Afbeelding
Foto: Peter de Koning

EERSTE EVENEMENT IN VERNIEUWD CENTRUM

Boeremèrt in Liempde omarmt breed publiek
?

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Nee, het liefst kijkt Toon Voets van comité Boeremèrt niet terug naar vorig jaar, toen het Liempdse evenement werd afgeblazen vanwege aangekondigd noodweer. Liever kijkt hij vooruit: naar maandag 17 april, als de 44e editie op stapel staat. Het eerste evenement in het vernieuwde centrum bevat tal van nieuwe dingen: wasdemonstraties, de veiling van spullen, historische wandelingen met komisch duo Lelle en Belle en voorzitter Arnold van den Broek van heemkundestichting Kèk Liemt en een volledig muziekprogramma in de tent op evenemententerrein D'n Tip.

,,Nadat we contact hadden gezocht met het vliegveld in Eindhoven, was er volgens ons maar één beslissing mogeijk: de Boeremèrt afgelasten", blikt Voets terug. ,,Ongelooflijk hoe snel het nieuws zich verspreidde door middel van Facebook. Bijna iedereen was op de hoogte. Ik trof die dag in Liempde alleen een echtpaar uit Rotterdam dat niet op de hoogte was van de beslissing. We hebben deze mensen een gratis kaartje voor dit jaar aangeboden..." Voets geeft aan dat de beslissing behoorlijke financiële gevolgen had. ,,We hadden immers alle kosten gemaakt en moesten die op Tweede Paasdag terugverdienen." Voets schat dat het over een bedrag van zo'n 15.000 euro ging. Voets: ,,We hebben een reserve, maar het is belangrijk dat we ons verlies goed maken."

Naast demonstraties van oude ambachten als kaarsen dompelen en vlasbewerking, volksdansoptredens, levende poppenkast, het schooltje van Ot en Sien en de zelfgemaakte spekstruif en snert heeft het comité besloten enkele nieuwe elementen toe te voegen aan de Boeremèrt. Zo is er vanaf 11.00 uur constant live muziek in de tent op evenementerrein D'n Tip. Onder meer de Ollandse Dorpskapel, hofkapel De Kromploegers, Marco de Hollander, Sani van Mullum en Marian Mayloo treden op, afgewisseld met vinylmuziek die wordt gedraaid door Albert Bressers.

Nieuw zijn ook de hilarische historische wandelingen (om 12.30, 13.30 en 15.00 uur) door Liempde die het komische duo Lelle en Belle en Arnold van den Broek verzorgen, waarbij allerlei geheimen van het dorp worden ontrafeld. Meelopen is op eigen risico... Het drietal maakt tijdens de tochten 'Klik-Liemt-Selfies': foto's waar zoveel mogelijk mensen op staan en die later op een website komen.

BOEREMÈRT GO

De jeugd wordt ook actief bij het evenement betrokken, laat Voets weten. ,,Dit moet een dag voor iedereen zijn. We gaan tijdens de Boeremèrt dan wel terug in de tijd, maar we vinden het ook belangrijk om méé te gaan met de tijd. Er moet voor iedereen wat te doen zijn. Zo kunnen kinderen deelnemen aan de speurtocht 'Boeremèrt Go', gebaseerd op het bekende spel met Pokemon. Bij allerlei kraampjes en personen die op de markt rondlopen, kunnen ze door middel van hints kraaltjes verzamelen. Zo ziet de jeugd een groot deel van de Boeremèrt."

Het comité is trots op de Boeremèrt. ,,Ons evenement is inmiddels een begrip, ver buiten Liempde", aldus Voets. ,,Ook is het mooi om te zien dat een groot deel van de Liempdse bevolking meehelpt. We hebben dit jaar redelijk gemakkelijk alle vrijwilligers bij elkaar kunnen krijgen. Nu nog hopen op mooi weer..."

Dit jaar is het voor het eerst mogelijk om met het openbaar vervoer naar de Boeremèrt te gaan. Vanaf 11.00 uur rijdt een huifwagen tussen NS-station Boxtel en het centrum van Liempde. Kijk voor meer informatie op www.boeremert.nl of www.facebook.com/boeremert.liemt. (Archieffoto: Peter de Koning).