De Korenmolen op bedrijventerrein Ladonk is in trek. Ook farmaceutische groothandel Brocacef wist Boxtel te vinden. Dagelijks vertrekken er vijftig transportritten vanuit het bedrijf. (Foto: Peter de Koning).
De Korenmolen op bedrijventerrein Ladonk is in trek. Ook farmaceutische groothandel Brocacef wist Boxtel te vinden. Dagelijks vertrekken er vijftig transportritten vanuit het bedrijf. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

KORENMOLEN OP LADONK IN TREK

Komst Brocacef levert Boxtel zestig banen op

LONNEKE HOONDERT

Dat bedrijven uit heel Nederland azen op de kavels aan de Korenmolen bleek vorig jaar al. Toen was tweederde van de stukken grond op bedrijventerrein Ladonk al verkocht. Ook Brocacef, een grote distributeur van geneesmiddelen en tevens het bedrijf achter de keten BENU Apotheek, wist Boxtel te vinden.

Brocacef heeft zich gevestigd tussen autobedrijf Van den Brandt en de hoofdvestiging van Vion. Op die kavel is een logistiek overslagpunt gebouwd, waarvandaan dagelijks vijftig transportritten vertrekken. Koeriers leveren vanuit Boxtel geneesmiddelen aan apotheken, ziekenhuizen, huisartsen en particulieren.

,,Onze logistieke activiteiten werden oorspronkelijk alleen uitgevoerd vanuit ons distributiecentrum in Oss. Door de overname van apotheken van Mediq namen de werkzaamheden toe. Er bleek onvoldoende ruimte om in Oss het werk op efficiënte wijze uit te voeren", legt woordvoerder Kim Assink uit. Brocacef wilde een nieuw overslagpunt realiseren tussen Oss en haar distributiecentrum in Eindhoven. ,,Door de centrale ligging en een goede aansluiting op de snelweg hebben we uiteindelijk voor Boxtel gekozen."

IN TREK

Het vroegere terrein van farmaciebedrijf BioMérieux tussen Boseind en de Keulsebaan is in trek bij ondernemers. De kavels werden ongeveer drie jaar geleden gekocht door Jos van der Heijden, de grondlegger van Zinkunie. Makelaarskantoor Saris & Partners, die de portefeuille van Van der Heijden aan de Korenmolen beheert, probeert samen met de ondernemer bedrijven te interesseren voor de locatie. ,,Het is de kunst om mooie ondernemingen naar Boxtel te halen en hoogwaardige panden neer te zetten. Zo willen we iets betekenen voor de werkgelegenheid in het dorp", vertelt makelaar Toine Saris. Hij bracht Brocacef in contact met Van der Heijden. Samen namen zij het Boxtelse architectenbureau Snijders en Van Stekelenburg in de arm om een pand te ontwikkelen dat voldoet aan de zogenoemde Goede Distributie Praktijk. Voor het opslaan en distribueren van medicijnen moet een overslagcentrum namelijk aan strenge eisen voldoen.

De nieuwe vestiging van Brocacef, dat inmiddels in gebruik genomen is, levert in Boxtel zestig banen op. Er werken in Nederland 5.000 mensen voor het concern, dat onderdeel uitmaakt van de Duitse farmaciereus Phoenix group.