SYMPOSIUM DOOR TRANSITIE BOXTEL

'Autodelen kan mensen best veel geld besparen'

Grand café Rembrandt aan de Rechterstraat vormt woensdag 12 april vanaf 20.00 uur het decor voor een informatieavond over autodelen. Lokale duurzaamheidsgroep Transitie Boxtel wil Boxtelaren graag warm maken voor het fenomeen en heeft daarom Dianne Schellekens uit Vught uitgenodigd. Zij is al jaren autodeler en presenteert tijdens de bijeenkomst een overzicht van allerlei mogelijkheden. Ook stipt ze voor- en nadelen aan. Het symposium is vrij toegankelijk.

Schellekens is adviseur duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen. Vanuit die functie - en deels ook vanuit persoonlijke interesse - heeft ze de verschillende initiatieven op het gebied van autodelen op de voet gevolgd. ,,Lang geleden heb ik al besloten dat ik geen eigen auto nodig heb. Deels uit duurzaamheidsoverwegingen, deels omdat het behoorlijk wat geld bespaart. Ik besloot het te proberen en het bleek gewoon te werken. Ik kon makkelijk een auto lenen van vrienden of familie."

STRUCTURELE KOSTEN

De Vughtse ontdekte dat er vooral voordelen zitten aan het delen van een auto. ,,Wanneer je minder dan 10.000 kilometer per jaar rijdt, ben je gewoon een dief van je portemonnee. Als autodeler zit je niet vast aan de structurele kosten die een auto met zich meebrengt."

Acht jaar geleden sloot Schellekens zich aan bij het initiatief MyWheels, waar particulieren tegen een vergoeding hun auto kunnen delen. ,,Auto's staan meer stil dan dat ze rijden, waarom zou je daar geen gebruik van maken? Ik besloot deel te nemen aan MyWheels omdat het toch prettig is als het delen van een auto goed geregeld is."

ERVARINGEN DELEN

Niet alleen Schellekens spreekt tijdens de bijeenkomst over autodelen. Adviseur Marcel Kloprogge vertelt over het recent gestarte project met elektrische auto's in de gemeente Haaren. Ook komen enkele ervaringsdeskundigen aan het woord, zoals Hans Bleumink uit Boxtel die zijn eigen auto deelt en Cocky Bekkers uit Lennisheuvel.

Na de pauze kan door aanwezigen gediscussieerd worden. Ook is er gelegenheid om vragen te stellen over het gemak van internetsystemen als Greenwheels en Snappcar. Daarnaast komen aandachtspunten als risico's, verzekering en financiële afwikkeling bij schade aan de orde.

NIEUWE TREND

Transitie Boxtel nam het initiatief voor een bijeenkomst, omdat er veel ontwikkelingen rondom het autodelen zijn. Volgens de groep neemt de interesse voor een eigen voertuig bij jongeren af en vervalt dankzij het autodelen ook de noodzaak voor een tweede auto. ,,Autodelen is tot een nieuwe trend uitgegroeid. Het financiële argument speelt daarbij een belangrijke rol. Want met autodelen kun je ook flink wat geld besparen", stelt zij.

De duurzaamheidsgroep noemt enkele voorbeelden van situatie's waarin het autodelen van pas kan komen: ,,De beschikbaarheid van een aantal deelauto's per dorp of wijk zorgt ervoor dat er altijd een vorm van vervoer op maat beschikbaar is. Het mooie is dat je het voor elkaar en met elkaar doet. Denk aan het gezamenlijk boodschappen doen of bezoek in verpleeghuis of ziekenhuis. Maar ook samen uit gaan naar een sportwedstrijd of het theater. De rekening kan gedeeld worden en het is relatief goedkoop. En dan wordt ook nog eens de CO2-uitstoot beperkt, minder fijnstof geproduceerd en zijn er minder auto's op de weg."

Meer informatie? Kijk op www.ikbeneenhopper.nl of stuur een e-mail naar Dianne Schellekens: dianne@procesenproject.nl.