Koen Steger (links) en Neal Groot maken het nieuwe decor voor Zomergasten. (Foto: Sjoerd Alders).
Koen Steger (links) en Neal Groot maken het nieuwe decor voor Zomergasten. (Foto: Sjoerd Alders). Foto: Sjoerd Alders

Zomergasten kiest voor Boxtels decorontwerp

Het populaire televisieprogramma Zomergasten van de VPRO krijgt een Boxtels tintje. Samen met Neal Groot ontwierp de geboren en getogen Boxtelaar Koen Steger het decor waar straks Janine Abbring markante Nederlanders zal interviewen. De televisieset debuteert in de eerste aflevering van het seizoen op 23 juli.

Koen (26) liet zich inspireren door de uitgestrekte zoutvlaktes in Bolivia, waar hij vorig jaar naartoe reisde. ,,Eens per jaar regent het en staat er een laagje water. Het lijkt dan op een oneindige hemel." Dat idee trokken de ontwerpers door. Dankzij slim gebruik van videoprojecties en vernuftige sculpturen zal het lijken alsof Abbring op het dak van een camper, omringd door water, in gesprek gaat met haar gasten. ,,Alsof de dijken zijn doorgebroken en de camper nog maar een klein stukje boven het water uitsteekt. De vloer zal dankzij de projecties oneindig lijken", legt Koen uit. Aan weerszijden van de studiovloer komen sculpturen van delen van campers, ook komen er videoprojecties op het achterdoek.

Koen volgde de opleiding Scenografie aan de Amsterdamse School voor de Hoge Kunsten en studeerde twee jaar geleden af. Hij legde zich na zijn studie toe op het maken van decors voor theatervoorstellingen. ,,Je ontwerpt dan eigenlijk een ruimte voor een tijd." Neal volgde aan dezelfde school de opleiding Design en Technologie.

GENOMINEERDEN

Een jury - met onder meer Wim Pijbes, voormalig directeur van het Rijksmuseum en VPRO-directeur Lennart van der Meulen - wees donderdag in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam uit vijf geselecteerde schetsontwerpen het idee van Koen en Neal als beste aan. In totaal leverden 105 kunstenaars een ontwerp in. De jury bestempelde 'De Camper' als 'een iconisch en surrealistisch beeld'. ,,Een bijzondere plek die uitnodigt tot bijzondere gesprekken en tevens een set waar de gast en de presentator kunnen oplossen in het beeld. Koen Steger en Neal de Groot gebruiken de Hollandse truttigheid van de camping in hun voordeel. Hun decor past bij een lange zomeravond", aldus de jury.

Koen en Neal werken samen met VPRO Zomergasten en kunstenaarscollectief Urbi et Orbi het decor verder uit.