Bomen, hout, fijnstof en
klimaat in Boxtel...

Opmerkelijke taal op de voorpagina van Brabants Centrum vorige week: 'Vergroening start met rooien'. In Lennisheuvel werden 21 grote eiken gekapt, omdat ze overlast gaven: bladeren en wortels. Komen er nu bomen zonder bladeren? Onder de nieuwe bomen komen nu bloemperken. Had dat misschien ook rond die grote bomen gekund, dan was wellicht de last van de wortels gelijk weggewerkt? En wat is er met het hout gebeurd? Hopelijk wordt dat niet verbrand. Kortom: veel vragen.

In deze tijd van gevaarlijke klimaatverandering en fijnstof moeten we helaas deze vragen stellen. We zullen veel terughoudender moeten worden met kappen. Want bomen houden veel CO2 vast en hebben nog veel meer nuttige functies. Als we het hout verbranden, komt die CO2 vrij en dat is funest voor het klimaat. Bovendien komt er dan veel fijnstof in de lucht, en de concentraties daarvan zijn al gevaarlijk hoog. In Nederland leven we daardoor gemiddeld dertien maanden korter! We hebben hier in huis sinds 1979 een Ardenner houtkachel, maar vanaf 1995 gebruiken we die niet meer.

Op een conferentie in Hannover werd in die tijd al door de Wereld Gezondheidsorganisatie duidelijk gemaakt hoe ongekend gevaarlijk fijnstof is. Zeker binnen de bebouwde kom is daarom hout stoken niet langer verantwoord, ook niet met de zogenaamd efficiënte kachels. In de Volkskrant werd deze recente uitspraak van directeur Hendrien Witte van de Longfonds Patiëntenvereniging op feiten gecheckt: ,,Twee uur hout stoken levert net zoveel fijnstof op als een autorit naar Milaan." Dat bleek dus te kloppen. Wie het stuk wil lezen, kan ik het toesturen.

We lezen ook regelmatig over het compenseren van vliegreizen door bomen te planten. Dat geeft helaas een misplaatst goed gevoel. Want die vliegtuigen stoten nu die grote hoeveelheid CO2 uit, die bovendien op grote hoogte (en vermengd met waterdamp) een 2,7 keer groter klimaat-effect veroorzaakt. Maar de bomen, die ter compensatie geplant zullen worden, gaan er zeker vijftig tot zestig jaar over doen om de nodige CO2 weer op te kunnen nemen. Voor het huidige klimaatprobleem is dat geen oplossing, want het komt nu aan op de komende vijftien jaar. In die vijftien jaar zullen we de uitstoot van CO2 tot praktisch nul moeten reduceren om nog onder de twee graden opwarming te kunnen blijven.

Wat natuurlijk wel helpt, is het zoveel mogelijk planten van nieuwe bomen, struiken en je tuin zo groen mogelijk maken. En vooral: stoppen met kappen! Zelf pleit ik voor een moratorium op het kappen van bomen, zeker voor die vijftien jaar. Alleen bij hoge uitzondering kan dan nog een kapvergunning worden verleend.

        JAN JUFFERMANS