Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HOFKAPEL LIEMPDE VIERT GOUDEN JUBILEUM MET THE TRAMMPS

Iedereen op tafel met De Kromploegers

Hofkapel De Kromploegers in Liempde bestaat vijftig jaar en viert dat in september met een muzikale feesttweedaagse op evenemententerrein D'n Tip. De aftrap is met de legendarische Amerikaanse groep The Trammps, die speciaal voor De Kromploegers uit Philadelphia overkomen voor een spetterende discoshow.

MARC CLEUTJENS

De Kromploegers trekken alle registers open om te vieren dat ze al vijftig muzikale jaren actief zijn, in Liempde natuurlijk maar ook vaak daarbuiten - in binnen én buitenland. Het feestweekend vindt plaats op vrijdag 22 en zaterdag 23 september in een grote feesttent op D'n Tip waarin plaats is voor zo'n negenhonderd bezoekers.

Zaterdagochtend 22 april om klokslag tien uur start de voorverkoop en alles wijst erop dat opnieuw een run op de toegangskaarten zal ontstaan. Maarten Termeer, algemeen leider van De Kromploegers, zegt dat de muzikanten klaar zijn om de enorme aanvraag te verwerken. ,,Vorig jaar was het Oktoberfest binnen 25 minuten uitverkocht en we houden er rekening mee dat de belangstelling ook dit jaar overweldigend zal zijn."

DISCO INFERNO

Het feestprogramma van De Kromploegers omvat twee muzikale avonden. Onder het motto 'Back 2 The Music' treden vrijdag 22 september The Trammps op. De Amerikaanse groep, die nog steeds over de wereld reist, komt speciaal voor het optreden in Liempde vanuit Philadelphia. ,,Het is de bedoeling dat we in elk geval twee nummers samen gaan spelen", vertelt Termeer. De keuze is gevallen op de hits 'Shout' en 'Disco Inferno'.

Verder zullen de leden van The Trammps een reeks discoklassiekers uit de jaren zeventig van de vorige eeuw laten horen. De band reist naar Nederland in dezelfde samenstelling als in 2015, toen een gastoptreden werd verzorgd bij De Toppers in de Amsterdam Arena.

'Back 2 The Music' wordt geopend met een optreden van de Diva's of Dance. Dat zijn drie bekende zangeressen die vooral in de jaren negentig van de vorige eeuw in Nederland furore maakten. Het zijn Nance (Twenty 4 Seven), Linda Estelle (T-Spoon) en Des'ree (2 Brothers On The 4th Floor).

OKTOBERFEST

Het Oktoberfest beleeft zaterdag 23 september de vierde editie in Liempde. De leden van De Kromploegers hebben de bekende Duits-Nederlandse schlagerzanger Dennie Christian geboekt om een optreden te verzorgen. ,,We hebben hem ook gevraagd of hij het eerste biervat wil openslaan en dat gaat dus gebeuren", vertelt Termeer enthousiast. De algemeen leider van de jubilerende Liempdse hofkapel hoopt meer prominenten te strikken voor deze openingshandeling. Burgemeester Mark Buijs is al enkele jaren een 'ervaringsdeskundige'; de hoop is ook gevestigd op de komst van burgemeester Joachim Rodenkirch van de Boxtelse jumelagegemeente Wittlich. ,,De Kromploegers bewaren warme herinneringen aan een optreden op de Saubrenner Kirmis in Wittlich en we hopen dat we Joachim mogen begroeten. We hopen in 2018 en 2019 weer van de partij te zijn in Wittlich."

De verwachting is dat Liempde tijdens het Oktoberfest weer uit zijn dak zal gaan. ,,Onze ervaring is dat iedereen al snel op tafel staat", lacht de algemeen leider.

VERJONGING

De oprichting van De Kromploegers viel in 1967 samen met het ontstaan van prinsenvereniging De Ploegers. Die zocht én vond een groep jonge, enthousiaste muzikanten die al snel vaker wilden optreden. En dus werden ook buiten de carnavalsperiode optredens in en buiten Liempde geboekt. ,,Al snel maakte de hofkapel ook haar eerste tripjes naar het buitenland", weet geluidsman Jurgen van Haaren, die zich een kleine tien jaar geleden aansloot bij De Kromploegers.

Volgens algemeen leider Termeer werden al kort na de oprichting uitstapjes gemaakt naar het buitenland. Zweden werd bezocht en in Frankrijk vond De Kromploegers een soort tweede thuisbasis in het dorpje Nançois sur Ornain in de Meusestreek, waar de in Liempde geboren en getogen pater Bressers een aantal kleine dorpsparochies bestierde. ,,We traden er veelvuldig op en waren aanwezig bij zijn afscheid", herinnert Termeer zich. Verschillende muzikanten hebben internationale vriendschappen overgehouden aan de buitenlandreisjes.

Dat De Kromploegers het gouden bestaansjubileum kan vieren, heeft volgens Termeer en Van Haaren alles te maken met vernieuwingsdrang. ,,We vinden het altijd een leuke uitdaging om nieuwe wegen in te slaan", zegt de algemeen leider. ,,Het is onze kracht om te verjongen", vult Van Haaren aan. ,,De hofkapel bestaat uit jonge, ambitieuze muzikanten en we merken dat anderen zich graag bij ons aansluiten."

KAARTVERKOOP

Zaterdag 22 april om 10.00 uur start de voorverkoop voor de evenementen Back 2 The Music (22 september) en het Oktoberfest (23 september). Alle informatie over de kaartverkoop staat op www.kromploegers.nl.

FOTO BOVEN: Impressie van het Oktoberfest, dat vorig jaar september werd gehouden in Liempde. (Foto: Peter de Koning).


Koningsdag Esch:
Bumperball gaat
op herhaling

Van een bingo tot een fietstocht en van de huldiging van oud- en mogelijk nieuwe gedecoreerden tot een vrijmarkt: Koningsdag in Esch bevat ook dit jaar allerlei activiteiten voor jong en oud. Bumperball, een potje voetbal waarbij iedere deelnemer een 'plastic luchtbal' draagt, gaat op herhaling. Opgeven is mogelijk tot morgen, vrijdag 14 april.

Vanaf 11.00 uur worden donderdag 27 april de gedecoreerden in het zonnetje gezet op het Marktplein. Een uur later starten kinderactiviteiten in pannenkoekenhuis Het Betoverde Bos. Er is een kleine vrijmarkt, bingo, kinderen kunnen knutselen, geschminkt worden en er zijn spelletjes. Deejay Rob zorgt voor de muziek.

Carnavalsvereniging 't Bacchuscorps houdt een oriëntatiefietstocht (25 en 45 kilometer) door de omgeving. Deelnemers starten tussen 12.00 en 13.30 uur vanaf het Marktplein. Inschrijfgeld voor de fietstocht bedraagt 2,50 euro, kinderen tot 12 jaar mogen gratis meedoen.

Van 13.00 tot 16.00 uur mogen kinderen met een lengte vanaf 1.20 meter meedoen aan Bumperball-wedstrijdjes. Dit wordt gehouden op het terrein van de Essche Boys en bij slecht weer in de gymzaal van basisschool Sint-Willibrordus. Inschrijven kan tot 14 april via koningsdag@soesch.nl onder vermelding van voor- en achternaam, leeftijd en eventuele teamgenoten (teams van vier personen). Voorinschrijving is gratis.