Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

Monumentaal informatiepunt Groot Duijfhuis opent deuren

PÅL JANSEN

Binnenkort is de monumentale boerderij Groot Duijfhuis in de Liempdse buurtschap Kasteren geopend, zo laat Brabants Landschap weten. Het informatiepunt opent op 12 april zijn deuren voor genodigden. Tijdens de Dag van het Landschap op Tweede Paasdag is de opening voor het publiek. Komende dagen zet Brabants Landschap alle informatievoorzieningen op zijn plaats.

,,Die houten opstelling daar met het informatiebord erin", wijst Annelieke Kelderman, naast persvoorlichter ook communicatiespecialist bij Brabants Landschap, naar het bord op het erf van het Groot Duijfhuis. ,,Eerst stond dat paneel rechtop. Maar wij vonden het een storend element voor het uitzicht, dus hebben we dat aangepast. Het staat nu een stuk schuiner."

Het zijn dit soort details waarmee Kelderman rekening houdt. Het bordje is slechts een fractie van wat er straks allemaal te beleven valt in en rondom de stal van het Groot Duijfhuis. De informatievoorziening moet een belangrijk element worden in de beleving van het gebied.

Herkenningspunten

Zo staat er straks een 'touchtable' in de boerderij, een tafel met een touchscreen als blad. ,,Op dit blaadje zie je een landkaart van het hart van Het Groene Woud", laat Kelderman zien op een A4'tje. ,,Net als in Google Maps komen daar verschillende herkenningspunten op te staan. Deze bijvoorbeeld met een afbeelding van een bever. Drukt iemand daar op, dan verschijnt de informatie. Dat kan tekst zijn, maar ook foto's, video's en geluidsfragmenten staan er in. Bovendien kunnen mensen zelf ook informatie toevoegen aan de voorzieningen."

Een vitrine met een opgezette bever en een koe zoals die vroeger op stal stond zijn daarnaast bijzondere elementen. Ook speciaal is de interactieve tijdlijn die bezoekers straks kunnen gebruiken. ,,Rondom de houten unit in het Groot Duijfhuis (rechts op foto boven, red.) wordt die straks geplaatst. Daar komen alle pachters en eigenaars op te staan. In 640 jaar tijd kende het Groot Duijfhuis achttien verschillende eigenaars. Dan hebben we het niet eens over alle pachters die hier woonden."

Lopen bezoekers naar boven, dan komen zij op een plateau te staan dat dient als presentatieruimte. Hier kunnen in de toekomst bijvoorbeeld tentoonstellingen worden georganiseerd en educatieve films getoond aan groepen.

Beleving

De informatievoorziening in en rondom het Groot Duijfhuijs moet er aan bij dragen dat bezoekers en recreanten het gebied en alles wat daar te zien is, beter kunnen beleven wanneer zij Het Groene Woud aandoen. Wie bijvoorbeeld het nieuwe wandelpaadje achter de duiventoren volgt, komt uit bij een bankje met een informatiepaneel. ,,Vanuit hier zie je goed dat het Groot Duijfhuis bestaat uit drie delen. Aan de achterkant ligt de stal waar het bezoekerscentrum komt. Het middenstuk is het gedeelte waar de pachter altijd woonde en het voorste stuk is de herenkamer, van vroeger uit het chique gedeelte", schetst Kelderman de context bij het pand.

Inrichting

De komende dagen worden alle informatievoorzieningen in de voormalige stal gezet zodat alles klaar staat voor de opening. Morgen worden de eerste spullen naar binnen gebracht. ,,Die hoeven alleen nog maar geplaatst te worden", vertelt Kelderman. ,,Alles is op een werkplaats bij een specialist in tentoonstellingsbouw in Tilburg voorbereid. Daarnaast zet nu iemand alle teksten, video's en geluidsfragmenten in de machines."

Na de opening is het Groot Duijfhuis aanvankelijk beperkt toegankelijk. ,,In het begin is we het Groot Duijfhuis op aanvraag open. Voor bijvoorbeeld natuurwerkgroepen of basisscholen."

Brabants Landschap werkt samen met Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) aan een poule van vrijwilligers die het Groot Duijfhuis moeten runnen. Als alles rond is worden de openingstijden bepaald. Kelderman: ,,We zijn op zoek naar een vrijwilligerscoördinator die iedereen aanstuurt, dus er staat nog een vacature open..."

FOTO BOVEN: Annelieke Kelderman poseert met Bram Vervest van Brabants Landschap die samen met zijn vrouw Jet Pels in het middengedeelte van het Groot Duijfhuis woont. Ook zij komen voor op een van de vele informatievoorzieningen: als laatste 'pachters' staan ze op de interactieve tijdlijn die in het Groot Duijfhuis wordt geplaatst. (Foto: Gerard Schalkx).

Liempde

Vlooienmarkt

Buurtvereniging Roderweg houdt zondag 9 april haar jaarlijkse vlooienmarkt bij manege De Rekkendonken aan de Vleutstraat 10 in Liempde. De markt duurt van 10.00 tot 14.00 uur. De toegang bedraagt twee euro, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

Obligaties DVG

Om de kleedlokalen te vernieuwen in sportpark De Roode Bleek heeft voetbalclub DVG ongeveer een half miljoen euro nodig. 80 procent van dit bedrag is beschikbaar; voor het restant geeft de club obligaties van 500 en 1.000 euro per stuk uit. Maandag 10 april vindt in de voetbalkantine vanaf 20.00 uur een bijeenkomst plaats waar informatie wordt gegeven over de bouwplannen én de uit te schrijven obligatielening. De werkzaamheden starten half mei en moeten voor aanvang van het nieuwe voetbalseizoen klaar zijn.

Doekoe-actie Oversteek

Basisschool De Oversteek in Liempde deed vorig jaar mee aan de Doekoe-spaaractie van supermarktketen Coop. Ondernemer Jan Tax van Coop Tax in Liempde reikt morgen, vrijdag 7 april een cheque uit aan de schoolleiding. Ook heeft de basisschool alle materialen binnen die dankzij de Doekoe-actie konden worden aangeschaft. Die worden morgen officieel in gebruik genomen.