Meezingen tijdens de Oranjefeesten is al jaren populair. Deze keer wordt 'Boxtel Zingt!' nóg grootser opgezet. (Foto: Peter de Koning, 2013).
Meezingen tijdens de Oranjefeesten is al jaren populair. Deze keer wordt 'Boxtel Zingt!' nóg grootser opgezet. (Foto: Peter de Koning, 2013). Foto: Peter de Koning

SAMENWERKING GEEFT IMPULS AAN ORANJEFEESTEN OP DE MARKT

Volop muziek bij Boxtels Oranje Festival

De feestelijkheden op en rond Koningsdag in Boxtel verdienen een impuls. En dus hebben diverse samenwerkende partijen besloten deze keer een nóg aantrekkelijker programma te presenteren op woensdagavond 26 en donderdag 27 april. Markthoreca, Centrummanagement, gemeentebestuur, Boxtel Vooruit én stichting Brabants Centrum hebben de handen ineen geslagen voor Boxtels Oranje Festival.

Zanger, entertainer én presentator Jordy van den Boer van het evenementenbureau Dutch Event is door de organisatoren in de arm genomen om invulling te geven aan Kingsnight Fissa op de avond vóór Koningsdag. ,,Hij heeft klinkende namen gecontracteerd die voor de jeugd vanaf 18 jaar aanspreekt. En dat is óók de doelgroep waar we ons die avond nadrukkelijk op richten. We willen de jongeren dan in Boxtel houden. Op Koningsdag lukt dat niet, dan zijn er voor deze jeugd te veel leuke festiviteiten in nabijgelegen steden", vertelt bestuurslid Ludy Meister van evenementenstichting Boxtel Vooruit. Hij coördineert het feestprogramma van Boxtels Oranje Festival.

UURTJE LANGER

Tijdens Kingsnight Fissa treden woensdag 26 april vanaf 19.00 uur deejays, rappers en muzikanten op. Boxtelaar Jip van Krieken staat op het Marktpodium met onder meer Theodoor, Je Broer, Buren van de Brandweer, Arjan Oostrom en Roy Donders.

Burgemeester Mark Buijs heeft toestemming gegeven om tijdens Kingsnight Fissa wat langer muziek te draaien in de wetenschap dat jongeren vandaag de dag relatief laat in de avond op stap gaan. De uitknop van de geluidsboxen op het Marktpodium worden niet om middernacht uitgeschakeld, maar een uur later. Buijs gaat er daarbij wel vanuit dat in dat laatste uur het muziekprogramma wordt afgebouwd en dat er geen harde housebeats meer klinken, zo gaf hij eerder al aan in deze krant.

KINDERACTIVITEITEN

Het programma op Koningsdag wordt op traditionele wijze ingevuld en start met het versieren van fietsen door de jeugd in kasteelpark Stapelen. Verder is er het programma voor de gedecoreerden met een toespraak van reus Jas de Keistamper, een aubade door Boxtel's Harmonie en een vendelgroet door het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris. Aansluitend geeft Boxtel Vooruit invulling aan uiteenlopende kinderactiviteiten. Ook zijn er de gebruikelijke sporttoernooien voor de schooljeugd bij ODC en MEP.

Tegelijk met de kinderspelen wordt de vrijmarkt voor de jeugd gehouden. ,,Eerder werd de vrijmarkt gecombineerd met de Oranjebraderie van de centrumwinkeliers. Nu doen we dat op Koningsdag. Vorig jaar overigens ook al, maar dat zullen niet veel mensen meer weten. De feestelijkheden vielen door het slechte en koude weer grotendeels in het water", blikt Meister terug.

BOXTEL ZINGT!

Het muziekprogramma op de avond van Koningsdag krijgt eveneens een impuls. Het voorprogramma wordt ingevuld door aanstormend talent van Modern Classic Music School en dweilorkest De Volle Bloas. Kees Berkelmans van The Talent Factory breidt het programma van Boxtel Zingt! uit met gastoptredens van duo De Dorini's en Rooie Rico. Op een groot led-scherm worden de teksten van de mee te zingen liedjes vertoond, maar Brabants Centrum brengt in haar oranje-editie van woensdag 26 april ook een extra katern van twaalf pagina's met alle songteksten op papier.

AFGEBAKEND MARKTPLEIN

De Markt wordt tijdens de Oranjefeesten ingericht als een festivalterrein, dat wordt afgebakend met dranghekken. De bar wordt door de gezamenlijke Markthoreca geëxploiteerd. Net als tijdens carnaval worden daarvoor speciale eenheidsmunten verkocht, die ook in de diverse kroegen te besteden zijn.

Zondag 30 april vindt de jaarlijkse Oranjebraderie van de centrumwinkeliers plaats.