SintLucas-studenten Sanne Lohman, Iza van Doorn, Renske Wijnen en Fleur Wesel (v.l.n.r.) buigen zich over een nieuwe kunstroute voor het VVV. Ook Muriël Sombogaard, Annabel Vervoorn en Janne Dikmans werken daar aan mee. (Foto: Peter de Koning).
SintLucas-studenten Sanne Lohman, Iza van Doorn, Renske Wijnen en Fleur Wesel (v.l.n.r.) buigen zich over een nieuwe kunstroute voor het VVV. Ook Muriël Sombogaard, Annabel Vervoorn en Janne Dikmans werken daar aan mee. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

ZEVEN STUDENTEN BUIGEN ZICH OVER NIEUWE KUNSTROUTE VAN VVV NAAR YOURSTORY

SintLucas geeft openbare kunst nieuw jasje

LONNEKE HOONDERT

,,Veel mensen lopen kunstwerken op straat vaak voorbij. Dat deed ik ook vóór dit project. De verhalen erachter zijn echter prachtig. Ik kijk nu heel anders tegen openbare kunst aan", zegt Iza van Doorn (20). Zeven eindejaarsstudenten van SintLucas ontwikkelen op dit moment voor de Boxtelse VVV een nieuwe kunstroute die moet eindigen in experimenteerwinkel YourStory aan de Stationsstraat. Daar worden de wandelaars getrakteerd op een expositie die de kunstwerken vanuit een heel andere hoek belicht.

De VVV nam de studenten van de opleiding 'Vormgeven, product, ruimte en media' in de arm om zeven openbare kunstwerken in Boxtel op een creatieve manier weer onder de aandacht te brengen. De route voert door het hart van Boxtel richting Ossenpad en vervolgens naar de Stationsstraat. Het eindpunt is YourStory: de 'witte winkel' waar studenten van SintLucas naar hartelust mogen experimenteren. Daar zien wandelaars de kunstwerken die ze onderweg zijn tegengekomen terug, maar dan in een heel ander jasje. ,,Oud en nieuw worden met elkaar verbonden tijdens het wandeltraject. De leerlingen geven niet alleen de route vorm, ze vertalen ook ieder een Boxtels kunstwerk naar een nieuw beeld. Hoe ze dat doen, mogen ze zelf weten", vertelt docente Tanja Ophof. De tentoonstelling van de leerlingen is tijdelijk. ,,Dus moeten ze nadenken hoe hun beeldvertalingen straks na de expositie nog steeds onderdeel uit kunnen maken van de kunstroute."

PUZZELSTUKJES

Sanne Lohman (20) gaat aan de slag met het tegeltableau 'Gedeelde Herinneringen' van Antonie Eikemans in de Ossenpadtunnel. Daarop zijn in Delftsblauw twee koeien te zien. In plaats van een rode draad, vormt een zwarte lijn het leidmotief in Sanne's plattegrond. ,,Het is een lastige opdracht doordat het uit zoveel elementen bestaat. Gaandeweg vallen gelukkig alle puzzelstukjes op hun plek."

Fleur Wesel (22) buigt zich over het beeld van Eligius van den Aker van Hanneke de Munck in de Oude Kerkstraat. De middeleeuwse priester was getuige van het Heilig Bloedwonder. Jaarlijks wordt een reliek, een van de bloeddoeken, tijdens een processie door de Boxtelse straten gedragen. ,,Heel apart. Ik kende dat niet. Ik vind het leuk dat er in deze traditie nog steeds wordt gewerkt met kostuums. Ik houd van mode en ga dat ook verwerken in mijn beeldvertaling." Ook het bronzen figuur van Henk Visch voor de bibliotheek is opgenomen in de route. ,,Het beeld is androgyn, net als bloemen. Dáár wil ik iets mee gaan doen", benadrukt Muriël Sombogaard (20). Ze wil het beeld vertalen naar een videokunstwerk. ,,Het staat symbool voor emigranten die in een ver land opnieuw moeten beginnen. Dat wil ik erin verwerken."

De route voert ook langs de bronzen Eenden van Antoinette Briët en het beeld ter ere van 150 jaar spoor van Ron van de Ven op het Stationsplein. Die worden respectievelijk 'vertaald' door Janne Dikmans en Annabel Vervoorn.

METRO

Renske Wijnen (22) benadert 'haar' kunstwerk, De Gedachte van Arthur Spronken op de Markt, weer op een heel abstracte manier. ,,Ik wil vooral de gedachtegang van een creatief proces tonen. Ik probeer weer te geven hoe ik het beeld zie in relatie tot wat de kunstenaar de toeschouwer wil laten zien."

Wat betreft de route spelen de studenten met hetzelfde idee. Die wordt vastgelegd op een plattegrond. ,,Maar daar hebben ze allemaal andere plannen voor. De VVV mag daar één ontwerp van uitkiezen", licht Ophof toe.

Iza haalde inspiratie uit de kleurige metroplattegronden van grote steden. ,,Londen en Boxtel staan mijlenver van elkaar af, maar daarom is het juist leuk om dat lijnenspel hier naartoe te halen. De kleurtjes spreken ook kinderen aan." De studente heeft het beeldje Stop Voets van Hans van Brunschot onder haar hoede. ,,Een markante Boxtelaar en een ouderwetse straatveger. Eigenlijk past dat perfect bij de opdracht. Omdat de beeldvertaling geen geld mag kosten, ben ik druk bezig met het verzamelen van afvalmateriaal. Dat ga ik dan gebruiken voor een nieuw beeld."

De kunstroute wordt donderdag 1 juni onthuld.