Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

BUITENLOKAAL IN LIEMPDE AANWINST VOOR HET GROENE WOUD

Groot Duijfhuis, een heilig huisje...

Wethouder Peter van de Wiel en directeur Jan Baan van Brabants Landschap hebben gisteravond in de buurtschap Kasteren het buitenlokaal in het Groot Duijfhuis geopend. De voorziening biedt onderdak aan toeristische en educatieve activiteiten in Het Groene Woud.

Directeur Baan, 'huisbaas' van het rijksmonument aan de Dommel, omschreef het Groot Duijfhuis als een sacrale plek. Hij doelde daarmee op de kartuizer historie: de monniken kregen deze plek in 1466 in eigendom. ,,Dit was én is nog steeds een heilig huisje waar we heel zuinig op moeten zijn", aldus Baan. ,,Maar we willen ook delen. Als je er een hek omheen zet, kan niemand er van genieten. Dus is de boerderij open en het erf toegankelijk." Met de opening van het buitenlokaal in een deel van de boerderij, is een openbare voorziening gerealiseerd waar met regelmaat activiteiten gehouden zullen worden. Met oog voor detail zijn laat-middeleeuwse elementen behouden gebleven. Inpandig is de hand van de architect te zien: onder het dak en binnen de oude muren is een nieuwe tijdlaag gecreëerd.

Op pagina 22: 'Overpeinzing en arbeid aan de Dommel'.

FOTO BOVEN: Luchtopname van het Groot Duijfhuis en duiventoren aan de Hoevedreef in Liempde. Het nieuwe buitenlokaal is ondergebracht in de boerderij. (Foto: Albert Stolwijk).