Afbeelding
Foto:

VIJFTIEN VOETBALTEAMS STRIJDEN OM BOXTELS KAMPIOENSCHAP

Cruyff Court-battle met vleugje Afrika

MARC CLEUTJENS

Meedoen aan het Boxtels voetbalkampioenschap op een Cruyff Court kan schoolteams ver brengen. Zo stonden teams van de Angelaschool al tweemaal in de landelijke finale en speelden ze in het Olympisch Stadion in Amsterdam en op Strijp-S in Eindhoven. Donderdag 13 april is het weer zover en komen zo'n vijftien ploegen in actie. Bijzonder: ook twee voetbalteams uit Zuid-Afrika sluiten zich aan bij de titelstrijd.

De jongeren Can, Florin, Jan, Justin, Rowena en twee Wesleys van orthopedagogisch instituut De La Salle aan de Schijndelseweg in Boxtel tekenen voor de organisatie van het kampioenschap. Met docent gezonde levensstijl Pim van der Velden hebben ze een uitgebreid draaiboek gemaakt voor de titelstrijd, die donderdagochtend om klokslag negen uur van start gaat. De prijsuitreiking vindt 's middags omstreeks halfvier plaats en wordt mogelijk verricht door een bekende eredivisievoetballer. Ook een afvaardiging van het gemeentebestuur is uitgenodigd om acte de présence te geven.

Met de deelname van vijftien schoolteams heeft de organisatie dit jaar iets meer deelnemers binnengehaald dan in 2016. Toen viel de animo wat tegen, mede doordat het kampioenschap op een dag werd gehouden waarop de Cito-toets op de basisschool op het programma stond. ,,Om die reden zijn we dit jaar uitgeweken naar 13 april", licht docent Pim toe. Scholen die nu al hebben toegezegd dat ze meedoen zijn de Angelaschool, de Sint-Petrusschool, De Maremak en HUB (voorheen De Speelman). Enkele scholen sluiten zich mogelijk nog aan. ,,De teller staat momenteel op acht jongens- en zes meidenteams. Ook de Michaëlschool heeft een team compleet, dus we komen nu uit op vijftien teams die in poules gaan spelen."

KAAPSTAD

De aanwezigheid van twee voetbalteams uit Kaapstad geeft de scholenbattle op het Cruyff Court in Boxtel een Afrikaans tintje. De Cruyff Foundation heeft de organisatoren van het kampioenschap in Boxtel gevraagd of ze een plekje willen inruimen voor de ploegen, die bestaan uit jongeren van 11 en 12 jaar oud. ,,Ze zijn afkomstig uit een soortgelijk instituut als De La Salle en maken een weekje kennis met Nederland", legt Pim uit. ,,Omdat ons toernooi juist samenvalt met hun trip, zijn we door de Cruyff Foundation gevraagd om ze mee te laten doen." De docent geeft aan dat ze meedoen buiten mededinging. Lachend: ,,Alleen een school uit Boxtel kan natuurlijk Boxtels kampioen worden."

De zeven jongeren van De La Salle bereiden een leuke en sportieve dag voor waar niet alleen gevoetbald wordt op het Cruyff Court. ,,We gaan een snelheidsmeter plaatsen en organiseren allerlei spelletjes met de bal", vertelt Jan. Justin treedt op als deejay en heeft al een muziekmix gemaakt met 'bijna alle nummers' uit de jaren 2000-2017. ,,Ook gaan we zorgen dat alle kinderen tijdens de lunch een broodje kunnen eten", licht Florin toe. De hele dag zijn ranja en water verkrijgbaar, bij warm weer wordt waarschijnlijk zelfs voor een ijsje gezorgd.

CEREMONIE

Het Boxtels kampioenschap op Cruyff Court start volgens Jan met een ceremonie. ,,Alle aanvoerders zetten hun handtekening op de respectvlag die we van de Cruyff Foundation hebben gekregen", vertelt hij. Daarna klinkt het startschot voor de eerste wedstrijden. De zeven organisatoren verdelen onderling alle taken en zorgen er met een team begeleiders voor dat alle schoolteams een heerlijke sportdag beleven op het terrein aan de Schijndelseweg. De kampioenen plaatsen zich voor de volgende ronde.

FOTO BOVEN: Dit meisjesteam van de Angelaschool won in 2016 het Boxtels Cruyff Court-kampioenschap. Via enkele regionale voorronden en finales plaatsten de voetbalmeiden zich voor de eindstrijd in Eindhoven, die ook winnend werd afgesloten. En dan mag natuurlijk trots geposeerd worden met mascotte Cruijffie... (Foto: Marc Cleutjens).


Regiomix jeu de boules

Het wekelijkse regiomix-toernooi van jeu-de-boulesvereniging De Walnoot is afgelopen maandag voor het eerst weer op de buitenbanen gespeeld. Ben van Kasteren legde beslag op de eerste plaats met 3/26 punten, gevolgd door Adrie Voets (3/19) en Leo Bekers (3/18). Overige uitslagen: Kees Doevendans en Cor Mulder 3/17 punten; Jo van der Heijden 3/16. Elke maandag is iedereen vanaf 13.00 uur welkom bij JBV De Walnoot aan de Selissenwal 25 om mee te doen het regiomix-toernooi. Kijk voor informatie op: www.jbvdewalnoot.nl.

Turnsters Tabitta pakken finaletickets in Groningen

In het Groningse Bellingwolde vond zondag de halve finale turnen in divisie 2 plaats. De leden van de Boxtelse turnvereniging Tabitta reden de 550 kilometer niet voor niets, want Romy Schepens en Eva Roos gingen beiden met meerdere finaletickets naar huis.

Roos won allround met ruime afstand het goud bij 23 deelnemende senioren. Met haar superstrakke vloeroefening scoorde ze, inmiddels traditioneel, de hoogste score van de wedstrijd. Op brug en balk liet Roos nog wat puntjes liggen, maar desondanks eindigde op beide toestellen slechts één deelneemster hoger dan de Boxtelse turnster. Omdat de top drie per toestel naar de landelijke toestelfinale doorstroomt, mag Roos dus op liefst drie toestelfinales in actie komen: brug, balk en vloer. Tevens mag ze de spannende titelstrijd aan gaan bij het Nederlands kampioenschap allround.

JEUGD

Bij de jeugd turnde Schepens ook een goede wedstrijd. Zij startte de wedstrijd met een foutje op sprong, maar wist door goede balk- en vloerscores weer op te krabbelen in het allround klassement. Haar balkoefening stond als een huis en scoorde het hoogste cijfer van de wedstrijd. Van de 24 turnsters eindigde Schepens uiteindelijk op de zevende plaats en mag ook zij deelnemen aan het allround Nederlands kampioenschap. Als kers op de taart komt de turnster van Tabitta ook in actie in de toestelfinales balk en is ze reserve op het onderdeel vloer. Volgende week komt ook nog Guylene Brunneman in actie tijdens de halve finale in de tweede divisie. De landelijke eindstrijd van deze klasse is op 20 en 21 mei in Alphen aan den Rijn.

FOTO LINKS: Eva Roos pakte verschillende finaletickets in Bellingwolde. (Foto: Marcel Roos).

Afbeelding