Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Vrijwilligers, lokale aannemers, groenleveranciers én gemeente werken aan uniek project

'Rommelig' Stationsplein transformeert in groene oase

LONNEKE HOONDERT

,,We werken hard, want er moet behoorlijk wat gebeuren. Maar het is hartstikke gezellig", lachte opzichter Wil Rutten van de gemeente Boxtel. Meer dan veertig vrijwilligers, werknemers van de gemeente en vakmensen van lokale aannemers en groenleveranciers staken donderdag, vrijdag en zaterdag de handen uit de mouwen om het Stationsplein om te toveren tot een uitnodigend plein vol groen.

Wethouder Herman van Wanrooij gaf donderdag het startsein voor de reconstructie van het plein voor het NS-station. Hij nam zelf ook de schop ter hand. ,,Van het schoonvegen van de klinkers die de grond ingaan tot het scheppen van zand. Al lijkt het nog zo onbenullig, het doet er allemaal toe om dit project te laten slagen", zei Van Wanrooij. Gloeiend van trots keek hij over uit het plein dat van lieverlee transformeerde tot een zogeheten 'shared space'. ,,Fietsers, voetgangers en automobilisten moeten zich hier welkom voelen én met respect voor elkaar dit plein delen."

Opzichter Rutten was in zijn nopjes met 'zijn' team. ,,Iedere professional begeleidt een aantal vrijwilligers. Ik vind het prachtig dat iedereen meehelpt om hier iets moois van te maken." De stemming zat er goed in. ,,We stonden hier al om kwart voor zeven", glunderde Bert Snellaars. Ook Pierre van den Oord van de Fietsersbond stak de handen uit de mouwen: ,,Normaal zijn we een luis in de pels van de gemeente. Als je graag wilt dat dingen veranderen, moet je ook bereid zijn mee te helpen." Ton Jonkers was het daar roerend mee eens. ,,Dit worden de projecten van de toekomst. Initiatieven waar de gemeente faciliteert en inwoners meedoen."

Johan Goossens meldde zich een uur nadat hij de oproep van Van Wanrooij in Brabants Centrum las al aan. ,,Het is enorm gezellig. Iedereen zou dit een keer moeten doen", vond hij. Hennie van der Heijden knikte instemmend: ,,Ik woon hier vlakbij en het is goed dat er iets gebeurt om het plein overzichtelijker te maken."

TOEGANGSPOORT

Tijdens de festiviteiten rondom 150 jaar spoor in Boxtel in 2015 constateerde de wethouder dat het plein 'een rommeltje met amper groen en veel steen' was. Van Wanrooij maakte werk van zijn droom het Stationsplein te transformeren in een toegangspoort tot Het Groene Woud. Er bleek echter niet meer dan 35.000 euro beschikbaar te zijn. Te weinig voor een complete herinrichting. De wethouder bleek echter niet voor één gat te vangen. Samen met opzichter Rutten kreeg hij lokale aannemers zo ver om tegen kostprijs te werken. De aannemers Maarten van de Sande, Marcel van Pinxteren en Jan van den Boomen en de boomkwekerijen Boxtel, De Spankert, De Jong Van Laarhoven, Van der Mee en Van Esch boden hun diensten aan, net als Agroservice Sterks en Siermetaal Timmermans.

APPELBOMEN

De wethouder besloot ook verschillende partijen in de arm te nemen om tot een nieuw ontwerp van het plein te komen. Zo sprak hij met de projectgroep 150 jaar spoor en de Fietsersbond. Het schetsplan werd uiteindelijk verfijnd door landschapsontwerper Stein van Brunschot uit Lennisheuvel. Die plantte zaterdag zélf de verschillende haagjes en bomen in de perken. ,,Liefst driehonderd vierkante meter aan straatsteen maakt plaats voor groen. Normaal zit ik achter een bureau, nu voer ik mijn ontwerp samen met de anderen uit. Dat is leuk om mee te maken."

Naast de oase aan groen - met onder meer appelbomen en hulsthaagjes - werd er een verkeersremmer aangelegd in de bocht voor het station alsook een zebrapad ter hoogte van restaurant Plein2. Het fietspad is verdwenen. ,,De verkeerssituatie verandert niet, maar het is wel een stuk duidelijker geworden", lichtte Rutten toe. ,,Stroken met rode klinkers moeten weggebruikers erop attenderen dat er hier sprake is van een druk kruispunt."

Reus Jas de Keistamper nam zaterdag met een deel van zijn vaste gevolg een kijkje bij de werkzaamheden op het Stationsplein. Hij complimenteerde Van Wanrooij met zijn initiatief. ,,Een knap staaltje Meewerkend Boxtel. Ge krègt er wè van, laas ik in de krant. Nou, ik weet wel wègge d'r van krègt: eelt op oew haand", grapte de Boxtelse stratenmakersgigant.

FOTO LINKSBOVEN: Burgemeester Mark Buijs en wethouder Herman van Wanrooij verwelkomen Jas de Keistamper op het Stationsplein.

FOTO RECHTSBOVEN: Liefst veertig vrijwilligers staken vrijdag en zaterdag de handen uit de mouwen om het Stationsplein om te toveren tot een aantrekkelijk verkeersplein.

Afbeelding
Burgemeester Mark Buijs en wethouder Herman van Wanrooij stampen met een houten keistamper de laatste 'kei' in het wegdek van het Stationsplein. (Foto's: Peter de Koning).