Student Tom presenteert zijn plannen om het gebruik van de app van Unilux te verbeteren. Aan tafel zitten studenten van SintLucas en directieleden van Unilux, onder wie directeur Patrick van Loosbroek (tweede van links). (Foto: Peter de Koning).
Student Tom presenteert zijn plannen om het gebruik van de app van Unilux te verbeteren. Aan tafel zitten studenten van SintLucas en directieleden van Unilux, onder wie directeur Patrick van Loosbroek (tweede van links). (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Studenten en bedrijfsleven slaan handen ineen bij YourStory

Vruchtbare samenwerking Unilux-SintLucas

LINDA VAN DE WIEL

In experimenteerplek YourStory aan de Stationsstraat in Boxtel vonden maandagochtend vier presentaties plaats van studenten van SintLucas en Fontys. Ze hadden zich tien weken lang verdiept in de zogenaamde Windowstylist app van de firma Unilux en presenteerden hun bevindingen aan de directie van het Boxtelse bedrijf. De opdracht die de studenten gekregen hadden, luidde als volgt: ,,Help Unilux-dealers te overtuigen van het nut en de mogelijkheden van hun nieuwe Windowstylist app." Een mooie en uitdagende opdracht, zo bleek uit de vier verschillende visies die gepresenteerd werden.

Maandagochtend vond het resultaat van tien weken hard werken door vier groepjes studenten plaats in YourStory. Hun opdracht was duidelijk: hoe kan de dealer overtuigd worden van het nut van de door Unilux ontwikkelde Windowstylist app. Windowstylist helpt door raamdecoratie live te visualiseren voor het eigen raam of deur met behulp van toegevoegde realiteit. Op deze manier kan de klant concreter zien hoe raamdecoratie past in zijn huis. Gebleken is dat er door dealers weinig gebruik gemaakt wordt van de app.

Ook alle studenten waren tijdens hun vooronderzoek tot de conclusie gekomen dat de Windowstylist app bij dealers van Unilux bekend is, maar dat bij hen de angst leeft dat zij overbodig worden wanneer de klant gebruik gaat maken van deze app. Daarnaast vrezen zij het contact met de klant te verliezen. De app staat daarmee niet hoog op het prioriteitenlijstje. Een uitdaging voor de enthousiaste studenten om hierin binnen YourStory verandering te brengen.

EXPERIMENTEERPLEK

YourStory wordt door SintLucas omschreven als een logisch voortvloeisel uit het gegeven dat de retailsector in ontwikkeling is. In Boxtel is dit merkbaar aan de toename van lege winkelpanden terwijl de online omzet groeit. Consumenten zijn steeds vaker op zoek naar een beleving en delen hun ervaringen via internet met de hele wereld. In YourStory gaan wisselende teams van studenten en ondernemers aan de slag met deze uitdagingen.

De 'winkel' van SintLucas verbindt consumenten, producten en diensten op vernieuwende en inspirerende wijze door de verhalen achter de ondernemers en producten te delen. Een leegstaand winkelpand aan de Stationsstraat in Boxtel vormt sinds enkele maanden het 'fysieke podium' van YourStory. Het is een experimenteerplek die iedere tien weken een metamorfose ondergaat voor nieuwe verhalen.

Winkeliers én ondernemers ontdekken met de studenten van de SintLucas-opleiding Vormgeven product, ruimte & media hoe ze on- én offline een beleving van hun product kunnen creëren. Niet om producten ter plekke te verkopen, maar om bezoekers te stimuleren naar hun winkel te gaan. Studenten van verschillende opleidingen bieden er hun eigen producten aan als opstap naar zelfstandig ondernemerschap. Daarnaast biedt YourStory ruimte om kennis en inspiratie te delen in de vorm van workshops en presentaties. En ondernemers kunnen er experimenteren met nieuwe producten, ideeën of campagnes.

VERSTERKING

Waar de invalshoeken vanuit de verschillende Unilux-presentaties uiteenlopend waren, kwamen alle studenten van SintLucas en Fontys, die in dit project nauw samenwerken, tot de slotsom dat de app juist bijdraagt aan de koopbeleving van de klant. Zo formuleerde student Tom de volgende conclusie: ,,Het is belangrijk de angst om te draaien tot versterking. Laat de dealer zien dat de app een middel is om dichter bij de klant te staan."

Een andere groep noemde de app zelfs de 'tool' van de dealer: ,,De dealer weet zoveel van de inhoud van zijn product, dat zijn werk een ambacht genoemd mag worden. Een timmerman maakt gebruik van een hamer, de dealer heeft de app als hulpmiddel." De focus lag er bij deze groep op om eerst de dealer te enthousiasmeren. Zij waren van mening dat de klant een andere aanpak en daarmee een ander onderzoek behoeft.

VERNIEUWEND

Een mooi uitgangspunt, vond ook directeur-eigenaar Patrick van Loosbroek van Unilux: ,,Ik vind de presentatie vernieuwend, goed uitgewerkt en duidelijk."

Ook over de andere presentaties was Van Loosbroek te spreken. ,,De presentaties zijn visueel aantrekkelijk. Ook vind ik het goed dat één groepje de focus heeft gelegd op de functionaliteit van de app. De presentaties zijn divers en vullen elkaar aan." Unilux gaat de voordrachten bundelen om er verder op voort te borduren.