Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VAN EEN IPA TOT EEN BLOND BIERTJE

Boxtelse cafés stromen vol met bierliefhebbers

LONNEKE HOONDERT

Een fris blond biertje, een 'hoppige' IPA met de klinkende naam Bird of Prey of een stevige Brugge Tripel? Liefhebbers van bier hoefden zaterdag niet te kiezen. Tijdens de vierde Bierbanjerij van organisatie De Bierkamer kregen ze in acht verschillende cafés een bijzonder bier voorgeschoteld. Liefst 376 mensen banjerden door het Boxtelse dorpshart.

Driek Hendriks trok dit jaar de organisatie van de jaarlijkse bierroute. Hij kijkt tevreden terug op het evenement. ,,Het weer was goed en er hing een leuke sfeer. Ik heb bijna alleen maar positieve reacties gehad. Soms vond iemand een biertje te extreem en een enkeling vond een bepaald bier juist weer te gewoontjes. In het algemeen denk ik dat we iedereen met onze bierkeuze aardig tegemoet zijn gekomen."

Tijdens de Bierbanjerij trekken deelnemers aan de hand van een kleine routekaart van café naar café om verschillende bieren te proeven. In totaal worden acht horecagelegenheden bezocht waar ze steeds één consumptie, een zogeheten routebiertje, aangeboden krijgen.

De Bierkamer let bij het samenstellen van de bierroute op dat niet overal hetzelfde type bier geschonken wordt. ,,Een IPA is bijvoorbeeld heel bitter. Als je daar niet van houdt, is het niet zo fijn als er op vier plaatsen een IPA wordt geserveerd", vertelt Driek. ,,Voorgaande jaren hadden veel cafés een routebiertje van tien procent alcohol. Sommige mensen zijn dat gewend. Voor ongeoefende drinkers is dat echter best heftig. We hebben daarom bewust een routekaart gemaakt met bieren die een wat lager percentage bevatten en die toch leuk en interessant genoeg zijn. Het is dan aan het café om voor de tweede ronde een extremer bier aan te bieden."

BIERKAART

De bierkaart van deze editie bevatte een Kiem van Duits & Lauret, een lentebok van Hertog Jan, een tamelijk bittere Smoked Porter van Viven, een Hop Ruiter Tripel IPA, een Bird of Prey van Het Uiltje, een Brugge Tripel, een La Trappe Blond en een wel heel bijzonder Christoffelbiertje uit 2012. ,,Een mooi gerijpt bier van een inmiddels failliete brouwerij uit Limburg. De laatste drie fusten bevonden zich in Boxtel. Sinds zaterdag dus helaas niet meer", lacht Driek.

FOTO BOVEN: De vierde editie van de Bierbanjerij vond zaterdag plaats. In café De Borrel werd een bier van Het Uiltje gedronken. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding
Afbeelding