LIEMPDENAAR PRESTEERT IN 'DE RONDE'

Koen de Kort in vorm voor Parijs-Roubaix

MARC CLEUTJENS

Koen de Kort is klaar voor Parijs-Roubaix, de voorjaarsklassieker die hij in 2004 won als belofte. De Liempdenaar rijdt bij Trek-Segafredo in dienst van John Degenkolb, die hij zondag in de Ronde van Vlaanderen in staat stelde naar de zevende plaats te rijden. ,,Degenkolb wint zondag", tipte De Kort maandag bij het sportprogramma Ziggo's Peptalk.

In de 101e Ronde van Vlaanderen eindigde De Kort op de 75e plaats. In de koers, die op indrukwekkende wijze werd gewonnen door Philippe Gilbert, slaagde de Liempdenaar erin om zijn kopman bij de voorste renners te houden. Kort voor de Patersberg reed hij zich helemaal leeg om Degenkolb aansluiting te laten houden bij de beste coureurs. Daarna kon hij rustig richting de finish rijden.

Vandaag startte De Kort met de voorbereidingen op Parijs-Roubaix. Die klassieker in Noord-Frankrijk staat zondag 9 april op het programma. ,,Het is een koers als geen andere", vertelde hij aan tafel bij Jack van Gelder en Frank Evenblij. ,,Sommige mensen hebben van die kasseitjes op hun oprit. Nou, neem van mij aan dat het dan een gladde landingsbaan is vergeleken bij die stroken in Frankrijk."

Terugkijkend op de Ronde van Vlaanderen gaf De Kort aan dat de val van wereldkampioen Peter Sagan een van de meest opvallende momenten was. ,,In eerste instantie dacht ik aan een stuurfout. Maar nieuwe beelden laten zien dat hij in aanraking komt met een jas die aan een hek hangt. Vervolgens raakt hij een pootje van een dranghek en dan ben je verloren."

De Liempdenaar vertelde in Peptalk dat maandag zijn eerste dag in Nederland was in 2017. ,,Ik heb mijn ouders sinds Kerstmis niet meer gezien. Daarom zijn ze hier, haha." De Kort woont een aantal maanden per jaar in Australiƫ, waar zijn echtgenote Kaitlin vandaan komt. ,,Als ik in Europa koers, woon ik in Andorra."