Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

PETER VAN DER HEIJDEN UIT LIEMPDE GAAT DE UITDAGING AAN

Hardlopen door Marokkaanse woestijn

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Negen kilogram. Zo zwaar is de rugzak waarmee Peter van der Heijden (45) uit Liempde vandaag is vertrokken naar Marokko. In deze tas zitten alle benodigdheden (op een tent en water na) om vanaf zondag 9 april deel te nemen aan de Marathon des Sables: een 254 kilometer lange ultrahardloopwedstrijd door de woestijn van Zuid-Marokko waarbij de deelnemers in zeven dagen zes etappes lopen.

Twaalf tot vijftien uur hardlooptraining, anderhalf uur zwemmen, tien kilometer roeien, één tot twee keer krachttraining: een gemiddelde trainingsweek van de Liempdse fysiotherapeut. ,,We waren vorig jaar op vakantie in West-Marokko. Toen dacht ik aan de Marathon des Sables, een bekend evenement waar ik eer-


Nostalgie herleeft

op de Boeremèrt

Oude spullen op de kop tikken bij een 'erfhuis', deelnemen aan een historische wandeling met het komische duo Lelle en Belle, getuige zijn van een traditionele wasdemonstratie: het is allemaal mogelijk tijdens de Boeremèrt in Liempde op Tweede Paasdag, maandag 17 april. Het is het eerste evenement dat plaatsvindt in het volledig heringerichte centrum.

Vorig jaar was het comité van Boeremèrt Liempde genoodzaakt het evenement af te gelasten vanwege de weersomstandigheden. ,,We hopen dit jaar op mooi weer, want er is gezorgd voor een gevarieerd programma", aldus Toon Voets van comité Boeremèrt. In het centrum staan op Tweede Paasdag weer talloze kramen opgesteld waar oude ambachten worden getoond en producten aan de man worden gebracht. Voor de inwendige mens is er keuze uit allerlei 'boerekost', zoals spekstruif en appelflappen.

In SPPiLL-boerderij D'n Liempdsen Herd wordt het schooltje van Ot en Sien ingericht, inclusief oude lessenaartjes met inktpotten. In of voor het monumentale pand aan de Barrierweg wordt op drie momenten een nostalgische erfhuisveiling gehouden: om 12.00, 14.00 en 15.45 uur. Verderop, aan de Barrierweg 23, stelt de familie Vullings de deuren van haar bakhuis gastvrij open om bezoekers te laten zien hoe in het huisje ooit broden werden gebakken. Daarnaast bestaat de Boeremèrt uit een uitgebreid muzikaal programma en zijn er tal van demonstraties te zien.

Dit jaar is het ook mogelijk om met het openbaar vervoer naar de Boeremèrt te gaan. Vanaf 11.00 uur rijdt een huifwagen tussen NS-station Boxtel en het centrum van Liempde. Kijk voor meer informatie op www.boeremert.nl of www.facebook.com/boeremert.liemt.

der over had gelezen. Die bleek net geweest te zijn. Een maand nadat ik weer thuis was, heb ik me ingeschreven. Het lijkt me een geweldige uitdaging. Ook wil ik zien waar mijn lichaam toe in staat is." De Liempdenaar voltooide al diverse marathons en een hele triatlon en is, na een tijd niet of nauwelijks te hebben gesport, sinds een paar jaar weer gestart met hardlopen, met name trailrunning (off-road hardlopen). ,,Maar de Marathon des Sables is wel iets anders, hoor", zegt Van der Heijden met een lach. ,,Ik houd wel van uitdagingen. Het leven moet een beetje spannend blijven..."

BEZUINIGEN

De 32e editie van de Marathon des Sables gaat op 9 april van start en bestaat uit zes etappes door de woestijn die variëren van 30 tot 90 kilometer. Van de 1.200 deelnemers staan er slechts 22 Nederlanders aan de start. De organisatie zorgt tijdens de etappes voor water en na afloop staat er voor de deelnemers een tent klaar: twee stokken waar een doek tussen hangt, Voor de rest moeten de lopers zelf zorgen. ,,Ik heb er uren over gedaan om mijn rugzak in te pakken en te bezuinigen op gewicht. Ik wil zo min mogelijk meenemen, want ik moet het allemaal zelf dragen", legt Van der Heijden uit. Dat houdt onder meer in dat de Liempdenaar slechts één set hardloopkleding bij zich heeft, een ingekort slaapmatje en dat zijn voedsel zo efficiënt mogelijk is ingepakt.

Het doel van de Liempdenaar? ,,Finishen. Ik hoop niet eerder thuis te komen dan tijdens Pasen", zegt Van der Heijden stellig. ,,Ik heb er veel tijd en moeite ingestoken. De trainingsweken waren best zwaar. Je zit er echt niet altijd op te wachten om veertig kilometer hard te lopen in de stromende regen. Het is jammer dat ik niemand zo gek heb gekregen om mee te doen..."

KLITTENBAND

Wie op internet filmpjes en foto's bekijkt van de Marathon des Sables, kan niet anders dan concluderen dat het met de vele rotsen, het losse zand en de hitte in de woestijn een legendarische tocht is . ,,Het is vooral belangrijk om te blijven lopen. Dat zal niet altijd meevallen met de heuvels en het losse zand, maar voor de etappes staat genoeg tijd om te kunnen finishen. Ik moet zorgen dat ik de twee kamelen en berber voorblijf: zij fungeren als bezemwagen", lacht Van der Heijden. ,,Ik ben erg benieuwd hoe het me vergaat in de hitte: momenteel is het gemiddeld zo'n veertig graden in de woestijn. En ik hoop dat ik geen blaren oploop. Daarom heeft schoenmakerij Bas klittenband rondom mijn loopschoenen gestikt. Daar plak ik een soort broekspijp op, zodat er hopelijk minder zand in mijn schoenen komt."

En na de Marathon des Sables? ,,Ach, er komen vast nieuwe dingen op mijn pad..."

FOTO ONDER: Peter van der Heijden toont de spullen die hij meeneemt naar de Marathon des Sables. (Foto: Gerard Schalkx).