Afbeelding
Foto: Peter de Koning

SNELFIETSROUTE DOOR BOXTEL WORDT VERDER ONDERZOCHT

'Voorkeur fietssnelweg langs N/Z-as'

PÅL JANSEN

Van de drie snelfietsroutes die de gemeente Boxtel voor ogen had, spreekt de variant die over de noord-/zuidas loopt het college het meeste aan. Dat laat wethouder Herman van Wanrooij desgevraagd weten.

Politie

Dekbed vat vlam

De Boxtelse brandweer werd in de nacht van vrijdag op zaterdag gealarmeerd vanwege een woningbrand in Sint-Ursula waar studenten zijn gehuisvest. Het dekbed van een student had vlam gevat en dat zorgde voor behoorlijk wat rook in het gebouw. De brandweer heeft het dekbed naar buiten gebracht en vervolgens het gebouw geventileerd. Er vielen geen gewonden.

Auto botst op boom

Politie en ambulance zijn maandagochtend rond kwart voor zeven uitgerukt voor een ongeluk op de Gestelseweg in Boxtel. Een bestelbus raakte van de weg en botste tegen een boom. De bestuurder raakte gewond. Een helikopter met een traumateam kwam ter plaatse om het ambulancepersoneel te assisteren.

Nog niks is besloten wil wethouder Van Wanrooij benadrukken, maar de route over de noord-/zuidas spreekt het meest tot de verbeelding binnen het college. ,,In het verleden hadden wij drie tracés gepresenteerd waar de snelfietsroute mogelijk kon worden aangelegd."

De voorkeursvariant loopt via de Eindhovenseweg, Brederodeweg en Bosscheweg naar Vught. Het tracé dat langs het spoor loopt en de route via Esch en naar Vught zijn de twee overige alternatieven. Bestuurlijk hebben we er voor gekozen om die over de noord/zuid-as verder te onderzoeken."

HAALBAARHEID

,,Momenteel wordt ambtelijk onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van deze route en welke knelpunten er zitten", vervolgt Van Wanrooij. ,,In principe zouden alle drie de tracés onderzocht kunnen worden, maar daar gaat te veel tijd en moeite in zitten. Als je het er met zijn vijven over eens bent dat het een bepaalde variant moet worden, dan ga je ook die richting op. Dus hebben we er bestuurlijk voor gekozen om alleen deze route nader te onderzoeken."

Deze optie lijkt eenvoudiger uit te voeren dan de andere twee routes en is ook korter dan de andere twee scenario's, licht Van Wanrooij zijn voorkeur toe. Bovendien geeft niet alleen het college van Boxtel hier volgens hem de voorkeur aan. ,,Ook heeft het de voorkeur van de bestuurders in Vught en Best. De route sluit zo het beste aan van hun grondgebied naar dat van ons."

Wanneer het onderzoek is afgerond, is nog niet bekend. ,,Vervolgens moet het voorstel dan nog aan de raad worden voorgelegd en dan kan er pas nagedacht worden over een planning", aldus Van Wanrooij.

FIETSFORENZEN

Deze 'rechttoe rechtaanroute', zoals Van Wanrooij de variant beschrijft, zal buiten Boxtel parallel gaan lopen aan de A2, zowel vanuit Best als Vught. Uiteindelijk moet de fietssnelweg de steden 's-Hertogenbosch en Eindhoven met elkaar verbinden.

De provincie Noord-Brabant en de twee steden willen al langer een fietssnelweg realiseren. Hierdoor moet het aantal fietsforenzen van en naar de steden toenemen en het autoverkeer verminderen.

FOTO BOVEN: De Molenwijkseweg is niet meer als eerste in beeld voor een fietssnelweg. Boxtel heeft voorkeur voor de noord/zuid-as. (Foto: Peter de Koning).


Gedenksteen

Langs deze weg wil ik reageren op de informatie die verstrekt is op donderdag 6 april in deze krant.

De gedenksteen is voor: Daniel B. Nazzarett en alle onbekende strijders voor vrede en vrijheid. Niet voor vrede en veiligheid.

Daniel B. Nazzarett was een jachtpiloot en geen jachtvlieger.

Vraag me af of wij kunnen weten of Daniel B. Nazzarett in de lucht gestorven is , of toen hij neerstortte.

Niet alleen RAF-piloten liggen begraven op de begraafplaats bij de voormalige Heilig Hart kerk, maar er is ook een Seaforth Highlander gevechtspiloot begraven.

In december 1944 was er geen vliegende bom neergekomen in de Mijlstraat, maar een V2. Een V2 is een raket.

Piet Snijders zag als achtjarige jongen niet hoe het jachtvliegtuig uit de lucht was geschoten, maar het gevechtsvliegtuig.

Het is bekend dat Daniel B. Nazzarett een dag na zijn overlijden is begraven.

Daniel B. Nazzarett lag geen twee jaar begraven op de begraafplaats van de Heilig Hart kerk, maar twee dagen.

Er waren wel mensen bij de begrafenis van Daniel B. Nazzarett, namelijk: kapelaan Jan van der Rijdt, koster Karel van den Braak en misdienaar Piet Snijders.

Op 24 februari 1944 is Daniel B. Nazzarett herbegraven op de oorlogsbegraafplaats 'Airborne-Monument' te Woensel, Eindhoven.

Louise, de zus van Daniel B. Nazzarett hoefde geen zeventig jaar te wachten om te horen hoe haar broer was verongelukt.

Voor mij, Sybilla Buisman, is het geen klein wonder, maar een groot wonder dat Daniel B. Nazzarett was genezen van polio. Op de dag dat zijn vader 's avonds thuiskwam met een adres van een chiropractor, had zijn moeder die dag een pelgrimstocht gelopen naar 'Our Lady Help of Christians Chapel', waarbij zij bad voor hulp voor haar zoon.

Ik kan nergens vinden dat tijdens de oorlog (welke oorlog?) meerdere militairen tijdelijk zijn begraven. Het is wel zo dat in de Tweede Wereldoorlog ook Duitse militairen tijdelijk begraven zijn op de begraafplaats bij de Heilig Hartkerk.

        SYBILLA BUISMAN