Marion van den Oetelaar maakte in Hobbycentrum Boxtel een fietstrekhaak. Docent metaalbewerking Ad van Amelsfort begeleidde haar. (Foto: Peter de Koning).
Marion van den Oetelaar maakte in Hobbycentrum Boxtel een fietstrekhaak. Docent metaalbewerking Ad van Amelsfort begeleidde haar. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

ELKE VRIJDAG INLOOPMIDDAGEN IN HOBBYCENTRUM BOXTEL

'n Fietstrekhaak. Helemaal zelfgemaakt!

Ze heeft een bureaubaan op de afdeling Financiƫn van waterschap De Dommel. Maar als er thuis een klusje wacht, draait Marion van den Oetelaar (62) er haar handen niet voor om. Of ze nu moet schilderen, timmeren of een gaatje moet boren. Maar metaal bewerken is toch even iets anders. En dus is ze apetrots op haar werkstuk. Onder deskundige begeleiding maakte ze in het Hobbycentrum Boxtel een fietstrekhaak.

,,Ik had al wel een trekhaak, maar als ik met mijn fietskar over een verkeersdrempel reed, sprong het aanhangertje 'alle kanten' op. Ik durfde er eigenlijk niet mee over straat", vertelt Van den Oetelaar. Tijdens de opening van het Hobbycentrum vorig jaar maart meldde ze zich aan voor een cursus metaalbewerking. Gepensioneerd docent Ad van Amelsfort leert er haar de kneepjes van het vak. ,,Ik zag in een lesboek voor het vmbo-onderwijs deze trekhaak staan. Die scharniert naar links en rechts, maar ook omhoog en omlaag. Daardoor maakt mijn fietskar geen rare bokkensprongen meer als ik door een kuil of over een hobbel rijd." Van den Oetelaar werkte zo'n drie maanden aan haar werkstuk, dat is gemaakt van aluminium. ,,Een zacht metaal. Heel wat makkelijker te bewerken dan het roestvrijstaal waarvan ik nu een halssieraad maak."

ONTMOETEN, LEREN, DOEN

Onder het motto 'Ontmoeten, leren, doen' biedt Hobbycentrum Boxtel uiteenlopende cursussen aan voor 50-plussers. Uitgangspunt daarbij is dat vrijwilligers iets aan andere vrijwilligers leren. Elke vrijdag kunnen belangstellenden tussen 13.00 en 16.00 uur de inloopmiddag bezoeken om kennis te maken met het cursusaanbod. Dat is ook te vinden op internet: www.hobbycentrumboxtel.nl.