Afbeelding
Foto: Gemeente Boxtel

GEMEENTE BORDUURT VOORT OP 'MEEWERKEND BOXTEL'

'Dát krijg je ervan als je meewerkt...'

De campagne Meewerkend Boxtel van de gemeente krijgt nog meer armslag. Deze week heeft burgemeester Mark Buijs www.wijwerkenmee.nl gelanceerd, een website waarop handvatten voor inwoners staan om samen de schouders onder buurtinitiatieven te zetten. De slogan is prikkelend en uitdagend: 'Dát krijg je als je meewerkt!'.

MARC CLEUTJENS

Meewerkend Boxtel heeft tot doel de gemeenschap leefbaar te houden en inwoners te verbinden. Gemeentebestuurders en ambtenaren laten geen gelegenheid onbenut om erop te wijzen dat gemeente en inwoners steeds vaker samen moeten optrekken om de samenleving te versterken. ,,De campagne heeft al heel veel positiviteit opgeleverd en nu is de tijd gekomen om een nieuwe stap te zetten", zegt burgemeester Buijs. ,,In een tijd waarin veel verandert en de overheid steeds minder reguleert, willen we met onze inwoners de leefbare samenleving behouden én versterken."

Volgens Buijs is het vooral van belang dat initiatieven die vanuit de gemeenschap komen op juiste waarde worden geschat. ,,Inwoners willen steeds vaker iets betekenen voor hun eigen buurt of wijk. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat dat goed gefaciliteerd wordt." De burgemeester geeft aan dat - dankzij de campagne Meewerkend Boxtel - in het gemeentehuis meer dan ooit duidelijk geworden is hoe innovatief Boxtelaren zijn. ,,Ik durf te stellen dat we op de wereld vooruit lopen. Door initiatieven vanuit de samenleving breed te ondersteunen, willen we uitstralen dat we vertrouwen hebben in de daadkracht die door zoveel mensen tentoon wordt gespreid."

INSPIREREN

De portal www.wijwerkenmee.nl, dat onder regie van communicatiemedewerker Linda van der Steen is uitgewerkt, moet inwoners inspireren die plannen en ideeën voor hun eigen leefomgeving willen opzetten. ,,Het biedt handvatten en geeft mensen de kans om nieuwe initiatieven aan te melden", legt Van der Steen uit. ,,De website is als een etalage die inwoners moet verleiden om in actie te komen. We laten er tal van geslaagde initiatieven zien, maar bieden ook gelegenheid voor mensen om zich te melden als 'meewerker'. Zo ontstaat een pool waaruit we kunnen putten als ergens in Boxtel een initiatief wordt ontplooid en handjes nodig zijn."

De twee Boxtelse wijkmakelaars vervullen een cruciale rol in deze nieuwe manier van werken. Werner van der Velden en Hans Mols zijn het eerste aanspreekpunt en gaan in gesprek met bewoners die met ideeën komen die de leefbaarheid van hun eigen woonomgeving ten goede komen. ,,Vaak is de rol van de gemeente heel beperkt", zegt burgemeester Buijs. ,,Initiatieven als Dommelbimd, Herenboeren Wilhelminapark en de Voedseltuin zijn op initiatief van Boxtelaren tot stand gekomen en vervullen ons met trots."

GOED VOORBEELD

Wijkmakelaar Mols vertelt dat afgelopen weekend nog een goed voorbeeld van Meewerkend Boxtel te zien was in de Peellandstraat in de wijk Oost. ,,Bewoners wilden in een plantsoen een natuurlijke speeltuin. Die is er met hulp van omwonenden en de inzet van derden gekomen. Zo leverde Cello vogelhuisjes en komen de boomstammen van landgoed Velder. Zo heeft de Peellandstraat een eigen stukje Groene Woud gekregen. Met dank aan een inspirerend idee van enkele bewoners, die nu samen zorg en verantwoording dragen voor dit stukje buurt."

Het publiek wordt met prikkelende posters, stickers en billboards geïnspireerd om bij te dragen aan de campagne en vooral mee te gaan werken. ,,Meewerken, je krijgt er wat van", grinnikt burgemeester Buijs met een knipoog. ,,Wat je ervan krijgt? Een fijne, leefbare samenleving waarvoor mensen aan de slag willen gaan en samen bereid zijn om de schouders eronder te zetten."

FOTO BOVEN: Een van de campagnefoto's die de gemeente Boxtel deze week heeft verspreid. Op billboards en posters worden inwoners opgeroepen mee te werken aan een leefbare samenleving. (Foto: gemeente Boxtel).


Linedance in De Rots

De linedancegroep die wekelijks op donderdag oefent in De Rots houdt zondag 9 april openbare dansavond in het gemeenschapshuis aan de Nieuwe Nieuwstraat. Vanaf 13.30 uur zijn belangstellenden welkom.

Café Brein

Mensen met niet aangeboren hersenletsel kunnen soms moeilijk uit hun woorden komen. Zingen lukt echter vaak wel. Stembevrijder Brigitte Urbachs vertelt er maandag 10 april van 19.30 tot 21.30 uur tijdens Café Brein over. Ook wordt er samen gezongen. De bijeenkomst vindt plaats in zorghoeve 't Binnenveld aan de Boxtelseweg in Schijndel. Toegang is gratis.