van De Reigerskant wordt de druk op de Dorpsstraat nog groter. Verkeer vanuit deze wijk zal ook weer 'aansluiten' op de Dorpsstraat. Er zijn concrete zorgen over een veilige loop- en fietsroute naar de basisschool vanuit deze nieuwe wijk. ,,Ook daarnaar gaat de verkeersregisseur kijken", zegt wethouder Van den Brand. ,,Alles wordt meegenomen."