Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

MEP-VOORZITTER PETER LANGENHUIJSEN WINT DIRIGEERWEDSTRIJD MAESTRO VAN BOXTEL'S HARMONIE IN JRL

Boxtelse Maestro's imponeren, swingen en ontroeren

MARIËLLE WIJFFELAARS

Dirigeren is niets meer dan een beetje met een stokje zwaaien. Het wordt nogal eens gezegd. Maar wie zaterdagavond de Boxtelse dirigeerwedstrijd Maestro bezocht, weet wel beter. Zestig muzikanten van Boxtel's Harmonie laten doen wat jij wil en dan ook nog plezier uitstralen, het lijkt makkelijker dan het is. En dat ondervonden de vijf deelnemers afgelopen weken zelf. Er werd flink geoefend en dat zorgde voor een waar spektakel in het Jacob-Roelandslyceum.

Zonder uitzondering waren de vijf Maestro-kandidaten behoorlijk nerveus voor hun optreden. Want vóór hun deelname hadden ondernemers Suzanne Schuurmans en Henk Wagenaars, burgemeester Mark Buijs en centrummanager Berry Dankers amper ervaring met muziek maken. Voorzitter Peter Langenhuijsen van hockeyclub MEP zong vroeger in het Heilig Hartkoor en speelde in bandjes. Maar een groot orkest dirigeren was ook voor hem een compleet nieuwe ervaring. Voor Jules van de Loo, de vaste artistiek leider van Boxtel's Harmonie, was het een flinke klus om het vijftal de grondbeginselen van dirigeren bij te brengen.

Tijdens de wedstrijd - die vlot en enthousiast werd gepresenteerd door muzikant en zanger Maarten de Gans - werden filmpjes getoond van de repetities. Vol verbeten gezichten, opperste concentratie en moeilijke blikken. Maar van dat alles was tijdens het concert geen sprake. De zenuwen leken goed in bedwang.

MOOIE ENERGIE

Alle deelnemers dirigeerden voor de pauze delen uit wereldberoemde licht-klassieke werken. Boxtel's Harmonie vertolkte 'In de hal van de bergkoning' uit Peer Gynt (Wagenaars), 'Triomfmars' uit Aida (Schuurmans), 'Sabeldans' (Buijs) en de ouvertures 'Leichte Cavalerie' (Langenhuijsen) en 'Willem Tell' (Dankers). Het publiek genoot, evenals de vakjury. Daniëlle van Berkom, Rinus van Hamond en Michel Bergman waren lovend in hun oordeel. Vooral de MEP-voorzitter kreeg veel complimenten. ,,Het was fantastisch. Zelfs sommige professionele dirigenten zouden dit minder goed doen."

Wagenaars had volgens de juryleden nog maar een paar lessen nodig: 'en dan ben je er'. Schuurmans was naar eigen zeggen bloednerveus, maar juryvoorzitter Van Hamond roemde juist haar ontspannen uitstraling. De uitvoering van Dankers werd geprezen om zijn 'mooie energie' en burgemeester Buijs was volgens de jury vooral in het begin heel sterk. ,,Daarna zwakte het een beetje af. En bij het volgende nummer willen we je zien dansen."

De pauze werd door de kandidaten benut om bij te komen en zich voor te bereiden op hun volgende optreden waarbij popmuziek centraal stond. ,,Ik doe dit nooit meer", verzuchtte Schuurmans. ,,Ik stond strak van de zenuwen." En ook Buijs - als burgemeester gewend aan leidinggeven - was best gespannen: ,,Groepen mensen kan ik wel aan. Maar nu hebben ze instrumenten. Dat is toch écht anders."

De bezoekers waren dolenthousiast en verheugden zich vooral op de popnummers: ,,Dat wordt swingen." Ine Verboort deelde die mening. Als vroegere buurvrouw van Schuurmans had zij natuurlijk een voorkeur: ,,Maar ze zijn allemaal goed. Het is echt een leuke avond, dit niveau had ik niet verwacht."

De hooggespannen verwachtingen bleken terecht. Want in het tweede deel van het programma barstte het feest in de aula van het JRL écht los. Met popklassiekers als 'It's raining men' (Dankers), 'What a feeling' (Buijs), 'Think' (Schuurmans), 'Can't take my eyes off of you' (Wagenaars) en 'Disco Inferno' (Langenhuijsen) kregen de Maestro's en de muzikanten het publiek helemaal mee. De uitstekende zang van Eline Chavanu, Yvonne van Beers en Jet Mathijssen zorgde voor een extra dimensie.

ZONDER FLAUWEKUL

De vijf Maestro's beleefden zichtbaar plezier aan hun laatste optreden. En dat viel de jury ook op: ,,Deze swingende nummers liggen jullie duidelijk beter dan het klassieke werk. Jullie straalden, allemaal." Opnieuw was het Langenhuijsen die de beste beoordeling kreeg. ,,Je dirigeert zonder flauwekul maar wel effectief en met plezier. Ik houd van deze stijl", aldus voorzitter Van Hamond. Het was dan ook de MEP-voorzitter die van de vakjury de meeste punten kreeg.

De luisteraars konden via smartphone ook stemmen op hun favoriete Maestro. De internetverbinding in het JRL bleek echter niet toereikend voor het massale inloggen door de driehonderd bezoekers. ,,Die arme pubers", lachte presentator De Gans richting de jongens van Amperia Productions die de techniek verzorgden. Ook het publiek wees Langenhuijsen aan als winnaar, zodat hij zich de eerste Boxtelse Maestro mag noemen en met de trofee met het nieuwe logo van de muziekvereniging naar huis ging. Op haar beurt kreeg ook Boxtel's Harmonie een geschenk. De vijf deelnemers overhandigden een cheque voor de aankoop van een partituur naar keuze. ,,We hebben allemaal genoten en zoveel geleerd. We zijn heel dankbaar", vertelde Buijs.

Nog één keer bracht de kersverse Boxtelse Maestro 'zijn' Disco Inferno samen met de harmonie ten gehore. Nog één keer klonk een oorverdovend applaus. En daarmee was de succesvolle editie van de dirigeerwedstrijd achter de rug. Een prachtige avond.

Bekijk meer foto's én filmpjes in de digitale editie van de krant die afgelopen dinsdag verscheen. Nog geen all-inclusive lid van Brabants Centrum. Waardeer je abonnement dan nu gratis op: www.brabantscentrum.nl/opwaarderen.

FOTO LINKSBOVEN: De uiteindelijke winnaar Peter Langenhuijsen in actie tijdens 'zijn' Leichte Cavalerie.

FOTO RECHTSBOVEN: Met presentator Maarten de Gans luistert Berry Dankers, die als tweede eindigde, naar het oordeel van de jury. (Foto's: Hans van Doorn).

Afbeelding