LSV beschikt sinds deze week over moderne ledverlichting. De firma Vrolijk en Overgaauw uit Oss plaatste de nieuwe lichtmasten en armaturen. (Foto: Peter de Koning).
LSV beschikt sinds deze week over moderne ledverlichting. De firma Vrolijk en Overgaauw uit Oss plaatste de nieuwe lichtmasten en armaturen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

VOLOP AANDACHT VOOR ENERGIEBESPARING

Moderne ledverlichting siert trainingsveld LSV

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

25 zonnepanelen op de kleedlokalen, nieuwe HR-ketels, ledverlichting in de vernieuwde kantine en slimmer gebruikmaken van gas en elektriciteit: bij voetbalclub LSV uit Lennisheuvel is volop aandacht voor energiebesparing. Deze week werd een nieuw project afgesloten: de firma Vrolijk en Overgaauw uit Oss plaatste zes lichtmasten met ledverlichting en verving de armaturen in twee oudere masten voor energiezuinige exemplaren.

Spelers van voetbalclub LSV klaagden al langer over de verlichtingskwaliteit van het trainingsveld aan de Mijlstraat en het vervangen van de lampen zorgde niet voor verbetering. Uit een uitgebreid verlichtingsonderzoek bleek dat een grootschalige renovatie nodig was. Verstandiger was echter om de installatie te vervangen.

De 37 jaar oude installatie, destijds nog in gebruik genomen door toenmalig wethouder Bets van Hettema, bleek niet meer te voldoen. Zo bleek de lichtsterkte ver beneden het minimale niveau voor trainingsvelden. De gemeente stelde budget beschikbaar voor de lampen en LSV ging op zoek naar een financiƫle ondersteuning voor complete vervanging van de installatie.

Na het bezoeken van beurzen en voeren van gesprekken met leveranciers kwam de vereniging met een pakket van eisen en op 2 januari werd een subsidieaanvraag ingediend bij het ministerie. Dat stelde een budget beschikbaar voor energiebesparende maatregelen bij sportclubs. Daar maakte LSV eerder al gebruik van; zo werden vorig jaar 25 zonnepanelen op de kleedlokalen geplaatst. ,,Half februari stond plots het subsidiebedrag op de rekening, nog voordat we de toekenningsbrief hadden ontvangen", aldus Johan Vorstenbosch van LSV, die samen met Jan Nijssen de verantwoording nam voor het project. Leo van den Heuvel schoof aan bij de start van de uitvoering.

De nieuwe ledlampen kunnen gedimd worden. Zo heeft LSV ervoor gekozen de lichten tijdens de trainingen te dimmen tot 75 procent, ruim boven de norm voor trainingsvelden. Voor wedstrijden kan de verlichting naar 100 procent worden geschakeld. Ook kan er per half veld verlicht worden. De maatregelen werpen hun vruchten af, vertelt Vorstenbosch. ,,Zo is het gasverbruik nog maar een/derde ten opzichte van vier jaar geleden. Ook het elektriciteitsverbruik zal dalen tot 40 procent ten opzichte van enkele jaren terug."