Maandag 10 april in dorpshuis De Kei

Raadsfractie CDA bezoekt Gemonde

De raadsfractie van politieke partij CDA in de gemeente Sint-Michielsgestel trekt er, in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen die in 2018 gaan plaatsvinden, op uit. De christen-democraten zijn nieuwsgierig naar wat inwoners van de verschillende dorpen bezighoudt en gaan daarom op bezoek in de kernen van Sint-Michielsgestel. Gemonde is maandag 10 april om 19.00 uur als eerste aan de beurt. De raadsleden strijken neer in dorpshuis De Kei.


Kartuizers in beeld

bij 'Den Hogert'

De Gemondse heemkundevereniging Den Hogert houdt donderdag 13 april een lezing door Jan Sanders over de geschiedenis van de Orde der Kartuizers.

Sanders is onder meer gemeentearchivaris van Sint-Michielsgestel en schreef enkele jaren geleden een boek over kartuizers. Hij vertelt, ondersteund door foto's en afbeeldingen, de opkomst van de kartuizers in Brabant van de vijftiende eeuw tot het vertrek van de laatste kloosterlingen naar Antwerpen in de zeventiende eeuw. Ze woonden onder meer in kloosters in het Dommeldal tussen Liempde en Sint-Oedenrode. Het grond- en boerderijbezit van de kartuizers was enorm. Ook het Groot Duijfhuis in Kasteren maakte deel uit van hun bezit. In Gemonde bezaten de kartuizers veel bos- en heidegebieden.

De lezing wordt gehouden in dorpshuis De Kei in Gemonde en begint om 20.00 uur. De entree is gratis voor leden, niet-leden betalen twee euro.

Gemondenaar Emanuël van der Schoot vertegenwoordigt sinds 2014 mede het CDA in de Gestelse gemeenteraad. ,,Zelfs vanuit de oppositiebankjes kun je namelijk écht wat voor het dorp betekenen", geeft hij aan. ,,Natuurlijk is het als oppositiepartij soms lastiger om een meerderheid voor je ideeën te krijgen, maar óók nu krijgen we heel wat zaken voor elkaar. Zo heeft de gemeente onlangs het wegdek op het Gemondse marktterrein aangepast. Het CDA had daarover vragen gesteld aan het college naar aanleiding van een bijeenkomst die we eerder in Gemonde organiseerden."

Naast werkzaamheden aan het wegdek wilden de christen-democraten ook graag dat de weekmarkt verplaatst zou worden naar een meer in het oog springende plek. Van der Schoot: ,,Dat bleek helaas niet mogelijk. Maar het aanpassen van het wegdek was dat wél. Daardoor liggen er nu minder plassen en oneffenheden. Marktkooplieden en bezoekers zijn er blij mee."

60-KILOMETERWEG

Het CDA stelde recent schriftelijke vragen aan het college van B. en W. over de onveilige situatie van 60-kilometerwegen in Gemonde. Dat zijn drukke verkeersaders voor inwoners die buiten het dorp werken en scholieren die elders hun opleiding volgen.

De politieke partij wordt regelmatig aangesproken door aanwonenden van dergelijke wegen en door bezorgde ouders. Met name het ontbreken van de belijning is hen een doorn in het oog. Nadat in het verleden het wegdek werd vernieuwd, is de wegmarkering niet opnieuw aangebracht. Aanwonenden menen dat de wegen daardoor nóg onveiliger worden. Het CDA is nog in afwachting van de reactie van het college.

DORPSBIJEENKOMST

De oppositiepartij roept Gemondenaren op om de bijeenkomst van maandag 10 april bij te wonen. ,,Vooral wanneer u zaken heeft waaraan de politiek aandacht moet besteden."

Meer informatie is te vinden op www.cdasintmichielsgestel.nl.


Gemonde viert

Koningsdag met

6 tegen 6 toernooi

Voetbalvereniging Irene organiseert op Koningsdag, donderdag 27 april, een 6-tegen-6 voetbaltoernooi aan de Kaal Hoefsteeg. Mannen en vrouwen vanaf 16 jaar mogen meedoen.

De activiteit wordt muzikaal omlijst door een deejay. Teams dienen zich vóór zaterdag 8 april aan te melden. Bij voldoende aanmeldingen wordt een vrouwenpoule gemaakt. De kosten voor deelname bedragen 25 euro per team. Kijk voor meer informatie op www.vvirene.nl.