Afbeelding
Foto:

NATIONALE BUITENLESDAG BRENGT SCHOOLJEUGD IN BEWEGING

Ren je rot: spelen met taal en rekenen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN EN HENK VAN WEERT

In heel Nederland werd deze week in de buitenlucht lesgegeven op basisscholen. Ook in Boxtel. Daar kregen leerlingen van zowel de Molenwijkschool als educatief centrum De Vorsenpoel taal- én rekenles op het schoolplein. Dat gaf energie, maar kostte ook de nodige inspanningen.

Juf Suzanne van den Boom had voor de kinderen uit groep 6 van De Vorsenpoel met stoepkrijt onder meer cirkels op de speelplaats getekend. Met daarin de letters WW, LW, AW en NW, afkortingen voor respectievelijk werkwoord, lidwoord, aanwijswoord en naamwoord. Steeds riep de leerkracht een andere woord en de kinderen moesten vervolgens naar de goede cirkel rennen. Dat 'de' een lidwoord is, wisten ze natuurlijk wel, net als dat ze voor 'lopen' naar de cirkel met WW holden. Maar vanaf het moment dat juf meerdere woorden achter elkaar riep, werd het toch wat moeilijker. Want de jeugd moest ook nog onthouden in welke volgorde ze naar de bewuste afkorting gingen. 'Die drie beren smeren broodjes', ga er maar aanstaan...

VAKER DOEN!

Na een kwartiertje waren de kids bekaf. Niet helemaal verwonderlijk, want eerder op de ochtend hadden ze ook al rekenspelletjes op het schoolplein gedaan. ,,Maar het is wel véél leuker dan de les in de klas", glunderde Myrthe van der Waal. Haar klasgenootje Nelson Tops knikte instemmend: ,,Hier krijg je energie van. Zoiets zouden we vaker moeten doen."

De Nationale Buitenlesdag werd voor de tweede keer gehouden, maar De Vorsenpoel deed voor het eerst mee. Het was een verrassing voor de kinderen hoe de les in de buitenlucht zou worden ingevuld, maar Myrthe en Nelson waren tevreden hoe juf Suzanne het had aangepakt. ,,Ik vind het leuk om buiten actief bezig te zijn. Ik zit op voetbal en doe aan breakdance en binnenkort ga ik judoën", vertelt Nelson. Maar Myrthe is net zo sportief: ,,Ik zit op hockey en tennis. Dus echt héél moe ben ik niet geworden van al dat rennen."

PROPJESSPEL

Met de stenen arena, picknicktafels en liggende boomstammen is de speelplaats van de Molenwijkschool al volledig ingericht voor buitenlessen. Met enige regelmaat nemen de leerkrachten de kinderen mee naar buiten voor een educatief spel. Vanwege de Nationale Buitenlesdag werd dinsdag een rooster opgesteld, zodat álle leerlingen taal- en rekenspellen in de frisse buitenlucht mochten doen.

De middenbouw (kinderen van 6 tot 9 jaar) was dinsdag als eerste aan de beurt. Met de jassen aan namen de jongens en meisjes plaats in de stenen arena om te luisteren naar een boekbespreking van Jaap en een gedicht van Fiene. Beide kinderen kregen 'twee dikke duimen' van hun klasgenoten. Daarna had iedereen lang genoeg stilgezeten en was het tijd voor rekenles met behulp van leuke spelletjes. Zo lagen in een houten bakje tientallen oranje proppen papier. Telkens mochten de kinderen een propje pakken waarop een som stond geschreven. Als ze die hadden uitgerekend, mocht het propje weer terug in de bak. Sjoerd kraakte zijn hersens bij de som '199-197' en zag het ineens: ,,Hoe kan ik dit nou vergeten? Het antwoord is natuurlijk 2". En vol enthousiasme gooide hij het propje weer terug. Op naar de volgende som...

NIET MEER NAAR BINNEN

Klasgenote Jonna deed mee aan het 'wasknijperspel': zoveel mogelijk knijpers verzamelen. Je mocht echter alleen een knijper op je trui spelden als je de som op het houten attribuut had opgelost. ,,Ik ken de tafel van tien al, dus dit is een makkie", vond ze. ,,Buiten leren is veel fijner. Het lijkt alsof ik beter kan rekenen als ik aan het rennen ben." Leerkracht Elise van Kessel onderstreepte dit. ,,Je hersenen werken beter samen als je lichaam en gedachten samen iets doen", zei ze tegen de leerlingen. Die waren erg enthousiast over de buitenlessen en wilden liever niet meer naar binnen...

GROTE FOTO: Het propjesspel, waarbij er sommen op de papiertjes vermeld stonden, was dinsdag erg populair onder leerlingen van de Molenwijkschool. (Foto: Annelieke van der Linden).

KLEINE FOTO: Rennen tijdens de taalles op het schoolplein van De Vorsenpoel. Dat is eens wat anders dan anders... (Foto: Henk van Weert).

Rennen tijdens de taalles op het schoolplein van De Vorsenpoel. Dat is eens wat anders dan anders... (Foto: Henk van Weert).