Afbeelding
Foto: Piet van Oers

WETHOUDER IN GESPREK MET POSTNL

'Besluit brievenbussen achter bureau gemaakt'

MARC CLEUTJENS

Het gemeentebestuur van Boxtel schuift op korte termijn aan tafel met de directie van PostNL om de dreigende vermindering van het aantal brievenbussen aan de kaak te stellen. Wethouder Eric van den Broek (SP) vindt dat het weghalen van een groot aantal brievenbussen de leefbaarheid van buurten en wijken aantast.

Inmiddels is op veel fronten in Boxtel en Liempde kritiek te horen op het besluit van PostNL. Na de brief op poten van het Dorpsberaad Liempde en Combinatie95 richting PostNL en kritische vragen van Balans, heeft de gemeenteraad zich unaniem achter een CDA-motie geschaard. Die roept het college van B. en W. op om in actie te komen. ,,We zijn momenteel bezig met het vastleggen van een afspraak met de juiste mensen bij PostNL", stelde wethouder Van den Broek deze week. ,,Ik ben hoopvol gestemd omdat PostNL in de media heeft aangegeven open te staan voor suggesties."

Van den Broek is van mening dat het besluit van het postbedrijf is genomen achter een bureau en geen rekening houdt met de gevolgen voor de leefbaarheid. ,,PostNL kijkt vooral naar de financiën en bekijkt welke brievenbussen nog rendabel geëxploiteerd kunnen worden. Men verschuilt zich achter de Postwet door te stellen dat een brievenbus altijd binnen de maximale afstand ligt."

De wethouder heeft echter signalen dat op tal van plekken een brievenbus verdwijnt die gebruikt wordt door mensen die in een zorgcentrum wonen. ,,Zo ben ik benaderd door een medewerker van Cello die aangaf dat de brievenbus bij gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat intensief wordt gebruikt door mensen van dagcentrum De Werf. Ook de brievenbus bij verpleeghuis Liduina aan de Bosscheweg (foto) zou verdwijnen." Van den Broek roept inwoners op alle klachten door te spelen. ,,Ik wil alle klachten op tafel leggen als ik in gesprek ga met PostNL."

De plannen van PostNL roepen volgens de wethouder herinneringen op aan het jaar 2008 waarin hij als SP-raadslid aan de bel trok bij het toenmalige TNT Post. ,,Ook toen dreigde een aantal brievenbussen verwijderd te worden. Ik heb het toenmalige college opgeroepen hier een stokje voor te steken omdat ook toen sprake was van een aantasting van de leefbaarheid."

Van den Broek verwacht niet dat hij nu als wethouder het landelijk beleid van PostNL kan veranderen. ,,Maar ik heb wel de indruk dat het bedrijf bereid is om serieus naar pijnpunten te kijken. Vooral het verdwijnen van brievenbussen bij zorgcentra en andere voorzieningen is vast en zeker bespreekbaar."


Oertijdmuseum Groene Poort opent expositie met dino-eieren

Oertijdmuseum De Groene Poort aan de Bosscheweg in Boxtel opent op paaszaterdag 15 april een nieuwe tentoonstelling. Daarin zijn modellen van eieren, nesten en embryo's van dinosaurussen te zien.

De grootste dinosaurussen die ooit geleefd hebben, kropen miljoenen jaren geleden uit een ei dat niet groter was dan een voetbal. Dat stelt museumdirecteur René Fraaije van De Groene Poort. Met zijn team stond hij aan de wieg van de expositie die onder meer fossiele dino-eieren laat zien. Die werden tijdens expedities in Frankrijk en Spanje gevonden waaraan Fraaije zelf als wetenschapper deelnam. ,,Het grootste vogelei meet 30 bij 22 centimeter en is afkomstig van de Aepyornis", legt Fraaije uit.

Uit recente vondsten in met name China is gebleken dat dinosaurussen niet allemaal uitgestorven zijn. ,,Onderzoek aan honderden dino-soorten heeft laten zien dat een afname in lichaamsgewicht sommige dinosauriërs in staat stelde om te blijven evolueren", zegt de directeur van De Groene Poort. ,,Dus de dinosaurussen zijn er nog altijd, maar hebben zich gewoon via de evolutie aangepast. Er leven tegenwoordig nog ongeveer twee keer zo veel vogelsoorten dan zoogdiersoorten op aarde, dus dinosaurussen zijn nog steeds dominant op onze planeet."

Wetenschappers hebben geconcludeerd dat de bolvormige eieren van sauropoden 65 tot 82 dagen nodig hadden om uit te komen. Dinosaurussen legden hun eieren in nesten. Op de expositie die in De Groene Poort is uitgezet, is een nest van vier ronde eieren van een sauropode te zien. Ook kan het publiek een nest van twintig ovale eieren van een theropode en zijn allerlei schaalmodellen te zien.