Afbeelding
Foto: Peter de Koning

LIEMPDSE KUNSTENAAR EXPOSEERT IN DE CEULSE KAAR

Dineren omringd door schilderkunst

LONNEKE HOONDERT

Met een staat van dienst van bijna dertig jaar wordt het tijd voor een grote expositie. Een diner in restaurant De Ceulse Kaar bracht amateurkunstenaar Jan Verhoeven op een idee. Sinds 24 maart sieren vijfentwintig kunstwerken de muren van het horecabedrijf aan de Eindhovenseweg. De kleurige stukken zijn een jaar lang te zien.

Waarom zou je je kunst in een galerie tonen als je wekelijks tientallen eetgasten kunt laten genieten van je werk? Dat dacht Verhoeven toen hij tijdens een diner in gesprek raakte met Tim van der Steen, die al jaren bij De Ceulse Kaar werkt. Het balletje ging rollen, want al snel belde eigenaresse Michelle Planjer de kunstenaar op met de vraag of hij zijn schilderijen in het etablissement tentoon wilde stellen. Dat klonk hem als muziek in de oren.

MOZAÏEK

De Liempdenaar schildert al bijna dertig jaar in zijn werkruimte aan huis. ,,Maar de laatste twaalf jaar echt intensief", vertelt hij. Verhoeven legt zich niet toe op een bepaald genre. ,,Ik maak van alles. Van portretten tot abstract. Maar ik gebruik altijd heel veel kleur. Dat is mijn manier van schilderen. Ik probeer namelijk zoveel mogelijk positieve gedachten in mijn schilderijen te verwerken", legt de amateurkunstenaar uit. Af en toe maakt Verhoeven een uitstapje naar andere vormen van kunst. Zo maakte hij vorig jaar vier mozaïekjes die te bewonderen zijn op het Raadhuisplein in Liempde. De kunstwerkjes zijn bevestigd aan de stalen bloembak met Japanse esdoorn die moet herinneren aan het wandelevenement Samenloop voor Hoop dat in september 2015 liefst 160.000 euro opleverde voor KWF Kankerbestrijding.

Hoewel sommige schilders zich storen aan de term amateurkunstenaar draagt Verhoeven de titel met trots. ,,Ik ga regelmatig naar exposities van amateurs. Het niveau is vaak ongekend hoog. Daar kunnen professionele kunstenaars hun vingers bij aflikken", vindt hij.

De kunstwerken van Verhoeven zijn steeds van woensdag tot en met zondag vanaf 18.00 uur te bewonderen in De Ceulse Kaar.

FOTO ONDER: Kunstenaar Jan Verhoeven uit Liempde exposeert een jaar lang in restaurant De Ceulse Kaar aan de Eindhovensweg. (Foto: Peter de Koning).