OPENINGSUITVOERING OP ZONDAG 23 APRIL

Nieuwe concertreeks op Smitsorgel in Boxtel

De Stichting Kerkconcerten Boxtel heeft deze week een nieuwe reeks orgelconcerten gepresenteerd, die tussen april en oktober verzorgd worden op het befaamde Smitsorgel in de Sint-Petrusbasiliek. De start is zondag 23 april om 20.15 uur als Ad van Sleuwen aftrapt met werken van onder meer Zipoli, Bassani, Vivaldi en Bach.

Onder voorzitterschap van de Boxtelse organist en Bachkenner Kees van Houten timmert de Stichting Kerkconcerten Boxtel al vele decennia aan de weg en slaagt hij er met het bestuur in om de orgelmuziek onder een breed publiek te presenteren. Na de uitbundige viering van het gouden bestaansjubileum volgt in 2017 een 'gewoon' muzikaal jaar met tien uitvoeringen, waaronder een bijzonder matineeconcert.

Organist Van Sleuwen, die onder meer honorair stadsorganist is in Hilvarenbeek, studeerde onder meer piano en orgel aan het Conservatorium. Hij was tot september 2015 als docent verbonden aan het Fontys Conservatorium in Tilburg en heeft meerdere publicaties over orgels en orgelgeschiedenis op zijn naam staan. De klank van historische orgels bundelde hij op vijftien cd's. Ook is Van Sleuwen bekend van zijn vele internationale uitvoeringen, onder meer in Belgiƫ, Duitsland Frankrijk, Denemarken, Rusland en Zuid-Afrika.

Opvallend is dat hij samen met pianiste Jelena Bazova uit Rusland een duo vormt. Hij bezit een fraai gerestaureerde Erard-concertvleugel uit 1844 waarop hij een repertoire speelt dat veelvuldig te horen is tijdens uitzendingen van de NPS.

De uitvoering op het Smitsorgel in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek begint 23 april om 20.15 uur. De toegang bedraagt acht euro, kaarten zijn voor aanvang in de kerk verkrijgbaar.

ORGANISTENJUBILEUM

De Stichting Kerkconcerten Boxtel heeft tot en met oktober een reeks concerten op het Smitsorgel gepland. In mei komt organist Arno van Wijk van de Grote Kerk in Goes naar Boxtel. Zondag 25 juni viert voorzitter Kees van Houten zijn zestigjarig jubileum als organist. Met sopraan Marjon Strijk, verbonden aan de Nederlandse Bach Vereniging, verzorgt hij die dag vanaf 15.00 uur een jubileumconcert. Van Houten gaat vanwege zijn diamanten jubileum ook op tournee en doet onder meer de plaatsen Nijmegen, Maastricht, Rotterdam en Enkhuizen aan. Het repertoire omvat onder meer drie aria's uit Cantates van Bach.

Meer informatie: www.stichtingkerkconcertenboxtel.nl.

Boxtel

Goede Vrijdag

Onder leiding van Nico Bulter en Sjaak Beirnaert vindt morgen, Goede Vrijdag 14 april, van 19.30 tot 21.30 uur een bijeenkomst plaats in de Van Coothhoeve op het terrein van De Kleine Aarde, onder het thema 'De kwetsbaarheid delen'. Een vader vertelt over zijn persoonlijke ervaring met het lijden van zijn dochter. Hij wordt bijgestaan door twee muzikanten: Paul Hagenaars (gitaar) en Pleun van Dieren (zang). Er is na afloop gelegenheid tot gesprek. Vanaf 19.00 uur is de Van Coothhoeve geopend. Bezoekers worden ontvangen met koffie of thee, ook na afloop is er gelegenheid om iets te drinken. Een vrijwillige bijdrage is welkom. Meer informatie: vanondersteboven@gmail.com.