Afbeelding
Foto:

KANS OP 750 EURO WAARDECHEQUES

Zoeken naar gouden ei winkelcentrum Oosterhof

,,Mensen in beweging krijgen. Dat is wat we willen bereiken met deze ludieke actie", vertelt bedrijfsleider Wil van Loon van supermarkt Jumbo. Namens winkeliersvereniging Oosterhof maakte hij deze week de gezamenlijke paasactie bekend. Mensen gaan op zoek naar letters van een woord of zin die hen naar een locatie leidt. Daar is op Eerste Paasdag een gouden paasei te vinden dat ingewisseld kan worden tegen een bedrag van 750 euro aan waardecheques.

De eerste willekeurige letter van het te raden woord staat vandaag afgedrukt bij dit artikel: de B. Morgen, vrijdag 7 april is de tweede letter te vinden op de Facebookpagina van Oosterhof. Op die pagina worden dagelijks (met uitzondering van zondag 9 april) nieuwe instructies gegeven om de volgende letter te vinden.

,,Maandelijks hebben we natuurlijk al onze actie Prijzenexplosie waarbij het winkelend publiek kans maakt op leuke cadeaus en tegoedbonnen. Nu willen we iets extra's doen voor onze klanten. Iets waarbij ze letterlijk en figuurlijk in beweging moeten komen", licht Van Loon namens de Oosterhofwinkeliers toe.

Paaseieren zoeken: het is nog altijd een leuke traditie. Wie alle letters vergaart, kan daarmee een woord of zin samenstellen. ,,Weet je dit te raden, dan ben je dicht bij de vindplaats waar het gouden ei op Eerste Paasdag ligt verstopt. In het gouden paasei zit een codewoord en een telefoonnummer verstopt. ,,De vinder dient dat nummer te bellen en met hem of haar maken we op Eerste Paasdag een afspraak om de waardecheques van in totaal 750 euro te overhandigen." Naast het gouden ei zijn nog andere leuke prijzen te winnen met de paasactie van de Oosterhofwinkeliers. Onder meer één minuut gratis winkel in de plaatselijke Jumbo-supermarkt. ,,We zijn benieuwd wie de beste speurneus van Boxtel is", grinnikt Van Loon.

De ondernemers van Oosterhof organiseren ook twee middagen voor de jeugd. Zaterdag 8 april kunnen kinderen van 11.00 tot 15.00 uur paaseieren beschilderen. Woensdagmiddag 12 april kunnen zij een kleurplaat maken in de Jumbo-vestiging.


MAMMOETKRAAN DOMINEERT HART BOXTEL

Sint-Petrusbasiliek krijgt
nieuwe bliksembeveiliging

MARC CLEUTJENS

Welkom in de wereld van de indrukwekkende getallen. Theo en Martijn de Bruijn en Ralf Dekker van het Vughtse familiebedrijf De Bruijn Bliksembeveiliging draaien hun hand niet om voor een stukje vakwerk op hoog niveau. Wat heet, gisterochtend werkten ze op een hoogte van 70 meter aan de bliksembeveiliging van de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek...

De gehele basiliek wordt deze en volgende week voorzien van een nieuwe bliksembeveiliging. Dat is nodig omdat de huidige voorziening verouderd is en meerdere inslagen de nodige schade hebben aangericht. Vooral in de Sint-Petrustoren was het enkele keren goed raak en raakten onder meer het carillon, het uurwerk en tal van elektrische voorzieningen in de toren ontregeld. Sterker nog, zowel carillon en uurwerk waren langdurig buiten gebruik. De restauratie van het carillon is momenteel in volle gang en wordt dit voorjaar afgerond.

Gisterochtend verscheen een mammoetkraan in het Boxtelse straatbeeld en werden Theo de Bruijn en Ralf Dekker naar een hoogte van 70 meter getakeld om een begin te maken met de aanleg van de nieuwe bliksembeveiliging. ,,We begonnen bij de bovenste lampion", vertelt Martijn de Bruijn, die beneden bij de ingang van de kerk aan het werk is. ,,We kwamen drie meter te kort om ook de torenhaan van een bliksemafleider te voorzien. Straks zetten we de kraan op een andere plek en kunnen we er wél bij. Dan gaan we werken op héél hoog niveau."

HELE DIKKE MUUR

Martijn groef gisterochtend een diepe kuil pal naast de Sint-Petrustoren. ,,Hier gaat de bliksembeveiliging de grond in. Met een elektrische hamer gaat de koperen leiding 12 meter de grond in om de bliksem af te voeren." Ook boorde hij een gat in een van de muren van de eeuwenoude toren. ,,Een hele dikke muur", grinnikt de Vughtenaar. ,,Jazeker", lacht koster Fons van Heesch. ,,Hij had een boor van anderhalve meter lengte bij zich, maar die was dus te kort. Maar het gaat lukken hoor." Deze voorziening is vooral bedoeld om de elektrische voorzieningen in de toren beter te beschermen tegen blikseminslagen.

Vanaf de torenhaan worden twee bliksemafleiders naar beneden geleid. ,,Om de kracht van de bliksem te verdelen, maken we ook op twee plekken een ringleiding", vertelt Martijn. Hij verwacht dat de mammoetkraan drie dagen ingezet moet worden om de klus te klaren. Op andere delen van de Sint-Petrusbasiliek kan ook met andere middelen gewerkt worden aan een nieuwe bliksembeveiliging. ,,Een belangrijke voorziening, zeker nu je merkt dat er vaker onweersbuien voorkomen en de kracht van de bliksem soms intenser lijkt."

De Vughtenaar geniet van het werken in en om de Sint-Petrustoren. ,,Restauratieprojecten zijn het allerleukst", glundert hij. ,,Zo werken we ook al jaren aan de Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch. Prachtig om zo een steentje bij te kunnen dragen aan het behoud van een monument." De Bruijn Bliksembeveiliging is overigens actief in heel Nederland. Momenteel wordt ook gewerkt aan een tachtig meter hoge kerktoren in Rhenen. Verder werd onlangs onder meer gewerkt aan grote bedrijfspanden van bierbrouwer Bavaria en zuivelfirma Friesland Campina.

FOTO ONDER: Urenlang werkte een team van De Bruijn Bliksembeveiliging woensdag op 70 meter hoogte boven Boxtel aan de nieuwe bliksemafleiders op de Sint-Petrustoren. Ook de komende dagen wordt nog aan een betere bliksembeveiliging op de toren en de basiliek gewerkt. (Foto: Marc Cleutjens).

Afbeelding