Zicht op de laatste restanten van een van de Kasterense watermolens in Liempde. Het gebouwtje zou als basis moeten dienen voor de wederopbouw van een olie- en korenmolen aan de Dommel in het buitengebied van Liempde. (Foto: Albert Stolwijk).
Zicht op de laatste restanten van een van de Kasterense watermolens in Liempde. Het gebouwtje zou als basis moeten dienen voor de wederopbouw van een olie- en korenmolen aan de Dommel in het buitengebied van Liempde. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

GEMEENTE BOXTEL: PLAN PAST NIET IN REGIONAAL PLAN MOZAÏEK DOMMELVALLEI

En weer strandt Kasterense Watermolen...

MARC CLEUTJENS

Er rust geen zegen op de plannen voor de wederopbouw van de Kasterense Watermolen in Liempde. Nadat de voorbije decennia meerdere studies en ontwerpen onhaalbaar bleken, ziet de gemeente Boxtel ook geen heil te zien in de nieuwste plannen van Stichting Kasterense Molens. De initiatiefnemers Henk van Giersbergen uit Liempde en Jos Geerts uit Boxtel laten het er niet bij zitten en willen opheldering...

Op een perceel aan de Dommel in de Liempdse buurtschap Kasteren wilde de stichting zowel een koren- als een oliemolen herbouwen. De molens stonden op deze plek sedert de twaalfde eeuw. In 1936 werd de korenmolen afgebroken, in 1960 werd de oliemolen door brand verwoest.

Het beoogde terrein nabij de Molendijk is deels eigendom van initiatiefnemer Van Giersbergen, wiens wieg in deze contreien stond, en deels van waterschap De Dommel waarmee uitgebreid overleg werd gevoerd. Om de plannen financieel haalbaar te maken, waren twee woningen op het perceel geprojecteerd.

Extraatjes in de plannen waren een paaiplaats voor vissen en een aanlegsteiger voor een fluisterboot. ,,Daarmee willen we een cultuurhistorisch verband leggen tussen de Kasterense molens en kasteel Stapelen, de burcht waar de heren van Boxtel woonden die de baas waren over de molens", aldus Geerts.

STRIJDIG

Stichting Kasterense Watermolens zocht al in 2015 aansluiting bij de regionale plannen Mozaïek Dommelvallei, die het mogelijk maken om in het stroomgebied van de Dommel projecten te realiseren die bijdragen aan de versterking van het platteland en verbetering van het toerisme. Vorige week oordeelde het gemeentebestuur van Boxtel dat de plannen evenwel strijdig zijn met zowel gemeentelijk als provinciaal beleid.

Boxtel voert tal van argumenten aan om de molenplannen af te wijzen. Zo is er kritiek op het plan om ze niet in gebruik te nemen. ,,Dat betekent dat het meest belangrijke cultuurhistorische aspect niet wordt teruggebracht", oordeelt het gemeentebestuur. ,,Wat rest is de bebouwing waarin functies worden ondergebracht die voor een groot deel geen betrekking hebben op de functie die de molens van oudsher hadden."

MEERWAARDE

Het voorstel om de nieuw te bouwen molens een educatieve, recreatieve en horeca-functie te geven, vindt het college van B. en W. 'niet vernieuwend'. ,,Sterker nog, de vraag is wat de meerwaarde is van nog een informatiecentrum naast al bestaande voorzieningen als het Groot Duijfhuis en D'n Liempdsen Herd." Het lijkt er enigszins op dat de gemeente bevreesd is voor een concurrerende voorziening.

Het bouwen van twee woningen om de herbouw van de watermolens betaalbaar te maken, vindt Boxtel geen goed argument. Het leidt slechts tot verstening van het buitengebied, zo wordt gesteld. Opstuwing van water, die plaats zou kunnen vinden rond de nieuwe molens, wordt afgewezen omdat dit zou kunnen leiden tot 'ontoelaatbare vernatting' van het gebied. ,,Dit betekent dat ter plaatse geen werkende molens kunnen worden gerealiseerd", aldus de gemeente.

VUILSTORT

Het gemeentebestuur voert meer argumenten aan om de bouw van de twee watermolens tegen te houden. Zo zou ter plaatse sprake zijn van een verontreiniging. De voormalige gemeente Liempde heeft een deel van het terrein nabij de vroegere watermolens ooit gebruikt als vuilstortplaats; er zouden snippers uit de klompenindustrie zijn gedumpt. Boxtel geeft aan dat het aan de initiatiefnemers is om te onderzoeken welke maatregelen genomen moeten worden om de sanering ter hand te nemen.

De wederopbouw van de watermolens zal verder zorgen voor een grote verkeersaantrekkende werking, zo vreest het gemeentebestuur. ,,Het realiseren van voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein is niet mogelijk. Daarnaast kunnen vanwege de wegstructuur gevaarlijke situaties ontstaan wanneer de verkeersintensiteit ter plaatse toeneemt."

Elders op deze pagina: 'Watermolens versterking voor toerisme'.