Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VOORJAARSBEURS TERUG VAN WEGGEWEEST

Nemo's, guppy's en killivissen zwemmen rond in De Walnoot

MARIËLLE WIJFFELAARS

Voor het eerst sinds jaren organiseerde de Boxtelse aquariumvereniging Daphnia weer een voorjaarsbeurs. In clublokaal De Walnoot konden belangstellenden zondag terecht voor allerlei materialen om hun aquarium of vijver te onderhouden. En natuurlijk waren er ook allerlei vissen te koop.

In het verleden organiseerde de Boxtelse club regelmatig beurzen. Samen met een andere vereniging werd Aquavaria opgericht en waren de activiteiten voortaan te vinden in Vianen. ,,Maar er bleek veel behoefte aan een voorjaarsbeurs in Boxtel", vertelt bestuurslid Jordan Klink van Daphnia. Gezien het grote aantal bezoekers was er zeker veel animo voor. Honderden mensen kwamen naar De Walnoot om de nieuwste gadgets voor hun aquarium te bekijken en aan te schaffen.

De vissen werden verkocht in plastic zakken. Maar is dat niet zielig? Juist niet, vindt Klink. ,,Dat levert de minste stress op voor de vissen. Als ze eerst worden vervoerd, dan in een bak geplaatst en dan weer mee naar huis moeten in een ander aquarium, raken ze overstuur. Door ze in zakken te doen, beleven ze minder spanning." Want het welzijn van de vissen, dát is voor de standhouders en bezoekers het allerbelangrijkst.

Natuurlijk kent iedereen de bekende guppy's en - dankzij de Disneyfilm - ook de clownvissen (Nemo). ,,Nadat de film was uitgekomen, zag je een grote stijging in de verkoop van deze vissen", legt Klink uit. ,,Gelukkig zijn deze vrij makkelijk te houden, al moet je wél goed weten waar je mee bezig bent." Tegenwoordig zijn killivissen populair. Deze vissoort kan overleven op het droge en plant zichzelf snel voort. ,,Een mooie vis", vindt Klink.

Maar ook aquascaping is populair: met unieke planten, stenen en hout kunnen ware kunstwerkjes worden gemaakt. Een vak apart, maar wél heel mooi...

Meer weten?

Kijk dan op www.daphniaboxtel.nl. (Foto: Peter de Koning).