Afbeelding
Foto: Pol Jansen

Boxtels gilde schiet voor koningstitel

Het Boxtelse gilde Sint-Barbara & Sint-Joris organiseert zondag 23 april het tweejaarlijkse koningschieten. In de gildetuin aan het Essche Heike lossen de kruisboogschutters vanaf 14.45 uur de eerste pijlen op de houten koningsvogel in de ruim twaalf meter hoge schutsboom. Het kleurrijke schouwspel is voor het publiek gratis toegankelijk.

De schutter die het laatste stukje van de 'papegaai' uit de mast schiet, is de komende twee jaar de belangrijkste representatieve persoon van de in 1996 heropgerichte broederschap. Hij of zij mag zich koning noemen en draagt bij officiële gelegenheden de zilveren keten, die voorzien moet worden van een nieuw koningsschild. Guus Eltink, die in 2015 de vlot verlopen wedstrijd won, heeft aangegeven zijn titel te willen prolongeren. Ook van 2003 tot 2005 droeg de tamboer al eens de zilveren koningsbreuk.

Het koningschieten is de belangrijkste clubactiviteit op de gildekalender. 's Ochtends gaan de tamboers voor dag en dauw op pad om alle leden persoonlijk met tromgeroffel te wekken. Nadat de huidige gildekoning samen met hoofdman Jacques Habraken thuis is opgehaald, trekt het bonte gezelschap met slaande trom en vliegend vaandel naar gildehuis Rembrandt waar de loting voor het koningschieten plaatsvindt.

Van daaruit gaat het gezelschap naar het schietterrein achter de Gasunie aan het Essche Heike. Daar voltrekt zich vanaf 14.00 uur een officieel programma dat de wedstrijd inleidt.

Jaarlijks kiest de ledenvergadering van het Boxtelse gilde een goed doel dat een donatie krijgt van 750 euro. Afgelopen donderdag overhandigde gildekoning Eltink met enkele anderen de cheque aan de afdeling dagbehandeling van zorgexpertisehuis Liduina. De bewoners ervan mogen zelf meedenken over de besteding van het bedrag, zo meldde teamleider Frans Rovers.

FOTO ONDER: Guus Eltink overhandigde donderdag namens gilde Sint-Barbara & Sint-Joris 750 euro aan de dagbehandeling van zorgexpertisehuis Liduina. (Foto: Pål Jansen).