Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VOORSTELLINGEN OP DONDERDAG 20 EN VRIJDAG 21 APRIL

Theaterklas JRL rent, schreeuwt en brult

LONNEKE HOONDERT

,,Ik wil koning van mijn eigen wereld zijn. Ik wil iemand die met mij rent, schreeuwt en brult", verzucht het personage Max in de toneelvoorstelling 'Where the wild things are' van de theaterklas van het Jacob-Roelandslyceum (JRL). In het stuk wordt zijn grootste wens werkelijkheid, maar of hij daar nu zo gelukkig van wordt?

De theaterklas, die scholieren van alle leerjaren samenbrengt, voert ieder jaar een toneelproductie op. Daarin wordt muziek gemaakt, gedanst én uiteraard geacteerd. Liefst zestien danseressen, vijfentwintig acteurs en een vijfkoppige band zullen donderdag 20 en vrijdag 21 april vanaf 19.30 uur schitteren op de planken van de aula van het JRL. Dat doen ze onder begeleiding van theaterdocent Felice van Leth en dansdocent Iris Joosten.

Van Leth schreef samen met de leerlingen het toneelscript voor de voorstelling. Die is gebaseerd op de verfilming die regisseur Spike Jonze maakte van het boek 'Where the wild things are'. Na een ruzie met zijn moeder belandt Max op een eiland vol monsters, de 'wild things'. Zij roepen hem uit tot koning. Maar dat blijkt toch niet zo rooskleurig te zijn als hij dacht.

DELEN

,,Het was de bedoeling dat scholieren de scènes zelf schreven. Gelukkig waren ze daar héél goed in", vertelt Van Leth opgelucht. ,,Ze zijn creatief en zijn bovendien niet bang om dingen van zichzelf te delen." Joosten vult aan: ,,Dat is de kracht van de theaterklas. Van piepjonge brugklassers tot eindejaarsleerlingen: ze spelen écht samen en ook buiten de les zoeken ze nu de verbinding met elkaar. Dat zie je anders nauwelijks gebeuren."

Naast dat de leerlingen scènes uit de film hebben vertaald, voegden ze ook eigen elementen toe. ,,Zo hebben ze een eigen draai gegeven aan het script. Het wordt een montagevoorstelling. Tussen de verhaallijn van Max worden hersenspinsels en dromen van jongeren in het verhaal verweven", legt Martijn van der Steen (21) uit. Hij zwaaide drie jaar geleden af aan het JRL, maar is als producent en regieassistent betrokken bij de voorstelling. Ook verzorgt zijn bedrijf Amperia Productions het licht en geluid van het stuk.

Martijn werd zes jaar geleden gegrepen door het toneelvak dankzij de theaterklas. ,,Als acteur speel je vaak aan de hand van een tekst. Ik vind het interessant een personage neer te zetten waar dan tóch een stukje van jezelf in zit. Ook al staat het karakter mijlenver van je af." Als 'oudgediende' heeft hij de toneelgroep zien ontwikkelen. ,,We zetten iedere keer een beter stuk neer en er komen steeds meer leerlingen bij. Ook jongens gelukkig. Veel van hen durven zich niet aan te melden omdat er toch een soort vooroordeel op rust wanneer een man van theater houdt."

VIJF JAAR WACHTEN

Susan Vermeer (16), Boris van Beurden (17) en Floor de Wild (16) nemen respectievelijk de rollen van monsters Kate, The Bull en Carol op zich. Zaterdag mochten ze voor het eerst de kostuums passen die bij hun personages horen. ,,Ik wilde per se een hoofdrol. Ik heb niet voor niets vijf jaar gewacht om mee te mogen doen aan de theaterklas. Mijn ouders wilden namelijk niet dat ik alleen naar huis in Helvoirt zou fietsen. Kate is gevoelig en moederlijk, dat ligt dicht bij me", zegt Susan. Ook Floor is in haar nopjes als Carol. ,,Ik speel een heel jaloers type. Dat is best leuk. Ik vind toneelspelen heerlijk. Ik voel me vrij en kan zeggen wat ik wil." Boris voegt toe: ,,Als je het druk met school hebt, is het fijn om een keer per week iets leuks te doen met een gezellige groep."

Benieuwd naar 'Where the wild things are'? Er zijn nog kaarten beschikbaar via www.theaterklas-jrl.nl.

FOTO BOVEN: Leerlingen van de theaterklas van het JRL brengen het toneelstuk 'Where the wild things are' op de planken. (Foto's: Peter de Koning).

'Where the wild things are' draait om Max. Een jongen met veel fantasie.