Afbeelding
Foto: Peter de Koning

RIJKE COLLECTIE KOOS GROENENDAAL IN DE SCHIJNWERPERS

Boxtel krijgt een uniek wielermuseum

MARC CLEUTJENS

Koos Groenendaal (70) is een wandelende wielerencyclopedie. De Boxtelaar die leerde wielrennen bij plaatselijke fietsclub De Wolverton van Broertje van de Langenberg en alle ins en outs van de internationale wielerwereld kent, legt momenteel de laatste hand aan de inrichting van een eigen wielermuseum waar straks honderden, nee duizenden attributen te bewonderen zijn. ,,Op deze fiets heb ik Koen de Kort leren wielrennen..."

De vroegere garage van de firma De Mol-Pelikaan aan de Stationsstraat is de plek waar Groenendaal zijn bonte verzameling heeft ondergebracht. Niet gek dus dat hij heeft gekozen voor de naam Mechanisch Museum De Mol. Enkele jaren geleden werd de Boxtelaar nog bijna voor gek verklaard toen hij het in de jaren dertig van de vorige eeuw gebouwde pand kocht. ,,De bekende Tilburgse architect Frans Ruts, die heel veel huizen bouwde in Boxtel, zoals Nimrod, ontwierp ook dit pand", vertelt Groenendaal. ,,De garage had misschien wel veertig jaar leeggestaan."

Met hulp van veel vrienden, kennissen en relaties slaagde de Boxtelaar erin de garage om te bouwen tot een plek waar hij zijn vele hobby's kan uitoefenen. Auto's en motoren restaureren bijvoorbeeld. En wielerattributen uitstallen. ,,Vanaf het eerste moment dat ik deze garage zag, wist ik dat ik hier mijn eigen wielermuseum wilde inrichten", vertelt Groenendaal.

Hij benadrukt dat zijn plannen niet overtrokken moeten worden. ,,Ik wil het vooral klein houden. Het wordt een plek om groepen te ontvangen en ze in de juiste wielersfeer te brengen. Iets te vertellen over mijn passie voor fietsen. Ik ga dus geen vaste openingstijden hanteren, maar me richten op gezelschappen. Die vertel ik mooie verhalen of laat ik films zien."

RONDE VAN DUIZEL

Groenendaal is een connaisseur als het gaat om wielrennen. Hij was vele jaren ploegleider en bracht Mathieu Hermans naar de top. ,,Omdat Mathieu binnenkort een eigen toertocht organiseert, heb ik mijn etalage nu volgehangen met shirtjes en attributen die ik van hem kreeg. Later dit jaar komt er een etalage waarin de ploeg van Koen de Kort (Trek-Segafredo - red.) centraal staat."

De Liempdse wielerprof is een van Groenendaals oogappels. ,,Koentje kwam ooit bij me om wat spulletjes op te halen voor een spreekbeurt. Met mijn vrouw nam ik hem mee op wat toertochten en zo maakte hij kennis met de wielersport." De onmetelijke collectie van het wielermuseum aan de Stationsstraat omvat veel De Kort-memorabilia, zoals zijn eerste wielerfiets. ,,Op deze fiets won hij de Ronde van Duizel", grinnikt Groenendaal. ,,Kijk, ik heb ook dat shirtje nog. Net als alle andere shirtjes die hij ooit droeg, van Liberty-Seguros en Skil-Shimano tot Giant-Alpecin."

ONBETAALBAAR

De verzameling die de Boxtelaar heeft samengebracht in zijn museum is onuitputtelijk, zo lijkt het. Honderden shirts van bekende en onbekende ploegen, borden die ooit op de auto's van ploegleiders zaten, klassieke fietsonderdelen en natuurlijk fietsen. ,,Deze Gazelle kreeg ik deze week nog van een liefhebber", vertelt Groenendaal. ,,Een echt meesterwerkje, bijna nooit gebruikt. Alle onderdelen zijn van Campagnolo. Goei spul. Ik denk dat dit fietske vroeger zevenduizend gulden heeft gekost. En nu? Onbetaalbaar!"

Vooral over fietsen wil hij zijn gasten veel gaan vertellen. ,,Weet dat ik in de jaren tachtig al bezig was met elektrische schakelmechanismen", stelt Groenendaal. ,,De ploeg van Pedro Delgado maakte al gebruik van dit Mavic-systeem. Nu pas zie je dat het steeds vaker wordt toegepast. Vooral de innovatie in de wielersport vind ik boeiend. Dat is iets wat ik vooral wil laten zien. Daarom heb ik hier een vederlicht carbon-frame hangen. Het weegt bijna niets meer..."

HENK VAN VUGHT

Groenendaals wielermuseum had eigenlijk vorig jaar, op zijn zeventigste verjaardag, officieel geopend moeten worden. Maar de vele werkzaamheden in het pand noopten tot uitstel. Ook de komende weken, misschien wel maanden is er nog volop werk aan de winkel. Maar als het moment daar is, hoopt hij vele oude bekenden uit het wielerpeloton te begroeten in Boxtel. Sta dan niet versteld van de komst van Eddy Merckx of Miguel Indurain.

Wensen heeft de Boxtelaar nog genoeg. ,,Wat ik mis zijn spullen van Henk van Vught, misschien wel de grootste wielrenner die Boxtel ooit heeft voortgebracht. Ik hoop ooit eens een etalage te kunnen inrichten die aan hem is toegewijd." Trots is hij op de verzameling die de laatste eigenaren van De Mol-Pelikaan hebben nagelaten. In lijsten en vitrines passeert ook de rijke bedrijfsgeschiedenis van deze busonderneming de revue. Aanplakbiljetten, miniatuurautootjes, een tachograaf en een chauffeurspet zijn een greep uit de collectie die Groenendaal etaleert.

De blikvanger is een gebrandschilderd raam, dat het personeel van De Mol-Pelikaan in 1975 liet maken ter gelegenheid van het gouden bestaansjubileum.

BAHAMONTES

Het kleine, unieke wielermuseum van Groenendaal is voorlopig nog niet toegankelijk voor het publiek. De Boxtelaar maakt uitzonderingen voor groepen, die gastvrij ontvangen worden en na een lezing of presentatie een toertocht gaan fietsen door Het Groene Woud. Of voor Met Je Hart, de plaatselijke stichting die ouderen een leuke middag bezorgt.

Nieuwsgierigen moeten het voorlopig doen met de etalage aan de Stationsstraat. Daar hangen nu herinneringen aan Mathieu Hermans, waaronder de klimmerstrofee Grand Prix Bahamontes. ,,Een unieke trofee voor Mathieu", lacht Groenendaal. ,,Waarom? Hij kon namelijk voor geen meter klimmen..."

FOTO BOVEN: Koos Groenendaal sleutelt in zijn museum - te midden van wielershirts - aan de eerste fiets van Koen de Kort. (Foto: Peter de Koning).

Koos Groenendaal richt de etalage van zijn binnenkort te openen wielermuseum regelmatig in met bijzondere wielerattributen. Tijdens de doorkomst van de Ster ZLM Toer in juni 2016 waren deze shirtjes te zien. (Foto: Daisy Renders).