Om duurzame ontwikkelingen van Herenboeren mogelijk te maken in het Wilhelminapark, sloot de gemeente Boxtel onlangs samen met onder meer de provincie Noord-Brabant en de HAS een green deal met staatssecretaris Martijn van Dam (tweede van links). (Foto: Peter de Koning).
Om duurzame ontwikkelingen van Herenboeren mogelijk te maken in het Wilhelminapark, sloot de gemeente Boxtel onlangs samen met onder meer de provincie Noord-Brabant en de HAS een green deal met staatssecretaris Martijn van Dam (tweede van links). (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

'WE JUICHEN NOG TE VAAK MET ONZE HANDEN IN DE ZAKKEN'

Boxtel op één in landelijke duurzaamheidsmonitor

HENK VAN WEERT

Boxtel is samen met zes andere gemeenten op de eerste plaats geëindigd in de zogeheten duurzaamheidsmonitor van onderzoeksbureau TELOS, de Tilburg University en VNG International. Wethouder Peter van de Wiel is opgetogen: ,,Eerder eindigde Boxtel steeds op de tweede plaats in zulke lijstjes. Wij durven als duurzame gemeente de lat hoog te leggen, maar kunnen nog winst halen. Adel verplicht."

De Governance Monitor Duurzame Gemeenten is onlangs voor het het eerst gepubliceerd en laat zien in hoeverre lokale overheden met kennis van zaken de juiste beslissingen nemen over duurzaamheid. Gemeenten zijn daarbij ingedeeld naar hun houding ten aanzien van duurzaamheid. De houdingen lopen van 'overleven' (alleen op korte termijn en lokaal eigenbelang van bestuur gericht), via 'onderhandelen' (zoeken naar wederzijds belang van gemeente en bedrijven of burgers) naar 'hoger belang dienen' (lange termijn gericht, ook oog voor mondiale belangen). Zes gemeenten eindigen met een totaalscore van 4.0 bovenaan Boxtel is vóór Rijswijk de op een na kleinste gemeente van de nummers één. Naast deze twee gemeenten staan ook Maastricht, Lelystad, Houten, Ermelo en Deventer bovenaan. Er waren maximaal vijf punten te scoren.

AANJAGER

Wethouder Van de Wiel is trots op de score van Boxtel. ,,Voor het onderzoek zijn 390 gemeenten beoordeeld op 22 criteria, verdeeld over zeven thema's. We zijn er trots op dat we al zo ver zijn in Boxtel, maar we kunnen nog beter. Daar ben ik van overtuigd. Boxtel heeft al een hele historie op het gebied van duurzaamheid. Dat begon 44 jaar geleden bij De Kleine Aarde, maar we hebben niet stilgestaan."

De recent gesloten Green Deals voor aardgasvrije wijken en Herenboeren Wilhelminapark zijn voorbeelden van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, zegt Van den Wiel. ,,En vorige week werd Mark Buijs als eerste benoemd tot klimaatburgemeester van Nederland. Zulke ontwikkelingen kunnen een aanjager zijn voor nieuwe duurzame initiatieven en projecten. En daar werken we graag aan mee, want daarmee blijft Boxtel voorop in duurzaamheid."

Aanvankelijk werd gemeld dat Buijs de twééde klimaatburgemeester van Nederland was, na Pauline Krikke die onlangs werd geïnstalleerd als eerste burger van Den Haag. Zij heeft haar benoeming tot klimaatburgemeester nog niet aanvaard.

NÓG MEER UITDRAGEN

Beleidsambtenaar Maaike de Wijk ziet de gedeelde eerste plaats van Boxtel als een bevestiging dat de gemeente duurzaamheid niet alleen beperkt tot milieuvraagstukken, maar ook integreert in onder meer economie en onderwijs. ,,We hebben veel betrokken werkgroepen die actief zijn op gebied van duurzaamheid: Lokale Agenda 21, Mondiaal Boxtel, Fair Trade Boxtel en Transitie Boxtel. Maar ze zijn nog onvoldoende in beeld bij de onderzoekers. We moeten nóg meer uitdragen waar we mee bezig zijn. Boxtel doet heel veel en heel goed, maar we juichen nog vaak met onze handen in de zakken."

De Governance Monitor Duurzame Gemeenten is gebaseerd op 3.700 documenten en andere bronnen, zoals het coalitieakkoord, de begroting en het inkoopbeleid. Samen schetsen die documenten een beeld van de duurzaamheid van de gemeente als bedrijfsmatige organisatie en van het ambitie- en prestatieniveau van het gemeentelijk beleid.

De monitor is in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu ontwikkeld en is een vervolg op de eerdere Lokale Duurzaamheidsmeter. Hiermee worden mondiale afspraken over duurzaamheid naar de lokale praktijk van Nederlandse gemeenten vertaald.