Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BRABANTS CENTRUM GEEFT VRIJKAARTEN WEG VOOR PRODUCTIE

Witte Geit: met een lach de zaal uit...

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Campingeigenaar Leo, de vriendinnen Suus, Luus en Nollie, kunstacademie-studente Robin, de verstokte vrijgezel Kars: deze en vele andere bijzondere campinggasten zijn vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 juni te zien tijdens de voorstelling 'Witte Geit: Boxtel aan Zee' in het Jacob-Roelandslyceum. De repetities voor deze theaterproductie zijn inmiddels in volle gang.

Wekelijks komen de negentien spelers, muzikaal leider Dave Hanhart en regisseur Lieke Faber bijeen in parochiezaaltje De Hartslag. Dat biedt uitzicht op de voormalig Heilige Hartkerk, waar vorig jaar Jesus Christ in Concert werd opgevoerd. Deze rockopera is de directe aanleiding voor de voorstelling Witte Geit; een groot deel van de Jesus Christ-cast wilde graag opnieuw met elkaar werken.

Dat resulteerde in de 'feel good-productie' Witte Geit: Boxtel aan Zee waarin Leo een camping in Spanje bestiert waar al jarenlang veel Boxtelaren vertoeven. Waar zij normaal een onbezorgde zomer beleven, is dit jaar alles anders. De voorstelling is een knipoog naar de comedyserie 't Vrije Schaep en bevat zo'n 25 Nederlandse liedjes, die worden afgewisseld met toneelspel.

STIL SPEL

Juist die afwisseling van zang en spel maakt Witte Geit tot een uitdaging, vertelden enkele spelers gisteravond tijdens de repetitie. ,,Je moet constant alert zijn", aldus Joan van Houtum, die de rol van campingeigenaar Leo op zich neemt. ,,Er gebeurt veel in korte tijd. Je hebt een paar zinnetjes tekst, dan moet je weer deels meezingen met een lied." Esther van Breugel en Anoek van Antwerpen, die in de huid van Robin en Nana kruipen, knikken instemmend. ,,Ook zijn we veel bezig met stil spel: je zegt of zingt op zo'n moment niets, maar bent wél op het podium", legt Van Breugel uit.

Regisseur Lieke Faber noemt Witte Geit 'een mooie uitdaging'. ,,Waar in de meeste stukken enkele liedjes voorbijkomen, is de muziek hier juist leidend. In combinatie met de korte stukjes tekst moet er een verhaal ontstaan. Dat is voor de spelers lastig, maar ik ben zeer tevreden. Bovendien vind ik het erg knap hoe Dave verschillende lagen in de liedjes heeft aan weten te brengen, bijvoorbeeld door meerdere stemmen of een ander arrangement."


LandaGucha keert terug naar landgoed Velder

Het creatieve festival LandaGucha keert dit jaar terug naar landgoed Velder in Liempde. Zaterdag 22 juli klinken eclectic, house & techno, hiphop en guilty pleasures op vier podia. De kaartverkoop ging gisteravond van start.

Na een gezellig, sfeervol, verfrissend en succesvolle eerste editie kon een vervolg van LandaGucha Festival niet uitblijven, melden de organisatoren. ,,De basis van LandaGucha is de samenwerking tussen de tofste concepten uit het Brabantse nachtleven. Met deze partijen presenteren wij ook dit jaar weer een vernieuwend muzikaal programma binnen de festivalscene. Deze mooie samenwerkingen vormen de bouwstenen van het nog jonge project van Par-T & Puinhoop Kollektiv."

Gisteren zijn ook de namen bekendgemaakt die op het eclectische podium verschijnen. Artiesten die hot zijn in Nederland én grote internationale artiesten die vernieuwend durven te zijn: We are GTA (VS), Jonna Fraser, LNY TNZ, Kraantje Pappie, JOYRYDE (Canada), Freddy Moreira, Bizzey, Rugged, Daisy's DJ Team en Joshua J. Medeorganisator Puinhoop Kollektiv treedt er ook zelf op.

LandaGucha Festival kondigt vanaf nu iedere week de programmering van een stage aan. Ook wordt binnenkort meer duidelijk over de creatieve invulling van het festival. Toegangskaarten zijn te koop via www.landagucha.nl en kosten in de voorverkoop (tot 1 juli) 24,50 euro. Wie daarna een ticket boekt, betaalt vijf euro meer. Voor vijf euro is ook een plek op de festivalcamping (geopend van vrijdag 21 tot en met zondag 23 juli) te boeken.

Witte Geit zal tot veel herkenning leiden bij het publiek, denken de spelers. ,,Er worden veel bekende liedjes gezongen. In eerste instantie vond ik sommige nummers maar oubollig, maar ik zie nu dat ze perfect in het stuk passen", aldus Van Antwerpen. ,,Mensen zullen zeker gaan meezingen en dat mag." Lachend: ,,Als ze maar niet te vals zingen!"

O JA-GEVOEL

De productie zal het publiek een goed gevoel bezorgen. ,,Mensen gaat met een lach de zaal in én uit, daar zijn we van overtuigd", aldus Karin Tooren en Madeleine van Dijk. Samen met Maayke van Giersbergen nemen zij de rollen van vriendinnenclubje Nollie, Suus en Luus op zich. ,,Het is voor iedereen leuk om naar te kijken", aldus Van Giersbergen. Dat blijkt uit de muziekkeuze: liedjes van artiesten als Ramses Shaffy en Guus Meeuwis komen voorbij. Van Antwerpen: ,,Mensen krijgen een 'o ja-gevoel'. De muziek is herkenbaar en in combinatie met het toneelspel wordt Witte Geit een mooi geheel."

De kaartverkoop voor Witte Geit loopt via de website www.podiumboxtel.nl en gaat op donderdag 20 april om 19.00 uur van start. Stichting Brabants Centrum geeft alvast tien vrijkaarten weg voor 'Witte Geit, Boxtel aan Zee' aan haar leden. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. De kaarten zijn alleen verkrijgbaar in het kantoor van Brabants Centrum aan de Prins Bernhardstraat 5 in Boxtel. Kijk voor meer voordelen voor leden van stichting Brabants Centrum op de voordeelpagina elders in deze krant.

FOTO BOVEN: Vaste prik: repetitie voor de productie Witte Geit op woensdagavond in De Hartslag, het parochiezaaltje nabij de Heilig Hartkerk. (Foto: Peter de Koning).


Uitslaande brand in schuur Kalksheuvel

De Boxtelse en Liempdse brandweerploegen zijn vanochtend omstreeks vijf uur uitgerukt voor een felle brand aan de Kalksheuvel. In eerste instantie leek het om een woningbrand te gaan. Uiteindelijk bleek een schuurtje op het erf in lichterlaaie te staan. De brand was snel geblust.

Het vuur dreigde over te slaan naar de rieten kap van de naastgelegen woonboerderij op het erf. Dat kon echter voorkomen worden door het snelle optreden van de brandweer. De politie zette de omgeving af. Rond half zes was de brandweer het vuur alweer de baas. Ook de ladderwagen uit 's-Hertogenbosch werd opgeroepen, maar die hoefde niet meer ingezet te worden. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak van de brand is geweest.