WIELERCOMITÉ KIEST VOOR OSS

Boxtel geen finishplaats meer in Ster ZLM Toer

MARC CLEUTJENS

De aankomst van de Ster ZLM Toer is dit jaar niet in Boxtel. Het wielerspektakel, dat de voorbije vijf jaren de allergrootste wielrenners naar deze gemeente bracht, heeft gekozen voor Oss, waar de slotetappe op zondag 18 juni van start gaat en later die dag ook finisht.

Wedstrijdvoorzitter Anton Ganzeboom uit Liempde betreurt dat Boxtel niet meer in het etappeschema staat, maar geeft aan dat geen enkele gemeente op kon tegen het financieel attractieve aanbod dat Oss deed. ,,We vertrekken met een beetje pijn in het hart omdat Boxtel ons veel goeds heeft gebracht. Maar om economische redenen is het dit jaar voor ons veel gunstiger om voor Oss te kiezen."

Ganzeboom wil geen bedragen noemen, maar geeft aan dat Oss graag bereid is het bedrag te betalen om de Ster ZLM Toer binnen de gemeentegrenzen te halen. Logistiek gezien is het bovendien gunstig omdat zowel de start als de finish van de slotetappe in dezelfde gemeente plaatsvinden. ,,In Oss kunnen we rekenen op meer financiële armslag en ligt er de garantie dat we volop side-events kunnen houden. Daarmee wordt de Ster ZLM Toer nóg aantrekkelijker voor het publiek. Bovendien is er veel van het lokale bedrijfsleven te verwachten, meer dan in Boxtel het geval is."

De voorzitter van de wielerkoers, die voor veel sprintploegen een serieuze voorbereiding is voor de Tour de France, erkent dat zijn comité vorig jaar al enthousiast was geraakt door de passie waarmee de aankomst van de tweede etappe in Oss werd beleefd. ,,Dat smaakte naar meer", aldus Ganzeboom. ,,Besef ook dat we eigenlijk vorig jaar Boxtel al zouden schrappen omdat een andere Brabantse gemeente een gunstiger aanbod had. Toen die gemeente terugkrabbelde, was Boxtel op korte termijn bereid ons uit de brand te helpen. Dat waarderen we nog steeds enorm."

Ganzeboom benadrukt dat louter economische factoren de doorslag hebben gegeven om voor Oss te kiezen. ,,We hebben altijd prettig samengewerkt met het gemeentebestuur, de ambtenaren en al die vrijwilligers die onder meer actief waren als verkeersregelaar. En vergeet het publiek niet. We hebben geweldige aankomsten gehad waar veel publiek op af kwam."

Het wegvallen van de Ster ZLM Toer is voor Boxtel een sportieve en toeristische tegenvaller. Vijf zondagen in juni trok het wielerspektakel soms enkele duizenden fans naar hartje Boxtel. Daarbij viel op dat de plaatselijke middenstand amper inspeelde op de wielerkoorts. Zo bleek een zondagopenstelling van de winkels tijdens de Ster ZLM Toer geen succes en was het lastig om steun te vinden voor activiteiten die in de zijlijn van het evenement gehouden werden. Horecabedrijven op en rond de Markt profiteerden wel volop; de terrassen stroomden na de huldiging van de wielrenners vol.