Afbeelding
Foto: Rini van Oirschot

'PRACHTIGE SAMENWERKING TUSSEN LEERLINGEN EN DORPSGENOTEN'

BHC wint tweede prijs met carillon

Apetrots zijn ze op hun tweede plek. De zestien leerlingen van het Baanderherencollege (BHC) - die op dit moment hard werken aan de restauratie van het carillon in de Sint-Petrustoren - waren genomineerd voor de OMO Praktijkwerkstukprijs. Donderdag werd de prijs uitgereikt in Tilburg.

Middelbare scholen onder de paraplu van OMO zonden projecten in. Uiteindelijk belandde het initiatief van BHC, samen met nog vier andere projecten, in de finale. Donderdag kregen de leerlingen tijdens een spannende uitreiking te horen dat hun inspanningen voor het carillon beloond werd met een tweede plaats én vijfhonderd euro.
De jury beoordeelde de inzendingen op vaardigheden zoals plannen, samenwerken, informatie verwerven en verwerken. De juryleden waren onder de indruk van de BHC-scholieren. ,,In dit werkstuk komt de prachtige samenwerking tussen de leerlingen en dorpsgenoten tot uiting. De leerlingen hebben meegedacht en oplossingen aangedragen voor de renovatie van een maatschappelijk project en deze tot uitvoering gebracht."

IN HUN NOPJES

,,Ik weet zeker dat we gaan winnen. Een project als dat van ons komt niet zo vaak voor", zei Mike Ter Beek (17) eerder in deze krant. Hij restaureert op dit moment het ophangmechanisme, de klepels en de klokken van het carillon. Ondanks dat ze nét naast de eerste plek grepen, zijn de leerlingen in hun nopjes met de prijs. Voor hen is meewerken aan het project van de Werkgroep Restauratie Carillon al één groot feest.

Thijs van Vugt van het Fioretti College in Veghel ging er vandoor met de eerste prijs en won liefst duizend euro. Hij ontwikkelde een 'oscillating steam engine', oftewel een persluchtmotor. Andere genomineerden waren leerlingen van het Varendonck College in Asten met een modeproject, Nick Tilburgs van de Praktijkschool Eindhoven met een website over draaiorgels en Eefje Jansen met haar werkstuk 'Bossche Vakschool 2017'.

FOTO BOVEN: Zestien leerlingen van het BHC belandden op de tweede plaats tijdens de uitreiking van de OMO Praktijkwerkstukprijs. (Foto: Rini van Oirschot).