Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

ONTHULLING KUNSTWERK ÉN FEESTAVOND OP 9 DECEMBER

Eendengat prikt datum jubileumfeest

Het Eendengats standbeeldje krijgt een plekje bij de enkele jaren geleden gerealiseerde zittrappen op de oever van de Dommel in hartje Boxtel. Op het parkeerterrein achter lunchroom Meneer van Dommelen wordt in december voor de tweede keer een feesttent opgebouwd met een kunstijsbaan. Speciaal voor het 55-jarig carnavalsjubileum bouwt uitbater Mark van de Moosdijk het paviljoen een week eerder op. ,,De ijsbaan volgt pas later. Op die manier kunnen we er gebruik van maken tijdens de ceremoniële onthulling van het monumentje", vertelt Frank van Heesch.

TENT IJSBAAN

Als prins Donald IV nam Van Heesch, samen met drie eerdere koldervorsten die deze naam droegen, het initiatief voor het kunstwerk. President Jan de Koning van de SOC knikt: ,,Uiteraard zijn we heel blij met de medewerking van Van de Moosdijk. Nu kunnen we zaterdagmiddag 9 december een feestelijke ontvangst houden voor genodigden. Alle oud-prinsen en hun adjudanten zijn uiteraard welkom, maar ook voormalige bestuursleden zullen we benaderen."

Op de dag van de onthulling van het kunstwerk vindt ook een feestavond plaats in hofpaleis Denziz aan de Stationsstraat. Dat wordt een jubileumbijeenkomst waarbij alle Boxtelse carnavalsvierders welkom zijn. ,,Vijf keer elf jaar openbaar carnaval mogen we immers niet stilletjes voorbij laten gaan", grinniken De Koning en Van Heesch in koor.

EERSTE OPTOCHT

In november 1962 werd in een vergadering tussen evenementenstichting Boxtel Vooruit en de toen reeds bestaande carnavalsclubs besloten om het zottenfeest in 1963 voor het eerst openbaar te vieren. Dat gebeurde nadat in februari van dat jaar de eerste officiële carnavalsoptocht was gehouden. In februari 1963 zwaaide voor het eerst een Prins Carnaval de scepter: het was Jan d'n Urste (Jan Swinkels) die met een raad van elf rondtrok. Een jaar later werd het Boxtelse spotrijk Keistampersdurp omgedoopt tot Eendengat. Die naam werd gelanceerd door de onlangs overleden Noud Hermans (prins Donald d'n Urste).

FOTO BOVEN: Het kunstwerk dat Pierre van Amelsvoort maakt ter gelegenheid van 55 jaar openbaar carnaval in Boxtel krijgt een plekje nabij de Zwaanse Brug, bij de zittrappen op de oever van de Dommel. (Foto: Marc Cleutjens).


Repair Café

Het eerder aangekondigde Repair Café van Transitie Boxtel op zaterdag 8 april gaat niet door. Het eerstvolgende Repair Café wordt gehouden op zaterdag 13 mei en vindt plaats in kringloopwinkel Het Goed op bedrijventerrein Ladonk.

Ierse sessie

Eerste Paasdag, zondag 16 april weordt in bed & breakfast In den Boogert aan de Oude Boomgaard 3 in Boxtel de volgende Ierse Sessie gehouden. Muzikanten en bezoekers kunnen van 13.30 tot 16.30 uur meezingen en dansen met de muziek die op tal van instrumenten wordt gemaakt, zoals gitaar, viool, accordeon, tinwhistle, bodhran, cajon, harp en trekzak. Mensen die een van deze of een ander instrument bespelen, zijn welkom om mee te doen. Tijdens de sessie is er ook ruimte voor andere repertoire en klinken nogal eens Brabantse liedjes. De toegang is gratis.

Hulp bij huishouding voor
mantelzorgers in Boxtel

Steeds vaker raken mantelzorgers overbelast. Om hen tegemoet te komen, bieden de gemeenten Boxtel, Haaren, Sint-Michielsgestel én Vught aan om twee uur per week hulp bij het huishouden in te kopen à 7,50 euro per uur.

Mensen die geregistreerd staan bij het Steunpunt Mantelzorg van welzijnsorganisatie ContourdeTwern kunnen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) aanspraak maken op de regeling. ,,We hebben waardering en oog voor de vele mantelzorgers. De genoemde voorziening moet (dreigende) overbelasting bij mantelzorgers voorkomen. Mantelzorgers betekenen veel voor een ander. Ze vinden het niet meer dan normaal dat ze bij nacht en ontij klaar staan om ondersteuning te bieden en houden vaak ook nog hun eigen gezin draaiend", aldus wethouder Eric van den Broek (Boxtel).