'VIER VERKEERSLICHTEN OP KEULSEBAAN'

Raad wordt bijgepraat over PHS-plannen

HENK VAN WEERT

Op diverse momenten is de Boxtelse gemeenteraad de voorbije maanden achter gesloten deuren bijgepraat over de voortgang van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer. Dinsdag 11 april vindt vanaf 19.30 uur een openbare, beeldvormende vergadering in de raadzaal plaats.

Over de gevolgen die de toename van het treinverkeer heeft voor de Boxtelse infrastructuur is op dit moment niet meer bekend dan dat de dubbele overweg in de Tongersestraat wordt gesloten voor autoverkeer en plaatsmaakt voor een fietstunnel. Daardoor zijn aanpassingen elders in Boxtel nodig: onder meer op de noord/zuid-as (Bosscheweg, Brederodeweg en Eindhovenseweg) en de Keulsebaan.

ROTONDES

Zoals de plannen er nu voorliggen zouden de rotondes op de Keulsebaan worden vervangen door vier verkeerslichten. Dat bleek uit een opmerking van fractievoorzitter Peter Manniƫn van coalitiepartij Combinatie95 afgelopen dinsdag in het debat over de kadernota voor de begroting 2018.

Diens collega Wim van der Zanden (oppositiepartij Balans) keek verbaasd op en vroeg verkeerswethouder Herman van Wanrooij of het klopte dat de Keulsebaan in de toekomst vier verkeerslichten krijgt. Van Wanrooij antwoordde dat die momenteel inderdaad op de tekeningen staan, maar inhoudelijk ging hij er niet op in. Hij verwees naar de beeldvormende vergadering van komende dinsdag waar PHS op de agenda staat.


Politie betrapt twee tieners in 'New Palace'

De politie heeft zaterdagmiddag in horecapand New Palace aan de Schijndelseweg in Boxtel twee tieners aangehouden. Een jongen van 16 jaar en een meisje van 12 jaar hielden zich op in het pand waar enkele maanden geleden een grote hennepkwekerij werd ontdekt.

New Palace, vroeger bekend als Peters Hoek en Golden House, is sinds de ontdekking van de hennepplantage op last van burgemeester Mark Buijs verzegeld. Na een tip van omwonenden rukte de politie met meerdere eenheden uit en werd het pand betreden om de onbevoegden eruit te halen. Volgens ooggetuigen hield de politie rekening met een confrontatie met criminelen; de agenten betraden het pand met de wapenstok in de hand.

Volgens een woordvoerster bleken zich in het pand twee tieners te bevinden. Ze zijn overgedragen aan hun ouders en worden overgedragen aan Buro HALT waar ze een alternatieve straf zullen krijgen. Het tweetal heeft een pand betreden dat was verzegeld.

Klachten over stankoverlast Vion nemen af

De SP-fractie heeft dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering vragen gesteld over vermeende toename van stankoverlast door vleesverwerker Vion op bedrijventerrein Ladonk. Wethouder Herman van Wanrooij ontkende dat er sprake is van meer stankoverlast; volgens hem zijn er in de tweede helft van 2016 juist minder klachten geregistreerd.

Fractievoorzitter Dave van de Ven van de Boxtelse socialisten vroeg zich af of het overstromen van de waterzuiveringsinstallatie van Vion mogelijk de oorzaak is van extra stank. De wethouder gaf aan dat een doseerpomp voor antischuimmiddel dat waterzuiveringsbedrijf Hydrobusiness bij Vion gebruikt niet goed functioneerde, maar dat het weg gestroomde schuim geen geurhinder veroorzaakt. Het euvel is hersteld.

Van Wanrooij zei dat de gemeente tussen maart en september 2016 in totaal 22 klachten van stankoverlast door Vion kreeg. In de zes maanden daarna verminderde dit aantal tot negen.