Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BHC HELPT BIJ RESTAURATIE CARILLON SINT-PETRUSBASILIEK

Beiaardier huist in puddingoranje

LONNEKE HOONDERT

De klim omhoog doet je af en toe duizelen, maar zes derdejaarsleerlingen van het Baanderherencollege (BHC) draaien er hun hand niet voor om. De komende weken knappen zij de houten cabine in de toren van de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel op, waarin beiaardier Tommy van Doorn straks het carillon zal bespelen. Daarvoor bestijgen ze keer op keer de steile wenteltrappen en ladders van het middeleeuwse kerkgebouw.

Verfpotten, kwasten en rollers hoeven ze niet mee te zeulen, die worden in een bakje omhoog gehesen met een geïmproviseerde lift. Het BHC wil haar leerlingen graag kennis laten maken met opdrachten in de praktijk om hen zo buiten de schoolbanken ervaring op te laten doen. De scholieren vallen met hun neus in de boter, want op een hoogte van 55 meter meewerken aan de grondige opknapbeurt van het carillon is natuurlijk op z'n minst uniek te noemen.

ADVOCAATGEEL

Dinsdag voorzag de jeugd de cabine van de beiaardier van een laag grondverf. Daaroverheen worden op een later moment onder meer zeerover- en januariblauw én advocaatgeel geschilderd. ,,Deze kleuren leveren een mooi contrast op met het sobere hout en de stenen in de toren. Binnenin brengen we een verloop van verschillende kleuren blauw aan. De buitenkant wordt waarschijnlijk puddingoranje", vertelt Jop van de Sande (15). Het zijn klinkende namen voor in het oog springende, maar smaakvolle kleuren. Britt van den Aker (15): ,,We willen de cabine vooral vrolijker en gezelliger maken." Op de ramen van het speelhok komen doorzichtige stickers van Boxtelse iconen. ,,Welke dat worden weten we nog niet precies. In ieder geval zal op één raam het Baanderherencollege komen", verklapt Roy van Eindhoven (15).

VOETSPOREN

Larsson Bakker (16) treedt met het project in de voetsporen van zijn vader. ,,Die heeft in het topje van de toren onder meer het houtwerk geïmpregneerd." De scholier loopt stage bij koster Fons van Heesch en voert zestien weken lang allerlei klussen uit; van het vervangen van lampen tot schilderwerk. ,,Al die kleine klusjes zijn óók belangrijk voor het grote geheel", vindt hij. ,,Ik wil later liever iets doen met licht en geluid bij evenementen, maar deze ervaring is uniek. Als ik aan mensen vertel waar ik stage loop, willen ze meteen van alles weten. Ik kom op plekken waar normaal niemand komt en dat maak je niet elke dag mee."

Anouk van der Aa (15) heeft haar Adidasjes verruild voor robuuste werkschoenen. Samen met haar vriendin Natalie Lafleur (15) geniet ze van het werk. ,,Ik vind het erg leuk om iets voor een ander te betekenen én om ervaring op te doen buiten de klas. Ik wil straks graag naar het SintLucas om interieurs te leren ontwerpen. Deze opdracht is perfect voor mijn portfolio."

TELEFOON

In totaal werken zestien derde- en vierdejaarsscholieren van de opleidingen 'Bouwen, wonen en interieur' en 'Produceren, installeren en energie' van het BHC mee aan een grondige restauratie van het carillon. Zij ondersteunen de Werkgroep Restauratie Carillon die namens de Heilig Hartparochie de werkzaamheden begeleidt. Het klokkenspel van de Sint-Petrusbasiliek raakte ruim vijf jaar geleden beschadigd door blikseminslag. Sindsdien moet Boxtel de klanken van de beiaard ontberen. Dat zal niet lang meer duren, want op 10 juni wordt het carillon weer officieel in gebruik genomen. Het instrument kan dan handmatig én op afstand bespeeld worden. Koster Van Heesch kan niet wachten: ,,Er komen 99 voorgeprogrammeerde liedjes in de bijbehorende computer. Stel dat er iemand trouwt, dan kan ik vanaf de grond met een paar toetsen op mijn telefoon 'Lang zullen ze leven' inzetten vanuit de toren."

FOTO BOVEN: Leerlingen van het Baanderherencollege geven de cabine van de beiaardier in de toren van de Sint-Petrusbasiliek een make-over. Kleuren als puddingoranje en zeeroverblauw moeten het houten hok een vrolijker aanzicht geven. (Foto: Peter de Koning).


Watermolen Kasteren

Amateurhistoricus Ruud van Nooijen houdt zondag 23 april om 11.15 uur in museum MuBo in Boxtel een lezing over de Kasterense Watermolen in Liempde. Onder het motto 'Middeleeuwse techniek in een natuurparel' wordt ingegaan op de geschiedenis van de watermolen. De toegang bedraagt 3,50 euro, aanmelden kan via telefoonnummer 06-16041898 of e-mail: info@muboboxtel.nl.