Afbeelding
Foto: Peter de Koning

EINDUITSLAG WORDT BEKEND OP ZATERDAG 15 APRIL IN DE ES

Dorpsquiz brengt half Esch op de been

CARRY DIRKX

Twee kinderen bouwen een toren van droge spaghetti en snoepspekjes. Anoek is zichzelf aan het schminken. Uit een hoekje klinkt voortdurend geluid: Stefan en Joost ontcijferen muziekfragmenten. Ikzelf sta op het punt de kasseien bij de Bierpomp op te gaan meten en verder zitten er zo'n veertien mensen achter een laptop, tablet of telefoon. Wij zijn 'Team PittorESCHk' en doen mee aan de Essche dorpsquiz…

Zaterdag deden er 32 teams mee aan de KenEsch Quiz 2.0: de tweede, wederom succesvolle editie van de Essche dorpsquiz. Naar schatting bracht het evenement zo'n zeshonderd Esschenaren op de been. Waarschijnlijk werd zo'n zelfde aantal mensen ingeschakeld als hulplijn. Blaaskapel De Knoestjes tekende opnieuw voor de organisatie en was erin geslaagd een uitgebreid en afwisselend quizboek af te leveren, wat klokslag half zeven opgehaald kon worden.

PUNNIKEN

Stipt om half zeven zit ook bijna ons hele 'Team PittorESCHk' klaar. De telefoons, tablets en laptops in de aanslag. Het wachten is op het vragenboek, dat teamcaptain Sabine, samen met Anoek, is gaan ophalen. Rond kwart voor zeven komen ze binnen. ,,We waren te laat", zeggen ze, maar het maakt niet meer uit: de vragen zijn binnen! Aan de slag.

In no-time zijn de verschillende categorieën verdeeld over tweetallen. Samen met Hannie buig ik me over vragen over de geschiedenis van Esch, zoals 'Waarom heeft de molen van Esch geen wieken meer?' De categorie 'Grappen en grollen' gaat naar Sandra en Janneke en zo zoekt ieder iets uit wat bij hem of haar past: sport, muziek, carnaval, natuur. Als we


Voorinschrijving
Essche Boeltje
van start gegaan

Dit jaar vinden er in Esch twee edities plaats van 't Essche Boeltje, het populaire jeu de boulestoernooi. Om te vieren dat muziekvereniging St.Willibrordus het toernooi voor de tiende keer organiseert, is er een extra toernooi op zaterdag 10 juni. De inschrijving daarvoor is geopend.

De reguliere editie van 't Essche Boeltje is traditioneel op de derde zaterdag van september; dit jaar op zaterdag 16 september. Voor dat toernooi kan pas op 1 juli ingeschreven worden. Inschrijven voor beide toernooien gebeurt via www.esscheboeltje.nl. Meedoen aan beiden toernooien kan ook. Deelnemers moeten zich dan twee keer inschrijven.

er niet uitkomen en ook het internet geen uitkomst biedt, bevragen we eerst elkaar en bellen vervolgens vrienden en familie. Zo staat Sandra op zeker moment naast me te neuriën: ,,Carry, welk liedje is dit?" En weet Joachim meer over het Bacchusbeeldje op de Essche Bierpomp dan Hannie en ik samen.

Hannie weet dan wèl weer het antwoord op de vreemde vraag van Leny: ,,Hannie, wat is de achternaam van Piet die naast Leo en Leonie woont?" Want ook kennis van Esschenaren en het dorpsleven is vaak nodig. Het lijflied van het plaatselijke Sint-Willebrordusgilde moet bijvoorbeeld gezongen worden. De tekst vinden we; de melodie verzinnen we gewoon zelf. Om 20.00 uur gaat Anoek, volgens opdracht geschminkt als clown, naar de centrale opdracht in Ons Café, terwijl de rest van het team geconcentreerd doorwerkt. We vergeten bijna iets te drinken. En al die tijd is er wel iemand aan het punniken op een klosje. Punniken? Ja, ook dat is een opdracht…

WINNEN

Tussen half elf en elf uur moet het quizboek ingeleverd worden. Deze keer zijn we wel op tijd: rond half elf vinden we

Esch

Borstkankeronderzoek

Op 21 april start Bevolkingsonderzoek Zuid met het bevolkingsonderzoek borstkanker in Haaren. Voor dit onderzoek worden alle vrouwen tussen 50 en 75 jaar elke twee jaar uitgenodigd. Door het onderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium ontdekt worden. Dit verhoogt de kans op genezing. Bovendien is vaker een borstbesparende operatie mogelijk. Het onderzoekscentrum staat tot begin juni op het parkeerterrein bij sporthal Beekdal in Haaren.

dat we klaar zijn. We hebben het gefikst. ,,We gaan winnen!", klinkt het zelfs vol bravoure. Op zaterdag 15 april zullen we het weten. Dan wordt het winnende team bekendgemaakt, tijdens een muzikale avond van De Knoestjes, in dorpshuis De Es.

FOTO BOVEN (GROOT): Terwijl een deelnemer van team PittorESCHk zich klaarmaakt voor de opdracht in Ons Café en zich uitdost als clown, quizzen de andere ploeggenoten stug door. De KenEschQuiz was ook dit jaar weer een groot succes. (Foto's: Peter de Koning).

Een mooi gezicht: tientallen clowns verzamelden zich tijdens de KenEschQuiz in Ons Café om opdrachten uit te voeren.