Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Rondweg moet discussie doorgaand verkeer oplossen

Liempde in de ban van krappe wegen

PÅL JANSEN

Een rondweg om Liempde moet doorgaand verkeer weren uit het centrum. Dat liet Peter van de Wiel zaterdagmiddag weten tijdens de feestelijke opening van het vernieuwde Liempdse centrum. Nota bene op de achtergrond van het feest was het dringen geblazen.

Exemplarisch, anders kan het niet omschreven worden. Terwijl alle betrokken partijen, buurtbewoners en vrijwilligers feest vierden om het vernieuwde centrum, haalde een vrachtwagenchauffeur een fietser in op de Barrierweg. Zijn voertuig moest wegens tegenliggend verkeer op de kruising Barrierweg-Keefheuvel naar buiten uitwijken en drukte daarmee de fietser een plantenbak in.

Hoewel het vernieuwde Liempdse centrum om zijn uitstraling wordt geprijsd, zijn de krappe stratenwegen ook tijdens de feestelijke opening het gesprek van de dag. De breedte voldoet aan de minimale verkeerseisen volgens Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL), maar vooral met vrachtverkeer blijft het passen en meten. ,,Die vrachtauto mag hier helemaal niet komen", verwijst Désiré van Laarhoven van SPPiLL naar het voorval. ,,Aan het begin van het dorp staan borden die aangeven dat doorgaand vrachtverkeer verboden is. Wij kunnen er weinig aan doen wanneer chauffeurs hier toch doorheen rijden."

De krappe wegen zijn ook een zorg vanwege hardrijders. Zo hing bakkerij Van Eijndhoven aan de Barrierweg tijdens de opening van het centrum een protestposter op, gericht tegen hardrijders. Van Laarhoven: ,,Liempde is een 30-kilometerzone en dan wordt er niet op snelheid gemeten, dus hebben we de inrichting erop aangepast zodat iedereen langzamer móét rijden."

Voor handhaving in het centrum verwijst Van Laarhoven naar de gemeente Boxtel en de provincie Noord-Brabant. Wethouder Van de Wiel geeft aan dat bijzondere opsporingsambtenaren (boa's) in Liempde rondlopen om te controleren. ,,Maar wij hebben die hier niet zeven dagen per week beschikbaar. Dus het zal altijd steekproefsgewijs zijn dat we hier controleren. Er is eigenlijk een structurele oplossing voor Liempde nodig."

RONDWEG

Die structurele oplossing is volgens wethouder Van de Wiel een rondweg aan de rand van Liempde. Tussen de Roderweg en Hamsestraat wil gemeente Boxtel het bouwbedrijf Janssen de Jong uit Son en Breugel tachtig tot honderd woningen laten realiseren. Terwijl het gebied onder handen wordt genomen, moet er ook een weg aangelegd worden die loopt vanaf de Roderweg naar de Dazingstraat. Doorgaand verkeer moet via die nieuwe weg en vervolgens de Dazingstraat naar de Barrierweg worden omgeleid. ,,Of verkeer uiteindelijk helemaal de Dazingstraat moet volgen of nog een keer rechtsaf moet slaan, via de Smalvelderstraat bijvoorbeeld, dat moeten we nog uitzoeken", aldus Van de Wiel.

KASSEN

Maar in het gebied staan ook de kassen van tomatenkwekerij Oerlemans. Ondernemer Mark Oerlemans staat welwillend tegenover een verhuizing van zijn bedrijf. De gemeente wil dat ontwikkelaar Janssen de Jong hem uitkoopt met het geld dat gegenereerd wordt van de woningen die gebouwd moeten worden op een gedeelte van het perceel van Oerlemans. Provincie Noord-Brabant wil ook dat de kassen op die plek verdwijnen omdat deze 'ontsierend zijn voor de entree van Liempde'. Echter, de provincie wil dat er op de locatie van de kassen natuurontwikkeling plaatsvindt, zo was eerder al te lezen in het Brabants Centrum van 30 maart.

Alleen als er op die plek geen woningen gebouwd kunnen worden, verdient ontwikkelaar Janssen de Jong niet genoeg geld om de kweker uit te kopen. Dan kan ook de ontsluitingsweg richting de Dazingstraat er niet komen volgens Van de Wiel. ,,We zijn nu bezig met onderzoek om te onderbouwen dat dit scenario de beste oplossing is. Ik zou het heel gek vinden als de provincie hier niet voor kiest. Binnen een paar weken gaan we drie scenario's voorleggen aan de provincie, waarbij deze onze voorkeur geniet."

Of de ontsluitingsweg er komt, is allesbehalve zeker. Boveidnen moet de rondweg dan nog worden aangelegd. Tot die tijd blijft de situatie zoals die is vertelt wethouder Van de Wiel: ,,We hopen met dit plan dat het doorgaand verkeer straks niet meer door het centrumgaat."

FOTO BOVEN: Een fietser wordt haast van de klompen gereden. Iets verder op het Raadhuisplein is tegelijkertijd de vuurput aangestoken om de herinrichting te vieren. (Foto: Albert Stolwijk).

Gemonde

Linedance in De Schuif

The Rodeo Dancers organiseert Eerste Paasdag, zondag 16 april vanaf 13.30 uur een linedancemiddag in zaal De Schuif aan de Dorpstraat in Gemonde. De muziek wordt verzorgd door deejay Arthur. De toegangsprijs bedraagt 2,50 euro. Kijk voor meer informatie op www.rodeodancers.nl.

Esch

Garagesale Baarschot

In de dwarsdeelschuur aan de Baarschot in Esch wordt op Tweede Paasdag, maandag 17 april van 10.00 tot 17.00 een grote garagesale gehouden. De familie Plantema biedt een groot aantal tweedehands spullen aan. De opbrengst komt geheel ten goede aan de Voedselbank Boxtel. De toegang bedraagt één euro. Alle opbrengsten van de garagesale worden door de Loes Foundation verdubbeld.