Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

BUITENLOKAAL GROOT DUIJFHUIS OPEN OP TWEEDE PAASDAG

Overpeinzing en arbeid aan de Dommel

MARC CLEUTJENS

Paul Meeuws uit Eindhoven is kind aan huis in het Groot Duijfhuis in Liempde. Hier aan de Dommel in de buurtschap Kasteren schrijft hij poëzie en als dichter slaagde hij er gisteravond tijdens de opening van het nieuwe buitenlokaal in om zijn dichtregels te koppelen aan de noeste arbeid die op deze plek eeuwenlang is geleverd.

De kartuizers combineerden hun overpeinzingen met harde labeur op het land, net zoals de vele andere pachters dat na hen deden. Zoals Sjefke van den Braak, die van 1947 tot de eeuwwisseling in het Groot Duijfhuis woonde en er boerde, maar ook altijd tijd nam voor een kop koffie met de buren. Met zijn gedicht 'Stoppeloogst' bracht dichter Meeuws een ode aan al die werkers. ,,Ik maak mijn handen als dichter nooit vuil, hooguit met een beetje inkt. Het echte werk is hier verricht door Brabants Landschap en al die anderen die deze plek een warm hart toedragen."

Het buitenlokaal dat op Tweede Paasdag voor het eerst voor het publiek toegankelijk is, wordt een uitvalsbasis voor D'n Liempdsen Herd, het bezoekerscentrum dat momenteel aan de Barrierweg in hartje Liempde wordt gerealiseerd. Brabants Landschap nam SPPiLL en Kèk Liemt in de arm om tot een 'dependance' aan de Hoevedreef te komen waar met hulp van een vrijwilligerspool een excursie- en activiteitenprogramma kan worden aangeboden. ,,Zodra we over voldoende vrijwilligers beschikken, zal het buitenlokaal regelmatig geopend zijn", verwacht Annelieke Kelderman van Brabants Landschap.

De voorziening in de monumentale boerderij biedt het publiek eindelijk de kans kennis te maken met het Groot Duijfhuis. Directeur Jan Baan van Brabants Landschap zei het treffend tijdens de opening: aan een Groot Duijfhuis met een hek eromheen heeft niemand wat. En dus is niet alleen een buitenlokaal gerealiseerd, maar is ook in en om het middeleeuwse ensemble alles gedaan om de historische beleving optimaal te maken. De Vlaamse schuur uit 1525 is een pareltje, net als de herenkamer die twee jaar eerder werd gebouwd. Een prijswinnend ontwerp heeft ervoor gezorgd dat het erf er weer uitziet zoals honderd jaar geleden. In de schaduw van de prachtige duiventoren is een hoogstamboomgaard, paadjes voeren naar zitbanken en naturlijk de Dommel. ,,Iedereen die hier komt, wil naar die Dommel. Je kunt mensen over een hek laten klimmen, maar ook een paadje aanleggen", aldus Baan. ,,Dat laatste hebben we gedaan."

Tot genoegen van wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel, die het Groot Duijfhuis omschreef als 'een levend monument'. ,,Met de Essent-gelden van de provincie zijn middelen beschikbaar gekomen om de zogeheten Landschappen van Allure te ondersteunen en versterken. Boxtel is ook in de prijzen gevallen en we staan hier misschien wel op het mooiste plekje. Toen we startten, dacht ik dat hier geen allure meer aan toegevoegd kon worden. Maar als ik het resultaat nu zie, denk ik dat Brabants Landschap er met alle partners in is geslaagd om een prachtig boerenerf met bezoekerscentrum te realiseren."

FOTO BOVEN: De eerste bezoekers van het buitenlokaal van het Groot Duijfhuis drommen samen voor de officiële opening. Het publiek is welkom op Tweede Paasdag, als de Dag van het Landschap wordt gehouden en op deze plek wandelingen plaatsvinden. (Foto: Albert Stolwijk).


BESTUURSLID MET 41 DIENSTJAREN

Concordia neemt afscheid
van Bert van Ruremonde

Fanfare Concordia in Liempde heeft vorige week afscheid genomen van bestuurslid Bert van Ruremonde. Na niet minder dan 41 jaren droeg de Liempdenaar zijn meest recente bestuurspost als penningmeester over aan Joyce Rombauts.

Van Ruremonde werd uitgezwaaid tijdens de algemene ledenvergadering, waar hij werd verrast met een beeldje. Dat symboliseert het succes van een goede vereniging, dat gevonden kan worden in de samenwerking van leden. ,,Het is de mens die het moet doen", zo stelde Van Ruremonde.

Op 21-jarige leeftijd trad de Liempdenaar toe tot het bestuur van Concordia. Hij was toen vertegenwoordiger van de drumband die op dat moment een stuk groter was dan de fanfare. De bestuursvergaderingen waren op zondagmorgen, na de heilige mis. Van Ruremonde voelde zich als 'een broekie tussen de elite', zoals hij dat zelf schetst. Nadien heeft hij verschillende bestuursfuncties binnen de fanfare bekleed. Sinds 1991 was hij penningmeester.

STERK BELEID

Als hoogtepunten van zijn bestuursperiode geeft Van Ruremonde aan dat het gelukt is om de vereniging financieel gezond te houden. Hiervoor moest wel een sterk beleid gevoerd worden en hebben nogal eens gesprekken plaats moeten vinden om bijvoorbeeld subsidie los te weken. Daarnaast was natuurlijk de bouw van multifunctionele accommodatie De Serenade aan de Oude Dijk onder voorzitter Ad Schoenmakers iets wat hij als hoogtepunt heeft ervaren.

Van Ruremonde zal in het bestuur van De Serenade alsmede dat van de Boeremèrt actief blijven. Trots is hij ook op het verschijnen van het boek over Concordia en de wijze waarop de vereniging steeds weer jong publiek weet te bereiken én te behouden. De Liempdenaar zal na zijn afscheid zijdelings betrokken blijven bij het wel en wee van de fanfare. Voor advies is hij bereikbaar en natuurlijk zal hij zich blijven inzetten voor de contacten met zowel de gemeente Boxtel als de andere harmonieën en fanfares in Boxtel.

Bezoekers van de officiele opening van het buitenlokaal van het Groot Duijfhuis bekijken een interactieve digitale presentatie. (Foto: Albert Stolwijk).