Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DEELPROJECT NATUUREXPERIENCE LENNISHEUVEL VAN START

Vergroening van dorp start met rooien

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Vergroenen start met rooien. Dat klinkt misschien gek, maar door de kap van de zuileiken ontstaat ruimte voor meer en diverser groen", aldus voorzitter Jarko van Nunen van stichting Rond Kerk en Orion. In de straat Lennisheuvel werden dinsdag 21 eiken gekapt, maar in de nieuwe inrichting komen evenveel bomen terug.

Lennisheuvel maakt met enkele projecten deel uit van uitvoeringsprogramma Kloppend Hart van Het Groene Woud. Zo is het plan gemaakt om het dorp te vergroenen en enkele belevingsplaatsen te creëren: de Natuurexperience. De NS-wandeling van station Boxtel naar station Oisterwijk voert door Lennisheuvel. ,,Om die wandelroute te veraangenamen en ook de tocht naar de Kampina te vergemakkelijken, zijn we druk bezig met een aantal projecten in het dorp", licht Van Nunen toe. Natuurpark Boscheind en het parkje naast de pastorie in Lennisheuvel zijn aangemerkt als 'belevingsplaats', er komt een brug over de Beerze en Lennisheuvel zélf krijgt een groenere uitstraling.

Laatstgenoemde deelproject is deze week van start gegaan. De huidige zuileiken aan de straat Lennisheuvel zijn dinsdag gerooid, gisteren werden de boomstobben afgevoerd. ,,Deze bomen zorgden voor veel overlast voor bewoners, zowel van de bladeren als de wortels", aldus Van Nunen. ,,Bovendien ontstaat er nu ook ruimte voor meer en diverser groen."

Welke bomen er voor de eiken in de plaats komen, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat onder de bomen bloemperken komen met vaste planten. ,,Er is dan in elke maand wel iets dat in bloei staat", aldus Van Nunen. ,,Dat zorgt niet alleen voor een mooi plaatje, maar is ook belangrijk voor de biodiversiteit in de omgeving." Ook de huidige entree van Lennisheuvel wordt binnenkort voorzien van een 'nieuwe look'. Ook daar komen bomen en bloeiende planten.

De renovatie van de rijksmonumentale boerderij Den Eijngel aan de kruising van de Mijlstraat, Koevoortseweg en Lennisheuvel maakt ook deel uit van Kloppend Hart van het Groene Woud en is nagenoeg afgerond. Leo Koenraads en Carly Brussé kochten de eeuwenoude voormalige boerderij en herberg en zorgen er sindsdien voor dat pand en perceel tot in de kleinste details volledig in ere worden hersteld. Hierover is elders in deze krant meer te lezen.

Op pagina 27: 'Den Eijngel verdient acheologische zorg'

FOTO BOVEN: Een flinke klus voor de gemeente Boxtel: dinsdag werden 21 zuileiken in de straat Lennisheuvel gerooid. Binnenkort komen er nieuwe bomen voor in de plaats, in combinatie met bloemperken rond de stammen. Ook de huidige entree van Lennisheuvel wordt vergroend. (Foto: Peter de Koning).