Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ONTHULLING GEDICHT MARTJE WIJERS

Straatpoëzie krijgt plek bij Museum Vekemans

LINDA VAN DE WIEL

Bij de ingang van Museum Vekemans aan de Stationsstraat werd zaterdag - heel toepasselijk tijdens de Nationale Museumweek - een wel heel bijzondere onthulling gedaan. In opdracht van het museum schreef Martje Wijers, de bekende van oorsprong Boxtelse dichteres die er dit jaar én vorig jaar tijdens DichtSlamRap vandoor ging met de publieksprijs, een gedicht geschreven.

De dichtregels werden zaterdagmiddag onthuld door een enthousiaste wethouder Marusjka Lestrade die het omschreef als literaire kunst. Het fraaie gedicht, genaamd 'Maandag wasdag', verwijst natuurlijk naar de unieke was- en strijkcollectie van Museum Vekemans, dat bestaat uit twee verzamelingen. Naast de collectie strijkattributen van het vroegere Wasch- en Strijkmuseum omvat het museum ook de collectie Brabant Goedgemutst, bestaande uit honderden poffers en mutsen.

Wijers' gedicht prijkt op de poort van het museum en is derhalve voor iedereen zichtbaar: museumbezoekers én voorbijgangers. Vrijwilliger Marcel Linssen, actief binnen Museum Vekemans én organisator van DichtSlamRap, heeft Martje benaderd. ,,Ik ken haar al een poos, via DichtSlamRap, en vanwege haar talent én haar link met Boxtel heb ik haar gevraagd een gedicht te schrijven voor het museum."

Wijers voelde zich vereerd en gaf aan hier graag aan te willen meewerken. ,,Ik vind het goed dat er steeds meer straatpoëzie komt, zeker ook in Boxtel, waar ik vandaan kom", stelde ze. Haar ode aan de wasvrouw werd later dan ook een feit. De dichteres droeg het gedicht voor aan een gezelschap van geïnteresseerden. Voorts las ze voor uit eigen werk.

Later volgde een nieuw hoogtepunt toen Iris Penning, die haar muziek omschrijft als poëtische pop, ieders gevoelige snaar wist te raken met eigen en zuiver gezongen composities.

Ook zondag waren er extra activiteiten bij Museum Vekemans. Zo vond de première plaats van een documentaire over Brabantse klederdrachten, gemaakt door Thijs Adriaans. De kleurrijke filmmaker wil een serie documentaires maken over klederdrachten in de verschillende delen van Nederland. Adriaans was zelf in het museum aanwezig.

FOTO ONDER: Wethouder Marusjka Lestrade (rechts) onthult ter gelegenheid van het Nationaal Museumweekend 'het paneel Maandag wasdag' met dichteres Martje Wijers. Het gedicht is bevestigd aan de toegangspoort van het museum. (Foto: Peter de Koning).