Het Groot Duijfhuis is op Tweede Paasdag het vertrekpunt voor drie wandelingen door het Dommeldal. (Foto: Peter de Koning).
Het Groot Duijfhuis is op Tweede Paasdag het vertrekpunt voor drie wandelingen door het Dommeldal. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

DAG VAN HET LANDSCHAP OP TWEEDE PAASDAG

Wandelen in Dommeldal en Haanwijk

Brabants Landschap opent het nieuwe wandelseizoen op Tweede Paasdag met de Dag van het Landschap. In natuurgebieden in heel Brabant worden wandeltochten gehouden waaraan het publiek gratis kan meedoen, onder meer rondom het Groot Duijfhuis in Liempde, natuurgebied De Mortelen op de grens van Boxtel en Oirschot en landgoed Haanwijk in Sint-Michielsgestel.

Tijdens de Dag van het Landschap lanceert Brabants Landschap met het IVN diverse nieuwe wandelingen, die via de app Vossenstreken gedownload kunnen worden. Op de website www.dagvanhetlandschap.nl is meer informatie over de app te lezen; deze kan gedownload worden via de App Store of de Play Store.

DOMMELDAL

Nieuw is de wandeling in het Dommeldal in Liempde. Daar is gisteravond de buitenkamer van het historische Groot Duijfhuis officieel geopend. Op Tweede Paasdag is het publiek welkom om een kijkje te komen nemen en deel te nemen aan een van de drie wandelingen. Op deze en alle andere locaties van de Dag van het Landschap staat een team van boswachters en natuurgidsen klaar om de prachtige natuur te laten zien.

De wandelingen rond het Groot Duijfhuis starten om 12.00, 13.30 en 15.00 uur en duren zo'n negentig minuten. Deelname is gratis, aanmelden is niet vereist. Het team van Brabants Landschap zal onderweg onder meer stilstaan bij het 85-jarig bestaan van de natuurorganisatie. Ook wordt het buitenlokaal van het rijksmonument aan de Hoevedreef getoond. Het is een informatiepunt en dient als uitvalsbasis voor excursies naar SPPiLL-boerderij D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg in hartje Liempde.

HAANWIJK

De wandelingen op en om landgoed Haanwijk starten om 11.00, 13.30 en 15.00 uur en vertrekken bij het Buitenlokaal, Haanwijk 4a in Sint-Michielsgestel. Wie ook wil deelnemen aan een vaartocht over de Dommel, dient zich vooraf aan te melden via www.vestingfietsen.nl.

Vrijwilligers van Natuurgroep Gestel werken deze dag in de kindermoestuin, waar uitleg gegeven wordt over kruiden. De oven in het bakhuisje wordt speciaal voor de Dag van het Landschap aangestoken. Lokale bakker Mario Metler bakt er brood met desem en meel van de biologische akkers van Brabants Landschap. Voor koffie en thee kan men bij mooi weer terecht op het terras van koffie- en theehuis 't Haantje. Speciaal voor kinderen is er een educatief programma over vleermuizen.

MORTELEN

De Dag van het Landschap in natuurgebied De Mortelen wordt gevierd op en rond café Vingerhoeds aan de Oude Grintweg. Hier vertrekken om 12.00, 13.30 en 15.00 uur wandelingen met de boswachter. Op het erf van het café zijn informatiestands van zowel Brabants Landschap als IVN.

Het complete programma van de Dag van het Landschap staat op www.dagvanhetlandschap.nl. De app Vossenstreken wordt op Tweede Paasdag officieel gelanceerd. In de app vindt men digitale wandelroutes in Nederland en België.

Op de regiopagina's van Brabants Centrum wordt uitgebreid aandacht besteed aan de officiële opening van het buitenlokaal van het Groot Duijfhuis aan de Hoevedreef in Liempde.

Boxtel

Pasen bij Herenboeren

De paashaas heeft bij de Herenboeren Wilhelminapark paaseieren verstopt. Kinderen en hun ouders zijn welkom om ze zaterdag 15 april om 13.00 uur te komen zoeken. Kinderen die een gouden ei vinden, kunnen dat aan hun ouders doneren; zij krijgen een korting van 100 tot 200 euro op het lidmaatschap van de Herenboeren. Wie een gevuld ei vindt, ontvangt gedurende het seizoen een mand groentje of vlees. Aanmelden is vereist: wilhelminapark@herenboeren.nl.