Het plantsoen op de punt van het Concordiapark wordt in orde gemaakt, een van de laatste werkzaamheden voor het feest aanstaande zaterdag. (Foto: Gerard Schalkx).
Het plantsoen op de punt van het Concordiapark wordt in orde gemaakt, een van de laatste werkzaamheden voor het feest aanstaande zaterdag. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

Liempde maakt zich op voor officiële opening van vernieuwd centrum

Mooie uitstraling, maar wennen aan smalle wegen

PÅL JANSEN

In Liempde worden de laatste voorbereidingen getroffen voor de opening van het opgeknapte centrum. Het Concordiapark, de wegen, alle nieuwe bloembakken: hoe kijkt Liempde aan tegen deze veranderingen?

,,Het is mooi geworden", zegt René Knoops, directeur van Regiobank Liempde, gevestigd in het voormalig raadhuis. Vooral de variatie in de wegen spreekt hem aan. ,,Eerst was alles rechttoe, rechtaan. Nu is het speelser. Ook het pleintje rondom het raadhuis is prachtig."

Aangrenzend ligt het gerenoveerde Concordiapark, waar uitbater Henry van Middegaal van café 't Huukske zeer over te spreken is. ,,De kiosk is fraai opgeknapt. Ook de verschillende aangelegde paden die nu het hele park doorkruisen zijn fijn", aldus Van Middegaal. ,,Fietsers reden eerst het gras kapot. Nu kan iedereen van alle kanten door het park heen."

Uitkijkend op het Concordiapark vindt meneer Mattheeuwse vanuit het terras van Het Wapen van Liempde dat het geheel veel ruimer oogt. ,,Als alle auto's weg zijn, heb je een heerlijk uitzicht. Er zijn ook geen stoepranden meer; alles loopt in elkaar over."

Hiermee beoogt kartrekker van de herinrichting, Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL), dat het eenvoudiger wordt om door het centrum te wandelen. Ook mindervaliden moeten zo geen last meer hebben van stoepranden. Tijdens evenementen in het centrum zijn deze bovendien geen sta-in-de-weg meer, volgens projectleider Mart van Dulmen van SPPiLL.

Bloembakken en bomen

Door het plaatsen van bloembakken is het parkeren langs de wegen in het centrum voortaan taboe. In combinatie met de smalle rijbanen zorgen deze bakken voor de meeste discussie in Liempde. De argumenten zijn dat fietsers van het wegdek worden gedrukt en dat weggebruikers niet kunnen uitwijken. ,,Tegen mijn kinderen zei ik dat ze op de stoep moesten fietsen", zegt Penny Simons vanuit haar cadeauwinkel Oplage 12 aan het Raadhuisplein. ,,Tijdens de ambassadeursopleiding (een cursus gegeven door SPPiLL, Kèk Liemt en Natuurwerkgroep Liempde - red.) hadden we het er ook kort over en toen gaf de organisatie aan dat fietsers juist de weg op moesten zodat automobilisten achter hen blijven."

Projectleider Van Dulmen van SPPiLL kreeg de opmerking over de smalle wegen ook al regelmatig te horen. Hij geeft echter aan dat automobilisten hierdoor zachter moeten rijden en doorgaand verkeer wordt tegengegaan. ,,Volgens de normen mag het zo breed zijn. Ik denk dat het een kwestie van wennen is."

Een ander vraagteken werd gezet bij drie grote bomen die in het Concordiapark bleven staan. Jan van Lierop, bouwcoördinator van D'n Liempdsen Herd: ,,Die hadden ze meteen weg moeten halen. We zien de kraaien in en uit de gaten van een van de bomen vliegen."

Maar Van Dulmen geeft aan dat een specialist van de gemeente daar anders over oordeelde. ,,Ze zijn gekeurd en naar verwachting kunnen deze nog een tijd mee. Het zijn monumentale bomen en ik ben blij dat ze blijven staan."

Net als bij het smalle wegdek zal hier de tijd moeten uitwijzen hoe het gaat uitpakken. Desalniettemin lijkt Liempde klaar om de herinrichting te vieren. Alle bloembakken worden gevuld en de laatste kinderkopjes zitten in de grond. Zaterdag om 14.00 uur beginnen de feestelijkheden rondom de vuurput en de kiosk in het Concordiapark.

De bloembakken en wegen zorgen voor discussie in Liempde. (Foto: Gerard Schalkx)