BOUWPLAN HEERENBEEK KOMT OP GANG

Lennisheuvel maakt zich hard voor startershuizen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

2018. In dat jaar zou de schop in de grond moeten aan de zuidrand van Lennisheuvel, tussen de Mijlstraat en de Ploeg. Althans, dat hopen Jarko van Nunen en Stefan van den Nieuwenhof van stichting Rond Kerk en Orion. Om de leefbaarheid van het dorp 'aan de praat te houden', pleiten bestuursleden ervoor vaart te maken én starters niet uit het oog te verliezen. ,,En over dat laatste punt zijn we nog niet gerust..."

Woningbouw in Lennisheuvel blijkt een proces van lange adem. Al vele jaren wordt gesproken over mogelijke locaties. Eind 2015 leek er schot in de zaak te komen: de Boxtelse gemeenteraad stemde in met een streefbeeld om aan de Heerenbeekloop in Lennisheuvel vijftig nieuwbouwwoningen te ontwikkelen. Momenteel is de gemeente in onderhandeling met projectontwikkelaar Janssen de Jong. ,,Hierbij is een breed scala van onderwerpen aan de orde en zijn onder andere de verkeerstechnische aspecten niet eenvoudig gebleken. Wij hebben het idee dat deze onderhandelingen nu in een eindfase verkeren en dat we spoedig tot een afronding kunnen komen met een anterieure overeenkomst", aldus het college van B. en W. De verwachting is dat het concept-bestemmingsplan in het tweede kwartaal van 2017 ter inzage komt te liggen.

In de zomer van 2015 werd een klankbordgroep opgericht waarin senioren, junioren, grondeigenaren, stichting Rond Kerk en Orion, tegenstanders en een makelaar zijn vertegenwoordigd. ,,Een goede mix van personen", aldus Van Nunen en Van den Nieuwenhof. Het duo stelt dat woningen voor starters en senioren 'het beste zou zijn voor Lennisheuvel'. ,,Zo creëer je doorstroming in het dorp én de school blijft op peil", aldus Van Nunen.

Of de gewenste aantallen qua starters- en seniorenwoningen gehaald worden, is nog maar de vraag. ,,De gemeente heeft gesproken over een percentage van 25 procent aan starterswoningen. Daar zitten huurwoningen bij inbegrepen, terwijl je dan niet volledig kunt controleren of daar starters in komen. Wij denken dat dit te weinig is om de leefbaarheid in het dorp op peil te houden", aldus Van den Nieuwenhof. ,,Janssen de Jong heeft laten weten dat de verdeling van de woningen nog niet in beton is gegoten en dat er naar alle waarschijnlijkheid een behoeftepeiling in het dorp gaat plaatsvinden", voegt Van Nunen toe. ,,Wij blijven waakzaam en houden constant een vinger aan de pols." De nieuwe woonwijk komt aan de Heerenbeekloop; met een natuurlijke overgang van de woningen naar het water. ,,Bovendien zijn we bezig met een brug over de Heerenbeekloop die aansluit bij één van de ommetjes, zodat mensen meteen het buitengebied in kunnen wandelen", legt Van den Nieuwenhof uit.

Na de bouw van zo'n 45 woningen moeten er uiteindelijk nog zo'n 35 huizen extra komen. Die verrijzen tussen de nieuwe wijk en de Mijlstraat. ,,Ons advies is alvast een weg aan te leggen richting de Mijlstraat, zodat het bouwverkeer daar gebruik van kan maken", aldus Van Nunen. ,,Het is echt mooi wonen op die plek", voegt Van den Nieuwenhof toe. ,,Daarom maken we ons óók hard voor een ander onderwerp: de bereikbaarheid van Lennisheuvel. ,,We maken ons grote zorgen voor de plannen die momenteel op stapel staan en die betrekking hebben op het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer." Hierover is elders in de krant meer te lezen.


Vrachtwagen in sloot

De Barrierweg in Liempde was vrijdagochtend enige tijd afgesloten. Een vrachtwagen, geladen met een landbouwkalk, nam de bocht naar de Brukelsestraat te scherp en belandde in de sloot. Er moest een kraan aan te pas komen om de truck weer op de weg te krijgen.